Κυριακή 6 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κεντρική επιλογή οι ελαστικές μορφές εργασίας

Μιλούν στο «Ρ», ο δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος και ο επικεφαλής της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», Αγ. Σαχίνης

Στην προσπάθεια να σχηματίσουμε πληρέστερη την εικόνα για το τι συμβαίνει σήμερα με τους συμβασιούχους στην ΤΑ, απευθυνθήκαμε σε δυο εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε ανθρώπους, οι οποίοι από καιρό επισήμαναν τα προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή τέτοιων σχέσεων εργασίας ακόμα και για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.

Ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» επισημαίνει την ανάγκη για όλες τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες οι ΟΤΑ να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό. Μόνον έτσι θα περιοριστεί δραστικά η εργασιακή ομηρία - όπως τη χαρακτηρίζει - που επικρατεί σήμερα με τους χιλιάδες συμβασιούχους επί ξύλου κρεμάμενους άμα τη λήξει της σύμβασης.

Ειδικά για το Δήμο Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι η προσκείμενη στη ΝΔ διοίκηση συχνά - πυκνά επικαλείται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν της επιτρέπει να προσλάβει μονίμους γι' αυτό και απασχολεί συμβασιούχους. Ομως η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου - προσθέτει ο Αγ. Σαχίνης - δεν προσανατολίζεται σε προσλήψεις με αξιοκρατικές διαδικασίες και με βάση τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, αλλά κινείται στη λογική βολέματος των «δικών» της παιδιών.

Ο επικεφαλής της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» τονίζει ότι οι λεγόμενες ελαστικές μορφές εργασίας στην ΤΑ προωθούνται κατόπιν κεντρικής πολιτικής επιλογής που συναποφασίζεται στα κεντρικά της ΕΕ. Η πολιτική αυτή θέλει εργασίες και υπηρεσίες της ΤΑ να εκχωρούνται στους ιδιώτες, στους εργολάβους. Σε αυτό το πλαίσιο χρησιμοποιούνται φτηνοί εργαζόμενοι, δίχως δικαιώματα, όποτε τους χρειάζεται ο εργολάβος.


Αναφερόμενος σε υπηρεσίες όπως η «Βοήθεια στο σπίτι» εκφράζει την κάθετη αντίθεση της παράταξης, με τον τρόπο που προσφέρεται σήμερα στους απόμαχους της δουλιάς: «Πάνε να καταργήσουν τα αυτονόητα. Η εξυπηρέτηση αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να γίνεται περιστασιακά και από όποιους δήμους έχουν την οικονομική δυνατότητα να την προσφέρουν, ή για όποιους δημότες έχουν τη δυνατότητα να τη μισθώσουν. Αντίθετα, πρέπει να αποτελεί σταθερή κοινωνική πολιτική με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης».

Για δε τους σχολικούς φύλακες, τους αναφέρει ως άλλο ένα χαρακτηριστικό πρόγραμμα όπου η κυβέρνηση μεταθέτει στην ΤΑ αρμοδιότητες, χωρίς από ένα σημείο κι έπειτα να δίνει και τα αντίστοιχα αναγκαία κονδύλια. Οι ΟΤΑ ωθούνται να βάλουν επιπλέον φόρους στους δημότες για να εξοικονομήσουν πόρους, να πληρώσουν τους φύλακες και αυτοί να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους δημότες. Και είναι επιπλέον φόροι, καθώς αυτές οι υπηρεσίες έχουν ήδη πληρωθεί μια φορά από τους φορολογούμενους μέσω της άμεσης φορολογίας.

Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες

Ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, παρέλαβε μια χαοτική κατάσταση, ύστερα από την οκταετία Τράπαλη, ο οποίος με τις πλάτες του κυβερνώντος κόμματος, φόρτωσε το δήμο με τεράστια χρέη και δεκάδες απλήρωτους συμβασιούχους.

Μιλώντας στο «Ρ» περιγράφει μια κατάσταση με περίπου 200 συμβασιούχους, οι οποίοι πληρώθηκαν φέτος από το δήμο χρήματα που τους χρωστούσε η διοίκηση Τράπαλη από πέρσι. Σημειώστε ότι τα χρήματα στα Ταμεία της Νίκαιας είναι ελάχιστα. Το μισθολόγιο των μονίμων είναι στα 900.000 ευρώ χώρια τα επιδόματα, και τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη 450.000. Η ούτως ή άλλως πενιχρή κρατική επιχορήγηση (τόσο μικρή ώστε δεν επαρκεί για να καλύψει ο δήμος τις ανάγκες του ως οργανισμός, αλλά και κυρίως των δημοτών) οδεύει στα τοκοχρεολύσια των δανείων της περιόδου Τράπαλη και για τις προκαταβολές, που ο πρώην δήμαρχος έλαβε, για να καλύψει μερικές από τις τρύπες που άνοιξε στα οικονομικά του δήμου.

Σημειώνει την ανάγκη, η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για τη μονιμοποίηση και τη χρηματοδότηση - ως οφείλει - των 200 συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις λήγουν. Κατακρίνει το «θεσμό» της πρόσληψης συμβασιούχων, για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Υπογραμμίζει ότι γενικά πρέπει σε κάθε δήμο να γίνεται προγραμματισμός, να διαπιστώνονται οι πάγιες ανάγκες, οι προσλήψεις να γίνονται με διαφανείς διαδικασίες και γι' αυτές τις θέσεις οι σχέσεις εργασίας να είναι μόνιμες.

Αναφερόμενος σε προγράμματα όντως η «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι σχολικοί φύλακες, που τώρα χρηματοδοτούνται από την κεντρική διοίκηση, επισημαίνει, ότι αν η κυβέρνηση σταματήσει - όπως και σχεδιάζει - τη χρηματοδότησή τους, οι δήμοι δε θα καταφέρουν λόγω έλλειψης των αναγκαίων πόρων να συνεχίσουν τα προγράμματα.

«Πρόκειται για το παλιό κόλπο της κυβέρνησης να μεταφέρει στους ΟΤΑ αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αρμοδιότητες που θα μπορούσε να διατηρήσει και να αναπτύξει, αν φυσικά ακολουθούσε άλλη, φιλολαϊκή πολιτική. Τι θα χρειαζόταν η "Βοήθεια στο Σπίτι", αν είχε ένα ανεπτυγμένο κράτος κοινωνικής πρόνοιας; Στο δοσμένο πλαίσιο και με την εφαρμοζόμενη πολιτική, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΤΑ, ύστερα από ένα χρονικό διάστημα, μοιραία φτάνουμε στο σημείο οι δήμοι να μην μπορούν να συνεχίσουν τα προαναφερόμενα προγράμματα. Οι δημότες να μένουν δίχως τις αντίστοιχες υπηρεσίες, οι δε εργαζόμενοι στα προγράμματα να μένουν στο δρόμο, καθώς οι συμβάσεις εργασίας τους λήγουν και δεν υπάρχουν χρήματα για να ανανεωθούν», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ