Κυριακή 29 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ο Χάρι Πότερ και το τέλος της ... Δημοκρατίας

Δανείζομαι μια φράση από την έξοχη ταινία του Αλεξάντερ Σοκούροφ «η Ρωσική Κιβωτός», που παίχτηκε σε ελάχιστες αίθουσες φέτος, υμνήθηκε από τους γνωρίζοντες σινεμά, αλλά άφησε αδιάβαστες τις μάζες, γιατί έτσι αποφάσισε το θηριώδες σύστημα. «Οι Ευρωπαίοι είστε δημοκράτες, που θρηνούν για την απώλεια της μοναρχίας»!!! Θαρρώ, σύντροφοι, ότι σ' αυτήν την ιστορική διαπίστωση με πολλή επιτυχία καταγράφεται και αξιολογείται το ζοφερό παρόν και το σκοτεινό μέλλον των λαών της Ευρώπης. Ενωμένης, διευρυνόμενης, κατακερματισμένης, βομβαρδισμένης, αποκλεισμένης, ξεπουλημένης, αδιάφορο σύντροφοι, αφού η ευρύτερη περιοχή στην οποία ζούμε και δήθεν για έξι μήνες πρωτοστατούμε, είναι πλέον μειωμένης κυριαρχίας παράρτημα της αμερικανικής επικράτειας.

Θρηνώντας για την απώλεια των κυριαρχικών μοναρχικών αυτοκρατοριών, που διαφέντεψαν δεσποτικά τη μοίρα της, η Ευρώπη παραδόθηκε στη στυγνή Πλανηταρχία και το παγκόσμιο Ράιχ, από μια νεόπλουτη και καλά εκπαιδευμένη στη φαλκίδευση της λαϊκής εντολής νομενκλατούρα, με φανερή ικανοποίηση και ανακούφιση. Δε θρηνεί πια την απώλεια του αυτοκράτορα και των πριγκίπων του το θλιβερό Διευθυντήριο, που στήθηκε με όρους 21ου αιώνα. Πανηγυρίζει υποκριτικά και θέτει ως υπ' αριθμόν ένα λαϊκή προτεραιότητα, το κυνήγι των κεφαλών της διεθνούς τρομοκρατίας, δηλαδή όλων εκείνων των αστών και μεγαλοαστών που ξέφυγαν από τον έλεγχο της τάξης τους, καταδεικνύοντας το πραγματικό πολιτικό της πρόσωπο, αυτό του τρομοκράτη των λαών.

Το τέλος της δημοκρατίας, όπως την επιδίωξε επιβιώνοντας η ευρωπαϊκή αστική τάξη από τη Γαλλική Επανάσταση έως τις μέρες μας, είναι τόσο ορατό όσο και οι θανατηφόρες επιπτώσεις του στη ζωή εκατομμυρίων πολιτών. Στην έως πριν από μια δεκαετία και κάτι όχθη του αντίπαλου σοσιαλιστικού δέους, που με μόνη την παρουσία του περιόριζε την αδηφαγία των Δυτικών αστών, οι τσαρικές φιέστες στο πρώην Λένινγκραντ δεν ισοφαρίζουν τη μείωση του μέσου όρου ζωής κατά δέκα χρόνια, που ...εξασφάλισε η παλινορθούμενη ταχέως αστική τάξη στον, καλύτερα πολιτικά εκπαιδευμένο από το Δυτικό μικροαστό, Σοβιετικό πολίτη.

Η φθορά κάθε συστήματος πολιτικής διακυβέρνησης διακρίνεται καλύτερα στα παιδιά του και στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν, βρίσκουν τρόπους διαφυγής και ωριμάζουν πριν επαναστατήσουν ή και ενσωματωθούν, ανάλογα με την παρεχόμενη εκτός συστήματος Παιδεία. Η γενιά του Χάρι Πότερ, σύντροφοι, απαιτεί ουσιαστική πολιτική αποκρυπτογράφηση. Δεν είναι τυχαία η στροφή εκατομμυρίων παιδιών σ' έναν κόσμο ανάγνωσης κι όχι ηλεκτρονικής αποχαύνωσης, με όνειρα επενδεδυμένα στις δυνατότητες της Μαγείας. Το παραμύθι του παντοδύναμου μάρκετινγκ δεν αρκεί για να ερμηνεύσει πώς τα σημερινά παιδιά, στραγγαλισμένα από τη σκληρότητα μιας καταναλωτικής δημοκρατίας που τα αποκλείει στο σύνολό τους σχεδόν, καταφεύγει στο μεσαιωνικά υπερφυσικό μιας ελπίδας που έρχεται από το υπερπέραν! Τα χαριποτεράκια του καιρού μας αναγνωρίζουν τον πραγματικό μεσαίωνα του μέλλοντός τους περισσότερο και καλύτερα από τους ψηφοφόρους γονείς και κηδεμόνες τους. Οχι, ο κίνδυνος ενσωμάτωσης στο εκφυλισμένο τρομοκρατικό σύστημα της παγκοσμιοποιημένης δυτικού τύπου δημοκρατίας, σύντροφοι, δεν προέρχεται από τη φυσική προσφυγή των παιδιών στη Μαγεία. Αλλά από το γεγονός ότι ο Χάρι Πότερ κληρονόμησε δυστυχώς τη μαγική ικανότητα να αντιστέκεται. Αρα, εξελίσσεται σε ...φυσικό ηγέτη με ειδικά ταξικά κριτήρια, εκπαιδεύοντας τα πιτσιρίκια στην αποδοχή αφεντικού των ονείρων τους από την κούνια. Εκεί, δηλαδή, που τα όνειρα δεν ξέρουν ακόμη να παίρνουν εκδίκηση για το ξύπνιο. Διαβάστε μαζί με τα παιδιά, πριν τα ραβδιά των μικρών μάγων γίνουν μισθοφορικό διαβατήριο για έναν κόσμο, που θα νομίζουν ότι τους ανήκει, αλλά θα είναι ήδη πεθαμένος...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μισό αιώνα μετά….(2023-11-18 00:00:00.0)
Αποχαιρετά με θλίψη τον σ. Αργύρη Κονταργύρη(2022-04-15 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο Βασίλης Ναθαναηλίδης(2016-05-19 00:00:00.0)
Το άρωμα γιορτής κι η μυρουδιά της...(2005-12-31 00:00:00.0)
"Θηρασία"(1998-12-10 00:00:00.0)
Κουράγιο(1997-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ