Τρίτη 3 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνεται η οργή κατά των κατακτητών

Πεπεισμένοι για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ δηλώνουν Μπους - Μπλερ, ενώ πληθαίνουν οι επικρίσεις εναντίον τους στο εσωτερικό των χωρών τους

Το πρόσωπο της κατοχής

Associated Press

Το πρόσωπο της κατοχής
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΕΒΙΑΝ - ΜΟΣΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Δεν πρόκειται να αλλάξω τις αποφάσεις μου ή να εγκαταλείψω το τεράστιο καθήκον που έχω αναλάβει εδώ, με προτεραιότητα την οικονομία, υπό το καθεστώς εκβιασμών ή απειλών», διαμήνυε ο επικεφαλής της αμερικανικής κατοχικής διοίκησης, Πολ Μπρέμερ, καθώς πυκνώνουν οι ενδείξεις περί έκρηξης της ιρακινής λαϊκής οργής κατά των κατοχικών δυνάμεων.

«Η οργή του ιρακινού λαού μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Αν οι Αμερικανοί δεν καταλάβουν ότι πρέπει να τερματίσουν άμεσα την κατοχή τότε η έκρηξη θα τους παρασύρει». Αυτό δήλωνε στο πρακτορείο «Reuters», ο φύλαρχος Ριάντ αλ Ασάντι, ένας από τους Ιρακινούς φυλάρχους που επισκέφθηκαν χτες την έδρα της αμερικανικής κατοχικής διοίκησης στη Βαγδάτη και προειδοποίησαν τον Πολ Μπρέμερ ότι «είναι θέμα χρόνου πότε ο ιρακινός λαός θα αποφασίσει πραγματικά να πολεμήσει τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα».

Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο χιλιάδες πρώην στρατιωτικοί, χαμηλότερων βαθμών, διαμαρτύρονταν για την απόλυσή τους και ζητούσαν από την κατοχική διοίκηση να τους πληρώσει τα χρεωστούμενα και να τους αποζημιώσει, προειδοποιώντας, επίσης, ότι «ο ιρακινός στρατός, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα δώσει τη μάχη που δεν έδωσε». Η διαδήλωση τερματίστηκε όταν κανονίστηκε συνάντησή τους με τον Μπρέμερ σήμερα.

Την Κυριακή, ένας Αμερικανός και 2 Ιρακινοί σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες εναντίον αμερικανών στρατιωτών, μπροστά στο τέμενος Αμπού Χανίφα της Βαγδάτης και οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ στα τυφλά. Πολλοί είναι και οι τραυματίες. Ταυτόχρονα, μεγάλη διαδήλωση γινόταν στη Βασόρα καθώς ο κόσμος έχει εξαγριωθεί με το διορισμό του Βρετανού Μέραρχου, Αντριαν Μπράντσο ως κυβερνήτη της περιοχής, και ζητά την ανάδειξη ιρακινής ηγεσίας.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω μετά την ανακοίνωση του Μπρέμερ, την Κυριακή, ότι δεν πρόκειται να γίνει εθνική ιρακινή διάσκεψη για να αναδειχτεί η προσωρινή ηγεσία αλλά θα διοριστεί από την κατοχική διοίκηση ένα 25μελές - 30μελές συμβούλιο προσωπικοτήτων που θα «συμβουλεύει» τους κατακτητές σε οικονομικά και πολιτικά θέματα. Οι ιρακινές παρατάξεις δεν έκρυβαν την οργή τους και θα συναντηθούν με τον Μπρέμερ την Παρασκευή. Ο κατοχικός επικεφαλής ανακοίνωσε, επίσης, ότι από τα τέλη του μήνα θα αρχίσουν οι προσλήψεις για τον νέο ιρακινό στρατό.

Αν η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη στο Ιράκ, εξαιρετικά άσχημο είναι το κλίμα και στην Ουάσιγκτον. Γερουσιαστές ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για το αν «υπήρξαν τραγικά λάθη των μυστικών υπηρεσιών ή παραποίηση στοιχείων για την ύπαρξη απαγορευμένων όπλων στο Ιράκ». Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στη Βρετανία, αν και τόσο ο Μπλερ όσο και ο Μπους εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι θα βρεθούν αυτά τα όπλα. Η Μόσχα, πάντως, φέρεται να πιέζει «να λήξει το θέμα των όπλων, με ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ