Κυριακή 29 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑΣ
Η Ελληνική Προεδρία και η λαϊκή απάντηση

Το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003, περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας, βρίσκει ενισχυμένη την Ευρωπαϊκή Ενωση των καπιταλιστικών κερδών, του πολέμου και της καταστολής. Στο εξάμηνο αυτό είτε στις Συνόδους Κορυφής, είτε στα Συμβούλια Υπουργών, υπό την προεδρία της ελληνικής κυβέρνησης, ελήφθησαν αποφάσεις, οι οποίες ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά της ΕΕ. Θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τους πιο σημαντικούς σταθμούς αυτής της περιόδου.

Αντιλαϊκοί «σταθμοί»

Πρώτος σταθμός είναι, σίγουρα, η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εργασίας της ΕΕ, στο Ναύπλιο, στις 24 του Γενάρη. Στη σύνοδο αυτή έχουμε την απόφαση για την προώθηση των «αποφάσεων της Λισαβόνας». Μεταξύ των άλλων αποφασίστηκε η προώθηση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξιμων αποδοχών, η ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η επέκταση της μερικής απασχόλησης.

Ενα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της Ελληνικής Προεδρίας καταλαμβάνει η «υπόθεση Ιράκ». Μια μέρα μετά την έναρξη της αμερικανοβρετανικής επιδρομής, στις 21 του Μάρτη, πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Οι αντιρρήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας για στρατιωτική δράση και η θετική θέση Βρετανίας, Ισπανίας και Ιταλίας οδηγούν σε αδιέξοδο. Τελικά οι «δεκαπέντε» αποφασίζουν να διαγράψουν το θέμα από την ημερήσια διάταξη. Την ώρα που κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου τα στρατεύματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας προχωρούσαν στη σφαγή του ιρακινού λαού.

Την ίδια τακτική ακολούθησε η Ελληνική Προεδρία μέχρι την ολοκλήρωση της επιδρομής. Οι «ειρηνόφιλες» και «αντιπολεμικές» διαθέσεις των «εταίρων» της ΕΕ εξατμίστηκαν μόλις επιβλήθηκε η κατοχή του Ιράκ από τις δυνάμεις εισβολής. Στις 16 του Απρίλη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην Αθήνα, που επικύρωσε τη διεύρυνση της ΕΕ με δέκα νέα κράτη-μέλη, θέτοντας τους λαούς τους στη μέγκενη των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, η Προεδρία εκδίδει για λογαριασμό των ηγετών της ΕΕ μια ανακοίνωση με την οποία νομιμοποιούνται, εκ των υστέρων, η εισβολή και η κατοχή του Ιράκ. Οι «είκοσι πέντε» ζητούν, μέσω του ΟΗΕ, ένα μερίδιο από τα «λάφυρα» και ένα κομμάτι από τις δουλιές για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ.

Στις 24 του Μάρτη αρχίζει ένας μαραθώνιος συνεδριάσεων του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ με αντικείμενο την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Από αυτή τη διαδικασία προκύπτει η συμφωνία των «δεκαπέντε» που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη 26 του Ιούνη. Μια αναθεώρηση η οποία συνιστά τη χαριστική βολή για χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Η οικονομική κρίση στις μεγάλες χώρες-μέλη της ΕΕ έριξε βαριά σκιά στις οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ. Οι αποφάσεις του συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, είχαν ως κοινό παρονομαστή την επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών» με έμφαση στην αγορά εργασίας και στα συστήματα συνταξιοδότησης. Οι «δεκαπέντε» συνόψισαν την οικονομική τους πολιτική στη συνεδρίαση του ECOFIN, στις 3 του Ιούνη, με την έγκριση των Γενικών Προσανατολισμών για την Οικονομική Πολιτική της ΕΕ, μια επιτομή όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας».

Ενα σημαντικό βήμα στην πορεία στρατιωτικοποίησης της ΕΕ ήταν η απόφαση για τη δραστηριοποίηση του ευρωστρατού. Στις 19 του Μάη, το συμβούλιο των υπουργών Αμυνας ανακοινώνει την πρώτη αποστολή, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και στη συνέχεια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στο ...Κονγκό.

Ιδιαιτέρως «παραγωγική» ήταν η Ελληνική Προεδρία και στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Το κορυφαίο επίτευγμά της είναι φυσικά η έγκριση των Συμφωνιών για την έκδοση υπόπτων και αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, στις 5 του Ιούνη. Συμφωνίες με τις οποίες καταλύονται διεθνές δίκαιο, εθνικοί νόμοι, Συντάγματα και δίνεται η δυνατότητα στις αμερικανικές αρχές να ζητούν και να παίρνουν όποιον πολίτη κράτους- μέλους της ΕΕ θεωρούν ύποπτο.

Κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου συνεχίστηκαν οι εργασίες της Συνέλευσης για το «ευρω-Σύνταγμα». Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την εκπόνηση ενός σχεδίου, το οποίο οι «είκοσι πέντε» παρέπεμψαν από τη Σύνοδο της Χαλκιδικής προς συζήτηση στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, τον Οκτώβρη του 2003. Η αποβολή των μικρών κρατών-μελών από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και η δημιουργία ενός πανίσχυρου Διευθυντηρίου είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του σχεδίου.

Τέλος, θα πρέπει να προσθέσουμε ως επιστέγασμα το «κείμενο Σολάνα», το οποίο υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο της Χαλκιδικής, το «αλφαβητάρι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης των πολέμων και των επεμβάσεων.

Και ο λαός στους δρόμους

Απέναντι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, στις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, οι Ελληνες εργαζόμενοι σήκωσαν το ανάστημά τους. Για έξι ολόκληρους μήνες, με δεκάδες κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, πρωτοβουλίες, αντιπάλεψαν την πολιτική της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας. Συσπειρωμένοι γύρω από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», με τα λάβαρα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, δίπλα δίπλα με τους κομμουνιστές, μέσα στα μπλοκ της ΚΝΕ, με τα πανό των ταξικών συνδικάτων, ακολουθώντας τα καλέσματα της ΕΕΔΥΕ, της ΟΓΕ και δεκάδων άλλων μαζικών οργανώσεων, εργάτες, αγρότες και φοιτητές απάντησαν στις πολυεθνικές.

Από το Ναύπλιο μέχρι τη Θεσσαλονίκη δεν υπήρξε σύνοδος υπουργών, σύνοδος κορυφής ή ευρωπαϊκή συνάντηση που να μην ακούστηκε η φωνή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με το ΠΑΜΕ, της μαχόμενης αγροτιάς, με την ΠΑΣΥ, του φιλειρηνικού κινήματος, με την ΕΕΔΥΕ. Κορυφαίες στιγμές τα μεγαλειώδη αντιπολεμικά συλλαλητήρια που οργάνωσαν αυτές οι οργανώσεις κατά τη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε βάρος του ιρακινού λαού.

Στις σελίδες που ακολουθούν θυμίζουμε - μέσα από τις φωτογραφίες - ορισμένες μόνον από τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις το προηγούμενο εξάμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ