Κυριακή 6 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή πάλη για την κατάκτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

«Σήμερα που τόσα πολλά λέγονται και γράφονται για την "Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας", την "παλιά" και "πολιτισμένη" Ευρώπη, σε σύγκριση με τον άλλο "βάρβαρο" ιμπεριαλιστικό "πόλο", τις ΗΠΑ, βλέπουμε στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες να καταπατούνται, χωρίς στο παραμικρό να "ιδρώνουν" οι κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί κυβερνώντες των χωρών της ΕΕ.

Τη θλιβερή και επικίνδυνη πραγματικότητα που επικρατεί εντός της «πολιτισμένης Ευρώπης» τόνισε στην αρχή της ομιλίας της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας που διοργάνωσε το ΚΚΕ στο Ζάππειο Μέγαρο με θέμα:«Με τους κομμουνιστές για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην ΕΕ», επισημαίνοντας επίσης ότι ο προβληματισμός αυτός κυριάρχησε, όχι τυχαία, στις εργασίες της Συνάντησης Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων που φιλοξένησε το Κόμμα πριν λίγες μέρες, όπως και «η ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη μας προς τα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα, αλλά και μεμονωμένους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διώξεις, περιορισμούς και διακρίσεις στον αγώνα τους για την κοινωνική δικαιοσύνη και το σοσιαλισμό». «Υποσχέθηκαν δημοκρατία κι ελευθερία και την ίδια ώρα με το "τσουβάλι" νομοθέτησαν αντιδημοκρατικές διατάξεις και νόμους σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο, αρχίζοντας από τη συμφωνία "φακελώματος" κι αστυνομοκρατίας - τη Σένγκεν, για να περάσουν στη συνέχεια στους "τρομονόμους", στην ευρωαστυνομία και το ευρωένταλμα και πρόσφατα στην κοινή συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ "σχετικά με την έκδοση και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή", που κατάφωρα παραβιάζει και καταργεί δημοκρατικά δικαιώματα κι ελευθερίες, με πρόσχημα την καταπολέμηση της "τρομοκρατίας". Ταυτόχρονα, στέλνουν τελεσίγραφο απειλών στη σοσιαλιστική Κούβα για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων!», πρόσθεσε κατόπιν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανησυχητική
η σημερινή κατάσταση

Σχεδόν αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, «κάθε άλλο παρά ιδανική είναι η εικόνα των δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών», όπως τουλάχιστον τη βιώνει στην καθημερινότητά του, ο κάθε εργαζόμενος στο χώρος της εργασίας του, οι χιλιάδες διαδηλωτές που πολλάκις έχουν δεχτεί τόνους χημικών ουσιών από τις δυνάμεις καταστολής, οι χιλιάδες Ελληνες αγρότες που τα τελευταία χρόνια δικάστηκαν για παλιότερες κινητοποιήσεις τους, οι δεκάδες συνδικαλιστές που βλέπουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις να χαρακτηρίζονται από δικαστήρια «παράνομες και καταχρηστικές». «Ιδιαίτερη σημασία έχουν όμως, κατά τη γνώμη μας, οι διώξεις, οι περιορισμοί δράσης, οι διακρίσεις σε βάρος του Κομμουνιστικού Κόμματος, του οργανωτή της πάλης των εργαζομένων, της πρωτοπορίας του εργατικού και λαϊκού κινήματος», αναφέρει με σημασία η Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, του ταξικού συνδικαλιστικού ρεύματος και του μαζικού κινήματος, είναι αναντικατάστατοι παράγοντες στον αγώνα για την αποτροπή του περιορισμού και της καταστολής των δικαιωμάτων κι ελευθεριών του λαού».

Εν συνεχεία, ακόμη πιο συγκεκριμένα, η ΓΓ του ΚΚΕ κατέθεσε τις διώξεις που λαμβάνουν χώρα σε πολλές χώρες της Ευρώπης ενάντια στους κομμουνιστές και ότι το γεγονός αυτό «επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τρία τουλάχιστον πράγματα:

1. Οτι οι νέες χώρες που εντάσσονται στην ΕΕ μπαίνουν σ' αυτήν με συνθήκες και όρους (οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς) ιδιαίτερα δυσμενείς για τους λαούς τους και βέβαια χειρότερους από αυτούς που ίσχυαν στο παρελθόν.

2. Πως το λεγόμενο «κοινοτικό κεκτημένο» λειτουργεί και ισχύει μόνο όταν στρέφεται σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος των λαών, των κοινωνικών τους κατακτήσεων και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στην κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται πως εφαρμόζεται το αντιδραστικότερο κι αντιλαϊκότερο.

3. Οι μόνες ελευθερίες που μπορούν να αναγνωρίζονται στην ΕΕ είναι οι 4 ελευθερίες του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ (κίνηση των κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού), που καμία σχέση δεν έχουν βέβαια με την έννοια της «ελευθερίας», όπως την καταλαβαίνουν τα δεκάδες εκατομμύρια των εργαζομένων της Ευρώπης.

Το κίνημα και η πάλη ενάντια
στις διακρίσεις σε βάρος των κομμουνιστών

Η Ευρώπη δεν πρόκειται να «εξανθρωπιστεί», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και είναι σίγουρο επίσης ότι «η ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση δεν είναι μονόδρομος, γιατί μονόδρομος για το λαό δεν είναι ο καπιταλισμός. Δε θα "ζήσει" αιώνια.Στην καπιταλιστικής μορφής κοινωνικοποίηση αντιπαραθέτουμε τη σοσιαλιστική. Η Ευρώπη ή θα είναι καπιταλιστικά ενωμένη ή σοσιαλιστικά. Δεν υπάρχει τρίτος ή ενδιάμεσος δρόμος».

Ετσι, η πάλη και το κίνημα υπέρ των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά και ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος των κομμουνιστών, είναι απολύτως αναγκαία και πρωταρχικό ζήτημα της δράσης των ευρωπαϊκών κομμουνιστικών κομμάτων και πολιτικών οργανώσεων, ενώ απαντώντας στη φιλολογία περί «ίδρυσης» «ευρωκομμάτων» διευκρινίζει: «Είμαστε υπέρ της συγκρότησης ενός διακριτού κομμουνιστικού πόλου που ταυτόχρονα και παράλληλα θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας».

Και η Αλέκα Παπαρήγα κατέληξε ότι «η πολύχρονη εμπειρία του Κόμματός μας δείχνει ότι μόνο η λαϊκή πάλη, στηριγμένη και στο κύμα της διεθνούς λαϊκής αλληλεγγύης, είναι σε θέση να κατακτήσει, να διασφαλίσει και να διευρύνει τα όποια δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες στα πλαίσια του καπιταλισμού.

Το Κόμμα μας πιστεύει πως πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε, ώστε αυτά τα ζητήματα όχι μόνο να γίνουν γνωστά στους λαούς της ΕΕ, αλλά και να διαμορφωθούν οι συνθήκες συγκρότησης ενός πλατιού κινήματος αλληλεγγύης για την κατάργηση αυτών των διώξεων.

Νομίζουμε ότι σε αυτό το δρόμο μπορούμε να βρούμε πολλούς ακόμη συμπαραστάτες, άλλα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, μαζικά κινήματα κι οργανώσεις, προσωπικότητες των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, ώστεαπό κοινού να παλέψουμε για την κατάργησή των όποιων διακρίσεων σε βάρος των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων στην ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την ανάπτυξη της εργατικής λαϊκής πάλης, για τις Ευρωεκλογές(2014-02-02 00:00:00.0)
Οι κομμουνιστές ενάντια στην ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου(2009-05-31 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκή «δημοκρατία»...(2003-11-05 00:00:00.0)
Εξαρση της αντικομμουνιστικής "σχιζοφρένειας"(1997-05-18 00:00:00.0)
Εξαρση της αντικομμουνιστικής "σχιζοφρένειας"(1997-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ