Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από ράκη πρωταθλητές

Δυο εκπαιδευτικοί του Θεραπευτικού Προγράμματος «Ιθάκη» περιγράφουν τις επιτυχίες των αθλητών της Κοινότητας

Τα παιδιά και το προσωπικό της «Ιθάκης» για τα μετάλλια
Τα παιδιά και το προσωπικό της «Ιθάκης» για τα μετάλλια
Ο Χρήστος Γρεβενάρης και ο Αυγερινός Μαϊστρέλλης είναι εκπαιδευτικοί στο θεραπευτικό πρόγραμμα της «Ιθάκης» και με επιστολή τους στο «Ρ» παρουσιάζουν την προσφορά των «στεγνών προγραμμάτων στη ζωή». Φέτος, η «Ιθάκη» συμπλήρωσε 20 συνεχούς προσπάθειας για την απεξάρτηση.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Μόλις πρόσφατα είχαμε και νέα εξέλιξη στο μέτωπο των ναρκωτικών. Πριν λίγες μέρες διέρρευσε επιμέρους τροπολογία σε νομοσχέδιο για την Υγεία, το οποίο αφορά στην κατάργηση του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Η παραπάνω τροπολογία αναφέρεται στο διορισμό δύο επιπλέον μελών του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), από το πουργείο Υγείας, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα γίνεται πλέον η αναγνώριση - συγκρότηση του ΔΣ από το υπουργείο Υγείας.

Βέβαια, προχτές, ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής δήλωσε ότι θα επαναδιατυπώσει την «περιβόητη τροπολογία». Μένει, όμως, να αποδείξει στην πράξη ότι δε θα καταργήσει το εκλεγμένο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, ότι δε θα το συγκροτεί ο ίδιος σε σώμα και ότι δε θα επιτρέψει στην εκάστοτε κυβέρνηση να αλλάζει τον προσανατολισμό του ΚΕΘΕΑ.

Η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Παλιότερα είχαν συστηματικά αγνοηθεί οι φορείς των στεγνών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ναρκωτικών (βλ. πριν από μερικούς μήνες συνέδριο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ναρκωτικά, στο οποίο δε συμμετείχαν φορείς που χρόνια αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρά μόνο ο κυβερνητικός ΟΚΑΝΑ). Είναι γνωστός, επίσης, ο προσανατολισμός του συγκεκριμένου οργανισμού, του οποίου βασικός στόχος δεν είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά η συντήρηση και διαχείρισή του. Τα αμφισβητούμενης αξίας προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων π.χ. μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα αλλά αντίθετα το διαιωνίζουν. Ο παραπάνω προσανατολισμός δεν είναι άσχετος και με το συνολικότερο προσανατολισμό που έχουν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Πολιτικές, που έχουν στόχο τη συντήρηση της βλάβης και όχι τη ριζική αντιμετώπιση - λύση.

Ετσι, λοιπόν, η παραπάνω τροπολογία πέρα από την κατάργηση της διοικητικής αυτοτέλειας του ΚΕΘΕΑ έχει ως στόχο την αλλαγή του προσανατολισμού του συγκεκριμένου φορέα, έτσι ώστε δίπλα στα στεγνά προγράμματα να υπάρχουν και τα προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης. Επιχειρείται, δηλαδή, μια άλωση από τα μέσα των φορέων ή των τελευταίων αντιστάσεων που παλεύουν ενάντια στις θεωρίες της ναρκοϋποταγής και της ναρκω-κουλτούρας. Η συγκεκριμένη, επίσης, κίνηση έχει στόχο να εκφυλίσει στα μάτια της κοινής γνώμης το χαρακτήρα, την αποτελεσματικότητα και την πάλη του συγκεκριμένου φορέα, ενάντια στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Οπως αναφέραμε παραπάνω, τα στεγνά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, χρόνια τώρα, έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά τους και αυτή έχει βάλει στο στόχαστρό της η κυβέρνηση.

Η φιλοσοφία των στεγνών προγραμμάτων είναι ο συνεχής αγώνας για απεξάρτηση, για μια ζωή χωρίς ουσίες ελεύθερη από τα ναρκωτικά. Αυτό το συνεχή αγώνα δίνουν με μεγάλη επιτυχία τα μέλη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων μέσα από τη δράση τους, στη μάθηση, στον αθλητισμό και στην καλλιτεχνική έκφραση. Πρόσφατα, στον τομέα της εκπαίδευσης, τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη» που είχαν παρακολουθήσει τις τάξεις του Εναλλακτικού Μεταβατικού Σχολείου, συμμετείχαν και στις Πανελλαδικές. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά ιδιαίτερα στον τομέα του αθλητισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αθλητές και αθλήτριες της «Ιθάκης», που συμμετέχουν στο άθλημα του judo, αν και καταπονημένοι από τη χρόνια χρήση των ουσιών και χωρίς προηγούμενες κινητικές εμπειρίες πάνω στο άθλημα, καταφέρνουν να συμμετέχουν ισότιμα με κορυφαίους αθλητές σε Πανελλήνια πρωταθλήματα και μάλιστα να σημειώνουν νίκες, πετυχαίνοντας διακρίσεις που λίγο απέχουν από τις πρώτες θέσεις. Επίσης, λίγο καιρό πριν συγκεκριμένα στις 14.6.2003 στο ομαδικό κύπελλο Ελλάδος Judo Masao lizima δύο αθλήτριες που συμμετείχαν με το Εθνικό Κλιμάκιο Κεντρικής Ελλάδος κατέκτησαν από ένα ασημένιο μετάλλιο. Ενώ στους άντρες, η ομάδα πάλεψε για την κατάκτηση της τρίτης θέσης. Στο προηγούμενο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών η αθλήτρια της «Ιθάκης», που συμμετείχε για πρώτη φορά, κατέκτησε την πέμπτη θέση. Ακόμη, η ομάδα ποδοσφαίρου της «Ιθάκης» συμμετείχε σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θεραπευτικών Κοινοτήτων και κατέκτησε την 3η θέση.

Αυτή είναι η συμβολή των στεγνών προγραμμάτων στη ζωή. Να αναφέρουμε, επίσης, ότι σε πρόσφατη συνάντηση των αρμόδιων φορέων με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών το ΚΕΘΕΑ ήταν ο μόνος φορέας που είχε υλοποιήσει όλους τους στόχους που του είχαν τεθεί. Δόθηκαν γι' αυτό το λόγο και συγχαρητήρια. Τον αγώνα, λοιπόν, των μελών των Θεραπευτικών Κοινοτήτων για ζωή επιχειρεί να ακυρώσει η συγκεκριμένη διάταξη που προωθεί τα προγράμματα μεθαδόνης, τα οποία καθιερώνουν την εξάρτηση ως τρόπο ζωής και επιβάλλουν τη ναρκω-κουλτούρα. Εξάλλου, σε πολλές περιπτώσεις λειτουργίας προγραμμάτων χορήγησης μεθαδόνης γίνεται παράλληλα χρήση ναρκωτικών.

Η υποβάθμιση των στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ είναι κρίσιμης πολιτικής σημασίας ζήτημα μια και το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι κοινωνικό. Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να αποσυρθεί και καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και ευρύτερα την κοινωνία, να παλέψουν προς την κατεύθυνση αυτή. Κατά συνέπεια, πρέπει ξεκάθαρα να τοποθετηθούν σ' αυτό το ζήτημα και όλες οι πολιτικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ