Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψήφισμα αγώνα

Το ψήφισμα που ομόφωνα βγήκε από την πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ για το βαμβάκι, επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Η κατάσταση γι' τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας συνεχώς χειροτερεύει εξαιτίας της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης αντιαγροτικής πολιτικής Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης μέσω της ΚΑΠ.

Αυτή η πολιτική έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας και σε όλα τα προϊόντα, αφού υπάρχει αλληλοσύνδεση μεταξύ των καλλιεργειών και του τελικού εισοδήματος, αφού μεθοδικά και γρήγορα υλοποιείται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια και ξεκληρίζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες για να έρθουν στη θέση τους τα μονοπώλια.

Οι μέχρι τώρα υποσχέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους βαμβακοπαραγωγούς αποδείχτηκαν απάτη, αφού όχι μόνο συμφώνησε στον νέο καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι, αλλά με πρόταση του Ελληνα υπουργού Γεωργίας στην ΕΕ «άνοιξαν το λάκκο» για τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας μας:

  • Για το βαμβάκι που είναι ελλειμματικό στην ΕΕ αποφάσισαν να διατηρήσουν τους περιορισμούς στην παραγωγή στα ίδια επίπεδα που ήταν το 1995 δηλαδή στους 782 χιλιάδες τόνους.
  • Αποφάσισαν να διατηρήσουν την ίδια χρηματοδότηση που ήταν το 1992, όταν η παραγωγή στη χώρα μας ήταν 815.000 τόνοι, 460.000 λιγότερη από ό,τι είναι σήμερα, δηλαδή 770 εκατ. ΕΥΡΩ.
  • Αποφάσισαν τη διατήρηση των ίδιων θεσμικών τιμών που ισχύουν εδώ και 10 χρόνια από το 1992 και θα ισχύουν για απεριόριστο χρόνο, ενώ ο πληθωρισμός αυξάνει κάθε χρόνο.
  • Αποφάσισαν την καθιέρωση κλιμακωτού συστήματος επιβολής συνυπευθυνότητας.
  • Αποφάσισαν τη διατήρηση των προνομίων των εκκοκκιστών και κλωστοϋφαντουργών εις βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών.
  • Αποφάσισαν τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας για περιβαλλοντικούς λόγους.
  • Αποφάσισαν να περικόψουν την ελάχιστη τιμή από τον βαμβακοπαραγωγό και να μειώσουν την προκαταβολή.

Αυτός ο κανονισμός, που χαράσσει νέα αρνητική πορεία στην καλλιέργεια του βαμβακιού, θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα στις άλλες καλλιέργειες, αφού είναι πιθανόν με διοικητικά μέτρα η κυβέρνηση να κόψει δικαιώματα καλλιέργειας του βαμβακιού και να οδηγήσει στην αύξηση της καλλιέργειας άλλων προϊόντων.

Αυτός ο κανονισμός δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να διαιωνίζει το πρόβλημα της λειψυδρίας και να μην προχωρήσει στην κατασκευή των απαραίτητων αρδευτικών έργων και φραγμάτων.

Αυτός ο κανονισμός δεν επιδέχεται βελτιώσεις, μόνο καταργείται.

Γι' αυτό θα αγωνιστούμε:

  • Για την κατάργηση και μη εφαρμογή του νέου κανονισμού.
  • Για τη διεκδίκηση τιμής 362 δρχ./κιλό, που είναι η τιμή στόχου για τους μικρομεσαίους αγρότες για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και 150 νοικιασμένα με μονομερή απόφαση της κυβέρνησης, όπως έγινε το 1999 με την ενίσχυση των 40 δρχ./κιλό.
  • Για την αύξηση των δαπανών του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στο βαμβάκι έτσι που να καλύπτουν την παραγωγή της χώρας χωρίς πρόστιμα συνυπευθυνότητας και οι τιμές να αυξηθούν 10% τουλάχιστον.
  • Να καταργηθούν τα προνόμια των εκκοκκιστών, όπως ο μετακαθορισμός και ο προκαθορισμός των επιδοτήσεων, το δικαίωμα να εισπράττουν επιδότηση στην τιμή στόχου και να αποδίδουν στον βαμβακοπαραγωγό κατά 18δρχ./κιλό λιγότερο, δηλαδή στην ελάχιστη τιμή και η συνυπευθυνότητα στη φυσική παραγωγή.
  • Να καταργηθεί το δικαίωμα στον εκκοκκιστή να καθορίζει την προκαταβολή και να εξοφλείται ο παραγωγός με την παράδοση του βαμβακιού στα εκκοκιστήρια.
  • Να μη χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τη δυνατότητα για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας που της δίνει ο νέος κανονισμός για περιβαλλοντικούς λόγους.
  • Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς και άμεσα για να κατασκευαστούν γρήγορα τα φράγματα και τα αρδευτικά έργα σε όλη τη χώρα έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας και της νιτρολίπανσης.
  • Η ΑΤΕ να παραμείνει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ρόλο κοινωνικό, αναπτυξιακό, να σταματήσει την παρακράτηση της επιδότησης ενάντια χρεών, να παύσουν οι πολιτικοί εκβιασμοί στους χρεωμένους αγρότες.
  • Να ρυθμιστούν τα χρέη των αγροτών στην ΑΤΕ, αφού αφαιρεθούν τα πανωτόκια, οι τόκοι υπερημερίας, με τρόπο ώστε να μπορούν οι αγρότες με βάση τα εισοδήματά τους να ανταποκριθούν στην εξόφλησή τους.

Καλούμε όλες τις αγροτικές οργανώνεις, τις συντονιστικές επιτροπές, τις επιτροπές της ΠΑΣΥ να αρχίσουν άμεσα την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών και όλων των αγροτών, να προγραμματίσουν συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, με στόχο τη διεκδίκηση της λύσης των προβλημάτων, την αλλαγή της αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής, χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύσεις στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, που θα δίνει τη δυνατότητα στο μικρομεσαίο αγρότη να παραμείνει στο χωράφι και στο χωριό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ