Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολοκληρώθηκε ο Νέος Χάρτης Σεισμικής Επικινδυνότητας

Σε αρκετές περιοχές θα ισχύουν αυστηρότερες αντισεισμικές προδιαγραφές κατασκευής των κτιρίων, με παράλληλη αύξηση του κόστους

Με καθυστέρηση αρκετών ετών και αφού μεσολάβησαν αρκετοί καταστροφικοί σεισμοί, παρουσιάστηκε χτες από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, τον υφυπουργό Γ. Τσακλίδη και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Β. Ανδριανάκη ο νέος Χάρτης Σεισμικής Επικινδυνότητας της Χώρας, ο οποίος όμως θα ενσωματωθεί στον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000 και θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές του 2004. Βεβαίως, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο νέος Χάρτης δεν αποτελεί πανάκεια, αν δεν προχωρήσουν και οι άλλες μελέτες (γεωτεχνικές, μικροζωνικές κ.ά.) οι οποίες θα αποδεικνύουν την καταλληλότητα ανέγερσης κτιρίων και αν δε γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι της ποιότητας των υλικών κατασκευής των κτιρίων.

Με το νέο Χάρτη, η Ελλάδα χωρίζεται σε τρεις ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας -αντί για τέσσερις που προέβλεπε ο παλιός και είχε συνταχθεί πριν από 15 χρόνια - με αντίστοιχες τιμές εδαφικών επιταχύνσεων, οι οποίες πρέπει να παίρνονται υπόψη στο σχεδιασμό και κατασκευή των κτιρίων 0,16g για την πρώτη ζώνη, 0,24g για τη δεύτερη ζώνη και 0, 36g για την τρίτη ζώνη (όπου g η επιτάχυνση της βαρύτητας), γεγονός που θα επιδράσει, εκτός των άλλων, και στο κόστος της οικοδομής σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός, η αναθεώρηση του προηγούμενου Χάρτη ήταν αναγκαία, επειδή οι σεισμοί που έγιναν το προηγούμενο διάστημα (Πάτρα - Πύργος, Κοζάνη - Γρεβενά, Αίγιο, Κόνιτσα, Αττική, Σκύρο κ.λπ.), αλλά και για να ληφθούν υπόψη οι νέες καταγραφές που έγιναν στο μεταξύ των ενεργών σεισμικών ρηγμάτων της χώρας. Οι σημαντικότερες διαφορές του σημερινού Χάρτη με τον ισχύοντα είναι οι εξής:

  • Καταργείται η ζώνη χαμηλής σεισμικότητας (0,12g) και οι περιοχές που ανήκαν σ' αυτήν περνούν στην πρώτη ζώνη με τιμή 0,16g. Τέτοιες περιοχές στην Αττική είναι οι Δήμοι Μαραθώνα, Γραμματικού, Ραφήνας, Σπάτων, Αρτέμιδας, Μαρκοπούλου, Καλυβίων, Κουβαρά, Κερατέας, Αναβύσσου, Σαρωνίδας, Π. Φώκαιας και Λαυρεωτικής, ενώ στη Θεσσαλονίκη την ίδια μετάταξη παίρνουν οι Δήμοι Αξιού, Μηχανιώνας και Επανωμής. Παράλληλα, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα (0,36g) παραμένουν οι ίδιες (Ζάκυνθος - Κεφαλονιά - Λευκάδα και Δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας).
  • Αλλάζουν τα όρια των ζωνών με αντίστοιχες εδαφικές επιταχύνσεις 0,16 και 0,24 του g και ορισμένες περιοχές μετακινούνται από τη ζώνη 0,16 στη ζώνη του 0,24g, δηλαδή τα κτίρια στις περιοχές αυτές θα χτίζονται πλέον με αυστηρότερες προδιαγραφές αντοχής σε σεισμούς. Οι μεταβολές αυτές εντοπίζονται κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, στη Δυτική Ελλάδα, στην Αττική και την Πελοπόννησο. Ειδικότερα στην Αττική τη μετάταξη αυτή παίρνουν οι περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα από το σεισμό του 1999, όπως οι Δήμοι Α., Λιοσίων, Αχαρνών, Ζεφυρίου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης, Καματερού, Πετρούπολης, Ν. Φιλαδέλφειας, Ιλίου, Αγ. Αναργύρων, Φυλής, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Σαλαμίνας, Αίγινας και οι κοινότητες Θρακομακεδόνων, Καλάμου, Αφιδνών, Πολυδενδρίου και Καπανδριτίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι Δήμοι Καλλιθέας και Μιγδωπίας.

Σύμφωνα με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, η αύξηση του κόστους για τις νέες οικοδομές των περιοχών όπου γίνονται οι μετατάξεις από πλευράς σεισμικής επικινδυνότητας θα είναι ελάχιστο και δε θα ξεπερνά το 0,7%. Αυτό, όμως, θα πρέπει να το δούμε και στην πράξη.

Πάντως, ο νέος Χάρτης αφορά στα σπίτια που θα χτίζονται από το 2004 και ύστερα, ενώ την ίδια στιγμή ο έλεγχος και τα μέτρα ενίσχυσης των κτιρίων (και ιδιαίτερα αυτών συνάθροισης κοινού, όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.) που χτίστηκαν με παλιότερους Κανονισμούς, προχωρούν, όπως παραδέχτηκε χτες και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, με βήματα χελώνας, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές σε περίπτωση σεισμού...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίκαιρο το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας (2004-12-28 00:00:00.0)
Πενήντα χρόνια μετά χωρίς αντισεισμικό σχεδιασμό! (2003-10-03 00:00:00.0)
Εγκληματικές ευθύνες (2003-07-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-06-28 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο με το «σεισμόσημο» (2001-11-29 00:00:00.0)
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους σεισμούς (1999-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org