Κυριακή 6 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέες δυσκολίες από το «νέο» ΠΑΣΟΚ

Πρόλαβε τελικά και έβαλε το «φύλλο συκής» για να κρύψει τη δυσκολία της απέναντι στην κυβέρνηση η ηγεσία της ΝΔ. Επιδιώκοντας να προλάβει και ακυρώσει την εμβέλεια των αναμενόμενων «πρωτοβουλιών» Σημίτη, ο Κ. Καραμανλής εκτόξευσε το πυροτέχνημα της άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Μετά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ η «έκκληση», κατά τον Μ. Εβερτ, για πρόωρες εκλογές είναι το μόνο που ψελλίζει η ηγεσία της ΝΔ, διασώζοντας τα «αντιπολιτευτικά» προσχήματα.

Ο πυρήνας της κριτικής της προς την κυβέρνηση, που αφορούσε βασικά στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση και στο ύφος και ήθος άσκησης της εξουσίας, φαίνεται ότι δυσκολεύει κι άλλο με τις τελευταίες κινήσεις Σημίτη.

Η (δήθεν) ακυβερνησία, η απραγία, τα φοβισμένα βήματα του χτες, οι κουρασμένοι άνθρωποι, που «έβλεπε» ο Κ. Καραμανλής στην κυβέρνηση Σημίτη, δε φτάνουν μετά τις κινήσεις και δεσμεύσεις του Κ. Σημίτη να μη δείχνει κανένα δισταγμό στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών, να «επιταχύνει» τους ρυθμούς της «πραγματικής σύγκλισης», να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» του ΠΑΣΟΚ, να δημιουργήσει τελικά την εικόνα ενός «νέου ξεκινήματος». Η εικόνα αυτή σκιάστηκε από τον ανασχηματισμό, που επέτρεψε στο ΠΑΣΟΚ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά η έμπρακτη «αποφασιστικότητα» και «ορμή» της κυβέρνησης στην αντιλαϊκή επέλαση αναντίρρητα προκαλεί μούδιασμα στη Ρηγίλλης. Η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να αισθάνεται καλά γιατί η κυβέρνηση Σημίτη και το «νέο» ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να της αφαιρέσουν και πάλι «ζωτικό χώρο», σε επίπεδο διαχειριστικής ικανότητας. Ο Κ. Σημίτης αναλαμβάνει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων - το παραδέχτηκε εμμέσως ο έμπειρος Κ. Μητσοτάκης - και με την αμέριστη, όπως πάντα, στήριξη των μεγάλων αφεντικών και ΜΜΕ επιχειρεί να αντιστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα διεκδικώντας λυσσαλέα τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Ασφαλώς και έχει αντιληφθεί την «απειλή» η Ρηγίλλης, αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά επί της ουσίας για να αντιδράσει και να μεταβάλει προς όφελός της το (δικομματικό) παιχνίδι για την εξουσία και τη νομή της.

Ο Κ. Καραμανλής τις προάλλες στο Λονδίνο «τα 'δωσε όλα» στο μεγάλο κεφάλαιο: «Πρέπει (και εμείς είμαστε αποφασισμένοι και πανέτοιμοι) να δημιουργήσουμε τα περιθώρια για ιδιωτικές επενδύσεις σε τομείς που μέχρι τώρα ήταν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους. Είναι ανάγκη να απελευθερώσουμε τις αγορές. Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τις αγορές στον τραπεζικό τομέα, στις τηλεπικοινωνίες, στην αγορά ενέργειας και στις μεταφορές», ορκίστηκε στο εκλεκτό του ακροατήριο (εφοπλιστές και επενδυτές). Τους υποσχέθηκε επίσης «σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις», νέο αναπτυξιακό νόμο, μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και δημόσιας Υγείας, ενώ δεν παρέλειψε να δεσμευτεί πως θα δουλέψει «έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την (παγκόσμια) κυριαρχία» των Ελλήνων εφοπλιστών.

Ομως, όλα αυτά δεν προσθέτουν τίποτα, ούτε διαφοροποιούνται πουθενά από αυτά που ήδη έχει βάλει μπροστά και υλοποιεί η κυβέρνηση Σημίτη (απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, αναπτυξιακός νόμος, Ασφαλιστικό, κ.ο.κ.).

Είναι ικανότατη λοιπόν η κυβέρνηση Σημίτη στον νεοφιλελευθερισμό. Το ίδιο βέβαια και στην εξωτερική πολιτική, όπου η αμερικανοδουλεία της κάνει την ηγεσία της ΝΔ να «κοκκινίζει»... Η αλήθεια είναι πως και οι δύο δηλώνουν απόλυτη προσήλωση στους «οδικούς χάρτες» που έχουν χαράξει Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες για την πορεία της χώρας...

Μόνον η δημαγωγία και η εξαπάτηση των λαϊκών μαζών απομένει στην ηγεσία της ΝΔ μήπως και καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Γι' αυτό και προσπαθεί να αντιγράψει το «παλαιό» ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να φανεί αντιστροφή ρόλων στο δικομματικό παιχνίδι εγκλωβισμού των λαϊκών μαζών. Ομως, όπως απέδειξε και η παρουσίαση του προγράμματός της για τους αγρότες, την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, αποτυγχάνει και σ' αυτό. Ευθυγραμμιζόμενη με την (παλαιά και νέα) ΚΑΠ, πήρε πίσω ακόμα και ορισμένες ψηφοθηρικού χαρακτήρα υποσχέσεις που έδινε στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Πέρα από τις δημαγωγικές διαπιστώσεις αυτό που είπε η ηγεσία της ΝΔ στους αγρότες ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό που τους είπε ο Γ. Δρυς όταν ανέλαβε το υπουργείο Γεωργίας: «Πρέπει να μάθετε να κολυμπάτε μόνοι σας και ο σώζων εαυτόν σωθήτω»... Το ίδιο με άλλα λόγια είπε ο Κ. Καραμανλής: «Το όραμα της ΝΔ είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου. Ανασυγκρότηση που θα στοχεύει πάνω από όλα στην ανταγωνιστικότητα». Δηλαδή, ενίσχυση των καπιταλιστικών αγροτικών νοικοκυριών.

Σημεία των καιρών. Αλλοτε τα δύο μεγάλα κόμματα πήγαιναν στις εκλογές μοιράζοντας παροχές-ψίχουλα στις λαϊκές μάζες για να υφαρπάσουν την ψήφο και την ανοχή τους. Τώρα πλειοδοτούν ξεδιάντροπα σε παροχές προς τα μεγάλα αφεντικά, ενώ για τους από κάτω έχουν μόνον παχιά και απατηλά λόγια και τερατώδη ψέματα περί «ευημερίας» και «πλήρους απασχόλησης». Το συμπέρασμα εύλογο. Ο δικομματικός ανταγωνισμός και η πόλωση θα ενταθούν στο έπακρο... Αν δεν προβάλει ενισχυμένο ολόπλευρα, μέσα από τους αγώνες και τις κάλπες, το «αντίπαλο δέος», η πολιτική δύναμη που βρίσκεται μπροστά στην οργάνωση της αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές επιδιώκοντας τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου αντεπίθεσης, το ΚΚΕ, δεν πρόκειται να ιδρώσει το αυτί τους. Αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει συνείδηση στους εργαζόμενους...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org