Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2003 - αριθ. φύλλου: 8600

ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ
Τρομοκρατικό ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ η βάση της Σούδας

Σε στρατηγείο της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατικής τους δράσης, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, μετατρέπουν οι ΗΠΑ τη βάση της Σούδας, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Γεγονός, το οποίο εμπλέκει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα στον αμερικανικό «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο και την εκθέτει σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Σύμφωνα, με τις αποφάσεις του διήμερου ΝΑΤΟικού συμβουλίου υπουργών Αμυνας, στις Βρυξέλλες, θα εγκατασταθεί στη Σούδα το «Κέντρο Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής». Ο ιδιαίτερος ρόλος και σημασία του «Κέντρου» γίνονται φανερά από τα εξής γεγονότα: Πρώτον, θα υπάγεται απευθείας στο αμερικανικό ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Νόρφολκ (Βιρτζίνια) των ΗΠΑ. Δεύτερον, θα είναι ξεχωριστή μονάδα, η οποία δε θα ανήκει στη «νέα δομή διοίκησης του νότιου τομέα» του ΝΑΤΟ και δε θα αφορά την ευρωπαϊκή δομή του, αλλά δημιουργείται κατόπιν απαίτησης των ΗΠΑ, για να «αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις ασφαλείας», όπως δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Τέλος, δεν είναι τυχαίο, το γεγονός της εγκατάστασής του στη Σούδα, καθώς η βάση αυτή αποτελεί ένα σοβαρό και κρίσιμο κρίκο της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στη Νοτιο - Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.


ΣΕΛ.  6   -   7

Associated Press

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σκληρές, πολύνεκρες μάχες σε «θολό» τοπίο

«Πολεμικό σκηνικό» διαμορφώνεται και πάλι στο κεντρικό Ιράκ, καθώς για πολλοστή μέρα, χτες, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέχιζαν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο «σουνιτικό» τρίγωνο, με τις μάχες να μαίνονται «σκληρότατες», όπως διευκρίνιζε ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς. Στις ανακοινώσεις τους, οι κατοχικές δυνάμεις αναφέρονται σε δεκάδες νεκρούς «μαχητές» και δεκάδες συλληφθέντες. Ολα αυτά αποκαλύπτουν, αν μη τι άλλο, πως ο ιρακινός λαός βρίσκει τρόπους και αντιστέκεται στη σκληρή στρατιωτική κατοχή.


ΣΕΛ.  20   -   21


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρή κλιμάκωση των συγκρούσεων

Σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της «Χαμάς» προχωρά ο ισραηλινός στρατός, ενώ η πλειοψηφία της ισραηλινής κοινής γνώμης διαφωνεί με την κλιμάκωση


ΣΕΛ.  20   -   21
ΚΚΕ
Να ενημερωθεί η Βουλή για την «τρομο-συμφωνία»

Την άμεση ενημέρωση της Βουλής ενόψει της υπογραφής στην Ουάσιγκτον της συμφωνίας ΕΕ και ΗΠΑ για την «έκδοση και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή» ζήτησε το ΚΚΕ


ΣΕΛ.  9
Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΣΕΛ.  26   -   29

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ