Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα «οργώσουν» τη Θεσσαλονίκη οι ταξικές δυνάμεις
  • Αποφασίστηκαν διήμερες εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν με πανεργατικό συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας προς τη ΔΕΘ και το αμερικάνικο προξενείο
  • Μεγάλη συμμετοχή φορέων στη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Με τη μαζική συμμετοχή του στις διήμερες αγωνιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ και θα κορυφωθούν το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, με το πανεργατικό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου και θα ολοκληρωθεί με πορεία διαμαρτυρίας προς τη ΔΕΘ και το αμερικάνικο προξενείο, θα απαντήσει ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Αυτή η διάθεση εκφράστηκε χτες βράδυ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ, με πρωτοβουλία της Τοπικής Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Ηταν πιο μαζική από κάθε άλλη φορά. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών, εκπρόσωποι 32 πρωτοβάθμιων σωματείων, καθώς και εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ, αγροτικών συλλόγων, των ΕΒΕ, της Αγωνιστικής Ενότητας Βιοτεχνών, της νεολαίας και των φοιτητών και πολλοί συνδικαλιστές.

Οι εκδηλώσεις που οργανώνονται, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου με ομιλία εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, χαιρετισμούς από την ΠΑΣΥ και άλλους φορείς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, είναι η συγκέντρωση των εργαζομένων στο άγαλμα του Βενιζέλου, που θα ξεκινήσει με ομιλίες και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση - πορεία προς τη ΔΕΘ.

«Η οξύτητα των σημερινών προβλημάτων, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που διανύουμε, επιβάλλουν την ολοκληρωμένη και οργανωμένη παρέμβαση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», τόνισε στην εισήγησή του ο Θανάσης Κρουστάλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη συγκεκριμένης οργανωτικής δραστηριότητας για την κινητοποίηση μεγάλων μαζών εργαζομένων και τη συμμετοχή τους στις διήμερες εκδηλώσεις αντίστασης του ΠΑΜΕ. «Να ξεπεράσουμε», τόνισε ο εισηγητής, «τη θερινή χαλάρωση, να οργανώσουμε την ενημέρωση στους χώρους δουλιάς, στη συνοικία, στην ύπαιθρο, στα επίκαιρα σημεία του κέντρου, με περιοδείες, με συγκεντρώσεις, με συσκέψεις και προσωπικές συζητήσεις. Να ξεχωρίσουμε τα μεγάλα εργοστάσια, υπηρεσίες, νοσοκομεία, πολυκαταστήματα και να οργανώσουμε μαζικές εξορμήσεις εκεί. Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί για συμμετοχή συνδικαλιστών και απλών εργαζόμενων από χώρους που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα ("ΧΩΝΑΙΟΣ" - "ΒΑΛΚΑΝ" - "ΑΓΝΟ" - ΕΛΠΕ - "Ορυχεία Χαλκιδικής")».

Προσδιορίζοντας μερικά από τα βασικά σημεία της σημερινής κατάστασης, που επιβάλλει την αντίσταση των εργαζόμενων, ο εισηγητής τόνισε: «Η εργατική οικογένεια, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πληρώνουν ακριβά και με άλλους τρόπους την ταξική εκπαίδευση, την εμπορευματοποίηση, την υποβάθμιση της υγείας, της παιδείας. Η κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, η μαύρη εργασία ανθούν. Οι δικαστικές διώξεις συνδικαλιστών στο χώρο των εμφιαλωμένων δίνουν το μέτρο του αυταρχισμού.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης συρρικνώνεται η παραγωγική βάση, εργοστάσια κλείνουν ή υπολειτουργούν. Ο "Χωναίος", η "Βαλκάν", το ξεπούλημα της ΑΓΝΟ, των ΕΛΠΕ, η κατάσταση στο χώρο των εμποροϋπαλλήλων, των καπνεργατών είναι τα ζωντανά παραδείγματα. ΔΕΘ, ΕΥΑΘ, Λιμάνι έχουν ιδιωτικοποιηθεί με όσα αρνητικά προκύπτουν απ' αυτό για το εισόδημα των εργαζόμενων και τις στρατηγικές ανάγκες της πόλης».

Την ανάγκη του κοινού αγώνα των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου με τον αγώνα της εργατικής τάξης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και του αντιλαϊκού αστικού οικοδομήματος, τόνισαν οι εκπρόσωποι των ΕΒΕ και των αγροτών. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ανέφεραν, από τον κοινό αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ