Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΔΕΘ
Συλλαλητήριο λαϊκής κατακραυγής

Από τα πρωτοβάθμια σωματεία, στις 7.30 το απόγευμα του Σαββάτου, από την πύλη του λιμανιού στη ΧΑΝΘ, έξω από την έκθεση. Σε μαζική συμμετοχή καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

Εχοντας καθαρό ότι τίποτα προς όφελός τους δεν έχουν να περιμένουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Οτι, αντίθετα, μέρα τη μέρα τα πράγματα θα γίνονται πιο δύσκολα. Οτι είναι άμεση πλέον και η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στα βόρεια σύνορα. Οτι η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Οτι αν αφεθούν να κυλήσουν έτσι οι εξελίξεις, απομακρύνεται όλο και πιο πολύ η προοπτική μιας ανάπτυξης προς όφελος του λαού και του τόπου. Οι εργαζόμενοι της πόλης συσπειρωμένοι στα πρωτοβάθμια σωματεία και επιτροπές αγώνα θα δώσουν δυναμικό «παρών» έξω από το χώρο που ο πρωθυπουργός και οι ομοτράπεζοί του - εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου και τα τσιράκια τους - θα δίνουν όρκους πίστης στη συνέχιση μιας πολιτικής που ματώνει την εργατική τάξη, καταστρέφει την παραγωγική βάση, αυξάνει τα ήδη υπερκέρδη των λίγων. Η διαδήλωση δε θα αφήσει βεβαίως άθιχτες τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που προσέρχονται στη Θεσσαλονίκη για να διαβεβαιώσουν πως είναι και δικός τους στόχος η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», δηλαδή το ξεπάτωμα των εργαζομένων.

Την πρόσκληση για τη διαδήλωση υπογράφουν ήδη τα σωματεία: ΔΕΘ, «Μαλαματίνα», «Φλώρινα - Χωναίος», «Pepsi - ΗΒΗ», 3Ε Θεσσαλονίκης, «Τσάνταλη», ΑΓΝΟ, Καπνεργατών, Οικοδόμων, Δέρματος, Εμποροϋπαλλήλων, Ξύλου, Εργαζομένων στους Περιφερειακούς Δήμους, Νοσοκομείου Αγίου Παύλος, Ιδιωτικών Κλινικών, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΟΑΣΘ, Υγειονομικών, ΙΚΑ, ΕΛΠΕ, Συνδέσμου Εμφιαλωμένων, Α` ΕΛΜΕ.

Στο μεταξύ την Παρασκευή, 16 μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ ζήτησαν με επιστολή τους την έκτακτη σύγκληση της ολομέλειάς του, αύριο Δευτέρα, με θέμα τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 8 Σεπτέμβρη.

Στην προκήρυξή της η Επιτροπή Αγώνα που οργανώνει το συλλαλητήριο σημειώνει: «Ο δρόμος που ανοίγει με καθημερινούς αγώνες σε κάθε τόπο δουλιάς και σωματείο, σε κάθε γειτονιά και πόλη, ο δρόμος που πέρασε από τη ΓΕΝΟΒΑ, δεν έχει επιστροφή. Αυτός ο δρόμος περνάει στις 8 Σεπτέμβρη από τη Θεσσαλονίκη». Η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει εκείνους τους εκπροσώπους των φορέων (δήμος, ΕΚΘ, κλπ.) που προτίμησαν να υπακούσουν στις κομματικές ηγεσίες παρά στο λαό της πόλης και αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε διοργάνωση κινητοποιήσεων. «Αφήνουν, τονίζει, την Εκθεση να ξεπουληθεί σε ιδιώτες. Αφήνουν την Εκθεση να γίνει πάλι βήμα εξαπάτησης του λαού, με οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για ανάπτυξη, έργα, κοινωνικά πακέτα ελεημοσύνης, που μόνο αφελείς μπορούν πια να πιστέψουν. Αφήνουν την κυβέρνηση να καλλωπίσει το αντιλαϊκό πρόσωπό της».

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στηρίζει και συμμετέχει με όλες τις δυνάμεις του στη διαδήλωση που οργανώνουν τα συνδικάτα στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη, ενώ από τη Γραμματεία του θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη, όπου θα παρουσιαστεί το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. «Η ανάπτυξη αυτής της πάλης, τονίζεται σε σχετικό απόσπασμα της απόφασης του ΠΑΜΕ, δεν μπορεί παρά να αντιπαρατεθεί με θεωρίες και θέσεις που προβάλλει η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Π.χ. "Ανταγωνιστικότητα", "Παραγωγικότητα", "Σύγκλιση", "Παγκοσμιοποίηση" κ.ά. Σ' αυτή την κατεύθυνση οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να προετοιμαστούν καλά και να οξύνουν την αντιπαράθεση ενόψει της κυβερνητικής φιέστας στη ΔΕΘ και της συνεδρίασης της διοίκησης της ΓΣΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ