Κυριακή 15 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΝΑΤΟ
Ο παγκόσμιος χωροφύλακας «εκσυγχρονίστηκε»

Eurokinissi

Το διήμερο ΝΑΤΟικό Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας (NAC) των Βρυξελλών (12-13 Ιούνη) έλαβε τις οριστικές, «ιστορικές» αποφάσεις για «το ΝΑΤΟ του 21ου αιώνα», ολοκληρώνοντας τη διαδικασία «εσωτερικής προσαρμογής για την αντιμετώπιση των νέων, παγκόσμιων προκλήσεων ασφάλειας». Η πλέον «ριζική αναδιάρθρωση» στην ιστορία της μεγαλύτερης πολεμικής μηχανής του κόσμου, ξεκίνησε από το «δόγμα ανθρωπιστικών επεμβάσεων» του Προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον και ολοκληρώθηκε από το «δόγμα του προληπτικού, διαρκούς αντι-τρομοκρατικού πολέμου» του διαδόχου του, Τζ. Μπους του νεότερου.

Δεδηλωμένος στόχος η «μετεξέλιξη» του ΝΑΤΟ από «οργανισμό άμυνας» σε «ευέλικτο» πολιτικο-στρατιωτικό μηχανισμό διασφάλισης των «διατλαντικών» συμφερόντων, υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, που αναλαμβάνουν πλέον και τυπικά τη «λειτουργική» και «επιχειρησιακή» διοίκηση του «νέου ΝΑΤΟ». Με τη «νέα δομή διοίκησης», το Πεντάγωνο αναλαμβάνει απευθείας τη «στρατηγική διοίκηση Ατλαντικού», ενώ η «στρατηγική διοίκηση Ευρώπης» υπό Αμερικανό στρατηγό, αναλαμβάνει την «επιχειρησιακή ευθύνη για όλο το φάσμα αποστολών» ανά τον πλανήτη, κορυφώνοντας την «αποτελεσματικότητά» της, με τη δημιουργία της ΝΑΤΟικής «Δύναμης Ταχείας Επέμβασης» (ΔΤΕ) εντός του 2004. Παρά το «διατλαντικό» ρήγμα που δημιουργήθηκε με αφορμή την αμερικανο-βρετανική εκστρατεία κατά του Ιράκ, το «νέο ΝΑΤΟ» εμφανίζεται αρραγές υπό «ενιαίο δόγμα ασφάλειας» και ιδεολογικά συμπαγές στα πλαίσια της «διαρκούς καταπολέμησης της τρομοκρατίας» που αναγορεύεται σε «ύψιστη απειλή για τους λαούς, τις δυνάμεις και το έδαφος των χωρών της Συμμαχίας και τη διεθνή ασφάλεια».

Ο ρόλος της Ελλάδας

Σ' αυτό το «νέο ΝΑΤΟ» η Ελλάδα ως κράτος - μέλος παίζει μικρότερο ρόλο. Στη «νέα δομή διοίκησης του Νότιου τομέα», το μόνο κράτος - μέλος της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ που δε θα 'χει «στρατηγείο» είναι η Ελλάδα. Το «υποστρατηγείο» (JSRC) του Τυρνάβου, που προβλεπόταν από την απόφαση του Δεκέμβρη του 1997, καταργείται, χωρίς να έχει, ουσιαστικά, ποτέ λειτουργήσει. Απομένει, μόνο το «Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων» (CAOC) στη Λάρισα, που κι αυτό, με τη «νέα δομή» θα υπάγεται στο αεροπορικό «στρατηγείο» της Σμύρνης.

Η απώλεια ή η υποβάθμιση των ΝΑΤΟικών «δομών» στην Ελλάδα, μια χώρα με υψηλές στρατιωτικές δαπάνες και ιδιαίτερες γεωστρατηγικές απειλές, μπορεί να εκληφθεί ως παραδοξότητα. Στην πραγματικότητα, αποτελεί την αντανάκλαση - στον έναν ή άλλο βαθμό - των διαμορφωνόμενων στις νέες συνθήκες ενδοϊμπεριαλιστικών συσχετισμών, αλλά και των σύγχρονων αναγκών της γενικότερης «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας και στόχων των ΗΠΑ. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, ενισχύεται ο επιδιαιτητικός ρόλος των ΗΠΑ στο Αιγαίο και στο γενικότερο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Γεγονός, που είναι από μόνο του μια σοβαρή πηγή ανησυχίας.

Ακόμη μεγαλύτερες, όμως, ανησυχίες δημιουργεί μια άλλη απόφαση του NAC των Βρυξελλών που αφορά στη δημιουργία ενός ΝΑΤΟικού «Κέντρου Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής», στη Σούδα, με γενικόλογη και μη καθορισμένη «εντολή» την «αντιτρομοκρατική» δράση σ' ολόκληρη τη Μεσόγειο. Το αδιευκρίνιστο αυτό «κέντρο» αποφασίστηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, χωρίς να γνωρίζουν οι στρατιωτικοί «αρμόδιοι», ενώ ο Ελληνας υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι «πρόκειται για πολιτική απόφαση, της οποίας οι τεχνικές εντολές θα κανονιστούν αργότερα» (!!)

Εύλογες απορίες

Δύο, τουλάχιστον, πρωταρχικές απορίες: Πρώτον, γιατί το παράξενο αυτό «Κέντρο» δεν ανήκει στη «νέα δομή διοίκησης του Νότιου τομέα» του ΝΑΤΟ, δεν υπάγεται στη «σύνθετη διοίκηση» της Νάπολης ούτε στο ναυτικό «στρατηγείο» (CCNAN) και, γενικά, δεν αναφέρεται σε καμία ευρωπαϊκή «δομή» του ΝΑΤΟ; Δεύτερον, γιατί σύμφωνα με τη γραπτή ΝΑΤΟική ανακοίνωση της 12/6/2003, το παράξενο αυτό «Κέντρο» της Σούδας φέρεται «υπαγόμενο στο ACT», δηλαδή εντάσσεται απευθείας στη λεγόμενη συμμαχική διοίκηση μετατροπής (ACT), με στρατηγείο στο Norfolk (Βιρτζίνια) στις ΗΠΑ, που σύμφωνα με τη «νέα δομή» αποτελεί τυπικά «ΝΑΤΟικό» στρατηγείο Ατλαντικού, αλλά ουσιαστικά αυτονομείται, αφού ο «ανώτατος διοικητής» (SACT) δεν είναι άλλος από τον Α/ΓΕΕΘΑ του στρατού των ΗΠΑ; Αυτό το παράξενο «αντι-τρομοκρατικό Κέντρο» της Σούδας ανήκει «στην Ελλάδα», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ή υπάγεται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ, όπως δηλώνει γραπτά το ΝΑΤΟ; Και με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση μετατρέπει ελληνικό έδαφος σε «αντι-τρομοκρατική» βάση του αμερικανικού στρατού, όταν με αφορμή την 11/9/2001 το ACT χαρακτηρίστηκε επίσημα ως στρατηγείο «για την ασφάλεια των ΗΠΑ»;

Σε τελευταία ανάλυση, γιατί η Σούδα να αποτελέσει τη βάση της νεοταξίτικης τρομοκρατίας του Πενταγώνου στη Μεσόγειο, «κόκκινο πανί» για όλους τους λαούς και τις χώρες της περιοχής, που απειλούνται άμεσα από την αμερικανική σταυροφορία κατά των «εχθρικών πολιτισμών»;

Η «εσωτερική προσαρμογή» του ΝΑΤΟ

Το NAC των Βρυξελλών έλαβε τις οριστικές αποφάσεις και για τους «τρεις τομείς εσωτερικής προσαρμογής», που από το Δεκέμβρη του 1997 είχαν κριθεί ως «ιστορικά» απαραίτητοι για τη «μετα-κομμουνιστική» πλανηταρχία των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. Το «νέο ΝΑΤΟ» υπόσχεται πιο εύρυθμη πλανητική κυριαρχία της «διατλαντικής» κεφαλαιοκρατίας με ευέλικτη «νέα δομή διοίκησης», αποτελεσματική «διαχείριση κρίσεων» και «ταχύτατες» μισθοφορικές εκστρατείες με κοινή ΔΤΕ από το 2004, καθώς και «ενιαίο δόγμα ασφάλειας» των ανηλεών συμφερόντων των αφεντικών του. Από το 1997, βέβαια, τα πράγματα εξελίχθηκαν, αφού, όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντ. Ράμσφελντ, ο αρχιτέκτονας της «προσαρμογής», «έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και νέες προκλήσεις ασφάλειας». Οσον αφορά τη «νέα δομή», από το 1997 είχαν ξεχωριστεί οι δύο «στρατηγικές διοικήσεις» του Ατλαντικού και της Ευρώπης, όπως και οι δύο «σύνθετες διοικήσεις» στην Ευρώπη, του «Βόρειου» και του «Νότιου τομέα». Η οριστική απόφαση του ΝΑC των Βρυξελλών ολοκλήρωσε την «προσαρμογή» με αρκετές διαφοροποιήσεις. Οσον αφορά τις δύο «στρατηγικές διοικήσεις», η τελική απόφαση τις ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο.

Αυτή του Ατλαντικού, χαρακτηριζόμενη ως «λειτουργική», ονομάζεται πλέον «συμμαχική διοίκηση μετατροπής» (ACT), εδρεύει στο Norfolk (Βιρτζίνια) των ΗΠΑ και έχει δύο «νέα» στοιχεία:

1) Με μονομερή απόφαση των ΗΠΑ, μετά την 11/9/2001 η ACT αυτονομείται από την προηγούμενη ΝΑΤΟική της «υπόσταση», αναλαμβάνει αποκλειστικά την «ασφάλεια των ΗΠΑ» και γι' αυτό ο «ανώτατος διοικητής» (SACT) δεν είναι άλλος από τον Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, δηλαδή από τον εκάστοτε Αμερικανό αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

2) Οσον αφορά στο ΝΑΤΟ, η ACT αναλαμβάνει έναν «λειτουργικό» επιτελικό ρόλο που συνίσταται στην «εποπτεία της μετατροπής των στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ», δηλαδή οπλικά συστήματα και «εκσυγχρονισμός» του εξοπλισμού, καθώς και στη «διαμόρφωση εννοιών και δογμάτων».

Μ' άλλα λόγια απόλυτος έλεγχος από τις ΗΠΑ της θεωρίας και των μέσων πολέμου. Στην ACT υπάγονται τρία σχετικά «Κέντρα», στη Νορβηγία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, το «Κέντρο Υποβρυχίων Ερευνών» στην Ιταλία και το νεοσυσταθέν «Κέντρο Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής» της Σούδας. Ολα ανήκουν στο Γενικό Επιτελείο (ΓΕ) των ΗΠΑ. Η «στρατηγική διοίκηση» Ευρώπης χαρακτηρίζεται ως «επιχειρησιακή» και παραμένει στο ΓΕ (SHAPE) της Mons (Βέλγιο), με την ονομασία «συμμαχική διοίκηση επιχειρήσεων» (ACO). Ο «ανώτατος διοικητής» (SACEUR) αναλαμβάνει, πλέον, το σύνολο των «επιχειρησιακών» αρμοδιοτήτων των πρώην δύο «στρατηγικών διοικήσεων» Ατλαντικού και Ευρώπης. Παραμένει υπό τη «διπλή ιδιότητα» του «ανώτατου διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης» και του «διοικητή των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη» και, ως εκ τούτου, είναι πάντα Αμερικανός αξιωματικός. Οι δύο πρώην «σύνθετες διοικήσεις» του «Βόρειου» και «Νότιου τομέα» παραμένουν στο Brunssum (Ολλανδία) και στη Νάπολη (Ιταλία) και μετονομάζονται σε «διοικήσεις συνδυασμένων δυνάμεων» (JFC) και των Τριών Οπλων, με μόνιμη έδρα και έχοντας την «επιχειρησιακή» ευθύνη για τη σύσταση ΓΕ των λεγόμενων πολυεθνικών σωμάτων συνδυασμένων δυνάμεων (GFIM) για χερσαίες επιχειρήσεις.

Δημιουργείται ένα τρίτο μόνιμο ΓΕ και των Τριών Οπλων (JHQ) στη Λισαβόνα (Πορτογαλία) για ναυτικές επιχειρήσεις. Ετσι από τα πέντε «γεωγραφικά» στρατηγεία απέμειναν τα τρία, ενώ από τα πρώην 13 «υποστρατηγεία» (JSRC), μεταξύ των οποίων και αυτό του Τυρνάβου, απέμειναν έξι και το ελληνικό καταργήθηκε. Στη Νότια Πτέρυγα, υπό την καθοδήγηση του JFC-SOUTH της Νάπολης, προβλέπονται ένα χερσαίο στη Μαδρίτη (Ισπανία), ένα ναυτικό στη Νάπολη (Ιταλία) και ένα αεροπορικό στη Σμύρνη (Τουρκία), ενώ η Ελλάδα δε θα 'χει κανένα. Παρηγοριά για τον υπουργό Αμυνας Γ. Παπαντωνίου αποτελεί το γεγονός ότι αρχικά προβλέπεται Αμερικανός διοικητής στο JFCC της Σμύρνης. Η κατώτερη ΝΑΤΟική δομή είναι αυτή των «Κέντρων Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων» (CAOC). Από τα δέκα «κέντρα» απέμειναν έξι, τέσσερα σταθερά και δύο «κινητά». Ενα σταθερό CAOC είναι και αυτό της Λάρισας.


Βησσαρίων ΓΚΙΝΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ