Κυριακή 15 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Μια βάπτιση με σατιρικές παρεκτροπές

Βρεθήκαμε αυτόν τον καιρό σε μια βάπτιση, σε προοδευτικό νησί που οι κάτοικοί του σκαρώνουν αυτοσχέδιους σατιρικούς στίχους, όπως εκείνος ο Γεώργιος Σουρής ο «ποιητής του κάρου και Χιώτης διαολόλωλος αστείου χαρακτήρος», ή, ο άλλος ο «αφορεσμένος» απ' το Ληξούρι, ο Λασκαράτος.

Εκεί λοιπόν στο τραπέζι που ακολούθησε, μετά τη βάπτιση, ένας ψαράς της παρέας αποτύπωσε σχολιαστικούς σατιρικούς αφορισμούς πάνω σ' ένα σύγχρονο «πιστεύω» - που πρέπει να γνωρίζει ο νονός κατά τη βάπτιση:

Πιστεύω εις ένα Κύριον.

Παντοκράτορα - (τον Τρομοκράτορα

Μπους, τον νεότερο...).

Ποιητήν ουρανού - (και του

προγράμματος του πολέμου των άστρων) -

και γης - (όπου κατά τας... γραφάς

κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος).

Και εις το πνεύμα - (το ανύπαρκτον - του Μπους) και ο συμπροσκυνούμενον στο πρόσωπο του Μπλερ, από τους υποτακτικούς των ΕΥΡΩεταίρων. Του Μπους και του Μπλερ, του ξαναγεννημένου δηλαδή χριστιανού από τη μια και του ζηλωτή από την άλλη...

Και εις μίαν αμαρτωλήν αυτοκρατορίαν της παγκοσμιοποιημένης βίας, ομολογούμεν εις ομολογίαν κοινών συμφερόντων: - Συνετάξασο με τις πειρατικές πολεμικές επιχειρήσεις του μεγάλου αφεντικού; - Συνεταξάμην. Και συνετάξεσο με την παροχήν διευκολύνσεων; - Συνεταξάμην. Και συνετάξεσο με το υπερούσιον πνεύμα των διαπλεκομένων, με τις χρηματιστηριακές φούσκες, τις υπεργολαβίες των μεσαζόντων και με όσα ακολουθούν - Συνεταξάμην (!).

Και απετάξασο όσο σοσιαλδημοκρατικά υποσχέθηκες στους «πτωχούς τω πνεύματι» ψηφοφόρους;

- Απεταξάμην...

Αυτά τα αιρετικά ο ψαράς της σάτιρας, γιατί όπως έλεγε ο Ανδρέας Λασκαράτος: «Μη νομίσετε ότι ήλθον βαλείν γαλήνην μεταξύ λογιωτάτων. Ουκ ήλθον βαλείν γαλήνην, αλλά θύελλαν».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ