Τρίτη 3 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ G-8
Ενωμένοι στους στόχους χωρισμένοι στη μοιρασιά

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις

Associated Press

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις
ΕΒΙΑΝ - ΛΟΖΑΝΗ - ΓΕΝΕΥΗ - ΑΝΜΑΣ.- Ολοκληρώνεται σήμερα η Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών των 8 ισχυρότερων χωρών του κόσμου στο Εβιάν μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων, που χαρακτηρίστηκαν για μια ακόμη φορά από τη συμφωνία των «μεγάλων» ηγετών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων (τρομοκρατία, παγκόσμια οικονομία, όπλα μαζικής καταστροφής), αλλά και από την αδιαφορία τους απέναντι στις απαιτήσεις των λαών.

Οι εργασίες άρχισαν την Κυριακή με τις ξεχωριστές συζητήσεις των «μεγάλων» ηγετών, με τους αρχηγούς λιγότερο αναπτυγμένων κρατών που είχε προσκαλέσει η γαλλική κυβέρνηση. Στις εργασίες παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Μεξικού Βιθέντε Φοξ, της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα, της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι, όπως και ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο. Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, όπως έγινε γνωστό, πρότεινε τη σύσταση ενός «Παγκόσμιου Ταμείου κατά της Πείνας», ενώ η ΕΕ συμφώνησε με τον Μπέκι να συνεισφέρει 1 δισ. δολάρια ετησίως στο «Παγκόσμιο Ταμείο κατά του AIDS».

Οι εργασίες συνεχίστηκαν χτες με την επίδειξη «φιλίας» μεταξύ των πλευρών που είχαν πρόσφατα συγκρουστεί και ειδικότερα μεταξύ των Προέδρων Μπους και Σιράκ. Οι δύο Πρόεδροι είχαν προσωπική συνάντηση περίπου 25 λεπτών, από την οποία βγήκε το συμπέρασμα ότι «μια ενωμένη Ευρώπη που θα δουλεύει μαζί με την Αμερική μπορεί να κάνει πολύ καλό... σε θέματα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο έλεγχος της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής», όπως δήλωσε ο Τζορτζ Μπους. Από την πλευρά του, ο Σιράκ έδειχνε να απολαμβάνει το «θερμό» κλίμα... Πάντως, ο Μπους έκανε σαφές ότι παρά τις καλές διαθέσεις και των δύο πλευρών, οι αντιθέσεις τους ήταν αληθινές και σοβαρές.

Φυσικά, οι «8» πέρασαν το μεγαλύτερο διάστημα, μιλώντας για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και τόνισαν την «ανάγκη» να γίνουν οι οικονομίες πιο «ανταγωνιστικές», όπως τόνισε ο Τόνι Μπλερ, προφανώς εννοώντας με νέες επιθέσεις στα εργατικά κεκτημένα. Παράλληλα, οι «8» αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση μιας ομάδας δράσης, που θα αντιμετωπίζει τα θέματα της «διεθνούς τρομοκρατίας». Τέλος, αποφασίστηκε να συσταθεί και μια «Παγκόσμια Εταιρική Σχέση» εναντίον της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

Οσο, όμως, οι μεγάλοι ηγέτες επιδείκνυαν τους «καλούς τρόπους» τους, η περιοχή συγκλονιζόταν από εκδηλώσεις κατά των μεγάλων ιμπεριαλιστών ηγετών. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν, βέβαια, οι δύο μεγάλες πορείες της Κυριακής (μία που ξεκίνησε από τη Γενεύη και μία από την Ανμάς στη Γαλλία), που ενώθηκαν σε μια πολυπληθή συγκέντρωση στα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Οι διαδηλωτές, αφού καταδίκασαν με φωνές και τραγούδια τις πολιτικές των «μεγάλων» ηγετών για κάποιες ώρες, αποχώρησαν ειρηνικά. Ωστόσο, μετά την επάνοδο των διαδηλωτών στη Γενεύη, ακολούθησαν συγκρούσεις των αστυνομικών δυνάμεων με μικρή μερίδα διαδηλωτών. Οι συγκρούσεις κράτησαν κάποιες ώρες το απόγευμα της Κυριακής και οι αστυνομικές δυνάμεις εκτόξευσαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, ενώ ομάδες νεαρών προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια της πόλης. Το βράδυ της Κυριακής, έγινε επίσης επίθεση των αστυνομικών στο κέντρο επικοινωνιών των διαδηλωτών. Τη Δευτέρα, ο όγκος των διαδηλωτών άρχισε να αποχωρεί, αν και μικρές πορείες πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη.

Ενας Βρετανός διαδηλωτής, ο Μάρτιν Σο, 39 χρόνων, τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ συνολικά έγιναν περίπου 25 συλλήψεις στη Γενεύη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ