Κυριακή 15 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ 19 - 22 ΙΟΥΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο

Στη βδομάδα που πέρασε, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι για την «προετοιμασία» της Συνόδου. Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η «Ευρωπαϊκή Συνέλευση», για την πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ και το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα», αυτό προβάλλεται ως το βασικό θέμα της Συνόδου, όπου θα κατατεθεί κείμενο - πρόταση και κάθε κράτος - μέλος θα παρουσιάσει τις απόψεις του.

Οπως δήλωσε ο Κ. Σημίτης, «αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να συζητήσουμε όλα τα θέματα από την αρχή... υπάρχει συμβιβαστικό κείμενο και η πλειοψηφία συμφωνεί ότι ο συμβιβασμός θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων, με στόχο να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό». Βεβαίως, οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους «15» θα αρχίσουν τον Οκτώβρη και θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν τις ευρωεκλογές του Ιούνη του 2004. Τα 10 νέα κράτη - μέλη θα την αποδεχτούν ως έχει, χωρίς δικαίωμα προτάσεων και αλλαγών.

Η ημερήσια διάταξη της Συνόδου συμπληρώνεται με το θέμα για την «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, το συντονισμό του ελέγχου των συνόρων, τη θέσπιση κοινοτικής μεταναστευτικής πολιτικής και την επίσπευση του νομοθετικού έργου στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση». Μέχρι σήμερα δεν είναι βέβαιο αν και κατά πόσο θα αποφασιστεί στη Σύνοδο της Χαλκιδικής η ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αλλά δεν αποκλείεται να συζητηθεί, όπως επίσης και η πορεία της υλοποίησης των αποφάσεων της Λισαβόνας, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο προχωρούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Σίγουρα όμως αναμένεται να εγκριθεί η τρομοσυμφωνία «δικαστικής συνεργασίας και έκδοσης», μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, που θα υπογραφεί στις 25 Ιούνη στην Ουάσιγκτον, από τον προεδρεύοντα Ελληνα πρωθυπουργό και τον Μπους.

Οι αντιθέσεις δεν αμβλύνονται

Σύμφωνα με μέρος του σχεδίου Συντάγματος που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος της Συνέλευσης υποστηρίζει την αλλαγή του συστήματος της κυκλικής εναλλαγής, κάθε εξάμηνο, όλων των κρατών - μελών στην άσκηση της προεδρίας της ΕΕ. Προτείνει την εκλογή από τους ηγέτες των κρατών - μελών ενός προέδρου με θητεία 30 μηνών και δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του για άλλους 30 μήνες.

Το σχέδιο «Συντάγματος» προωθεί την ιδέα μιας «μικρής, ευέλικτης και αποτελεσματικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Αυτό «μεταφράζεται» σε κατάργηση του κανόνα κάθε κράτος - μέλος ένας επίτροπος. Ετσι στην Ευρωπαϊκή Ενωση των είκοσι πέντε κρατών - μελών, πολλά κράτη (τα «μικρά») δε θα διαθέτουν επίτροπο.

Ολ' αυτά προκαλούν έντονες αντιπαραθέσεις εντός της ΕΕ. Πίσω από αυτές βρίσκονται οι μεγάλες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στους κόλπους της ΕΕ, που διαπλέκονται και με τις αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ. Ο γαλλογερμανικός άξονας υποστηρίζει μια μορφή «ομοσπονδιακής» ΕΕ, υπολογίζοντας ότι θα έχουν σ' αυτήν τον απόλυτο έλεγχο. Είναι γνωστό ότι Γαλλία - Γερμανία και οι εντός της ΕΕ σύμμαχοί τους επιδιώκουν μια σχετική αυτοτέλεια στην ιμπεριαλιστική δράση της ΕΕ από τις ΗΠΑ. Αυτό φάνηκε και από την τακτική στον πόλεμο του Ιράκ, αλλά και από την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης» με δυνατότητες «αυτόνομης» δράσης σε σχέση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά, η Αγγλία, και οι δικοί της εντός της ΕΕ σύμμαχοι, επιθυμεί τη διατήρηση του σημερινού διακυβερνητικού χαρακτήρα της ΕΕ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την ενίσχυση των δικών της συμφερόντων εντός της ΕΕ μέσω της πιο στενής διαπλοκής με τις ΗΠΑ.

Ανεξάρτητα από την κατάληξη των εργασιών της Συνόδου, το βέβαιο είναι ότι η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ θα εντείνεται κάτω και από την όξυνση των αντιθέσεων στους κόλπους της Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ