Τρίτη 3 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΟΥΒΑ
Απάντηση από το Νησί της Επανάστασης

Επιστολή του γγ της Κεντρικής Ενωσης Εργατών Κούβας προς την ηγεσία της «Σε-Ζε-Τε»

Με επιστολή του προς την ηγεσία της «Σε-Ζε-Τε», ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ενωσης Εργατών Κούβας, Pedro Ross Leal, απαντά στον Bernard Thibault και στην ηγεσία της γαλλικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, σχετικά με την κατάσταση στην Κούβα. Η επιστολή που απευθύνεται στον Bernard Thibault και είναι αποκαλυπτική για τα πραγματικά γεγονότα γύρω από τις ποινές που επιβλήθηκαν σε μια ομάδα Κουβανών πολιτών είναι η εξής:

«Αβάνα, 8 Μάη 2003

Αγαπητέ Thibault

Λάβαμε την επιστολή που υπογράφει ο Joel Decaillon, που απευθύνεται στο Εθνικό Συμβούλιο της CTC (Κεντρική Οργάνωση των Κουβανέζικων Συνδικάτων), που μιλάει για τις ποινές που επιβλήθηκαν πρόσφατα σε μια ομάδα Κουβανών πολιτών.

Μάθαμε, επίσης, ότι αυτή η επιστολή στάλθηκε σε διάφορες Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, που έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ακυρώσουν τα ταξίδια τους προς τη χώρα μας.

Είμαστε έκπληκτοι μπροστά στην αντίδραση των ηγετών της CGT, μιας οργάνωσης με την οποία είχαμε σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης για σαράντα χρόνια. Παρατηρήσαμε, ωστόσο, ότι, στη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι σχέσεις αυτές ψυχράθηκαν κυρίως σε επίπεδο ηγεσίας της CGT.

Εμείς, φυσικά, σεβόμαστε απόλυτα το δικαίωμα κάθε οργάνωσης να διαλέγει μόνη της το δρόμο της και δε θεωρούμε τους εαυτούς μας αρμόδιους να αμφισβητούμε οποιαδήποτε απόφαση πάρετε σχετικά με τις εθνικές και τις διεθνείς δραστηριότητές σας. Πιστεύουμε ειλικρινά στο δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση και επομένως το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι οργανώσεις που εκπροσωπούν αυτούς τους λαούς.

Νιώθω υποχρεωμένος να απαντήσω στη διακήρυξή σας, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, από τη μια, η CGT ποτέ δεν υπήρξε στο πλευρό των εχθρών της Κουβανέζικης Επανάστασης. Από την άλλη, νομίζω ότι αυτά που λέει η δήλωσή σας δεν αντικατοπτρίζουν αληθινά αυτό που γίνεται εδώ. Χιλιάδες εργατικοί ηγέτες και Γάλλοι εργάτες, που μας έχουν επισκεφτεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ξέρουν καλά τι πράγματι συμβαίνει εδώ.


Στη δήλωσή σας λέτε ότι καταδικάσαμε αυτήν την ομάδα ανθρώπων, γιατί διέπραξαν το έγκλημα να έχουν διαφορετική γνώμη και άσκησαν το δικαίωμά τους να κάνουν κριτική. Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Αυτοί που δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, όπως αναφέρθηκε στην απαγγελία της κατηγορίας, δεν καταδικάστηκαν για τις πολιτικές τους ιδέες ή για το γεγονός πως εξέφρασαν τη γνώμη τους, αλλά για τα εγκλήματα της συνωμοσίας ενάντια στο έθνος και επειδή υπηρετούσαν ξένη δύναμη στο διπλωματικό αρχηγείο αυτής της δύναμης στην Κούβα, όπου έπαιρναν χρήματα και υλικό και προετοίμαζαν και προωθούσαν καμπάνιες γεμάτες συκοφαντίες και ψέματα, οι οποίες, προκειμένου να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της Helms - Burton Act, παραβίαζαν την Κουβανέζικη Νομοθεσία.

Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, αυτοί που βρίσκονται στην υπηρεσία ξένης δύναμης ενάντια στη χώρα τους, θεωρούνται προδότες και, αν πληρώνονται κι από πάνω, θεωρούνται μισθοφόροι. Οι μισθοφόροι και οι προδότες δικάζονται και καταδικάζονται από τον ποινικό νόμο σε όλο τον κόσμο.

Λέτε, και είναι αληθές, πως καταδικάζετε τον οικονομικό αποκλεισμό εις βάρος της Κούβας. Πάντα είχατε αυτήν τη θέση και σας είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό. Πρέπει να αναγνωρίσετε το τεράστιο κόστος που ο αποκλεισμός αυτός είχε για το λαό μας, που ερχόταν αντιμέτωπος με τη διαρκή επιθετικότητα των ΗΠΑ, αλλά, σε πείσμα τους, επιτύχαμε ανθρώπινη δουλιά χωρίς προηγούμενο, σε σύγκριση με την κατάσταση στις φτωχές χώρες του πλανήτη. Καμία άλλη χώρα ίσως δεν έχει τόσο πολύ, όσο η Κούβα, βιώσει τις αξίες της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗΣ, που διακηρύχτηκαν από τη Γαλλική Επανάσταση.

Ιδού τα αποτελέσματα, όπως αναγνωρίστηκαν από κάθε φορέα των Ηνωμένων Εθνών: Ολα τα παιδιά μπορούν να πάνε στο σχολείο, όλοι οι Κουβανοί έχουν δικαίωμα για σίτιση και παροχή της καλύτερης δυνατής ιατρικής φροντίδας, υπάρχει δουλιά και κοινωνική ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους και για τους συνταξιούχους, όλοι έχουν πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, καθώς επίσης και πάρα πολλά άλλα επιτεύγματα, που μια μεγάλη πλειοψηφία λαών αυτήν τη στιγμή στον κόσμο ακόμα τα ονειρεύεται.

Αυτό που η χώρα μας κατάφερε να κάνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης, το πέτυχε, παρόλη την πρόθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των ντόπιων και ξένων συμμάχων της να καταστρέψουν την Κουβανέζικη Επανάσταση.

Ο κουβανέζικος λαός θρήνησε τα περισσότερα από τρεις χιλιάδες παιδιά του, που υπήρξαν θύματα εισβολών, τρομοκρατικών επιθέσεων, εκρήξεων αεροσκαφών εν πτήσει και βιολογικών και βακτηριολογικών πολέμων.

Ποτέ άλλοτε δεν εξαπολύθηκε μια τόσο έντονη και βίαιη επιθετικότητα, σε βάρος μιας τόσο μικρής χώρας. Και μονάχα η ενότητα του λαού μας και η συσπείρωσή του γύρω από την Επανάσταση, ήταν τα στοιχεία που στάθηκαν ικανά να πραγματοποιηθεί η θαυμαστή αντίστασή του.

Ισως εσείς, όντας από την Ευρώπη και βουτηγμένος στην πάλη για την κοινωνική Ευρώπη προς την οποία νόμιμα αποβλέπετε, να μην καταλαβαίνετε τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει για την Κούβα.

Πρώτα ο πόλεμος ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, μετά ενάντια στο Αφγανιστάν και τώρα ενάντια στο Ιράκ, αυτοί οι πόλεμοι πρέπει να ανοίξουν τα μάτια όλων αυτών που δεν κατάλαβαν ακόμα πως το θηρίο είναι αμολημένο κι αν οι λαοί του κόσμου δε σταθούν ικανοί να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους, τίποτα δε θα μείνει από τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας.

Ο κόσμος βρίσκεται επί ποδός πολέμου και η Κούβα - που έχει τοποθετηθεί από τον κύριο Μπους στη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν και προστατεύουν την τρομοκρατία - αποτέλεσε αντικείμενο επιθετικότητας για 40 χρόνια και τώρα θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Καθώς προετοιμάζονται σημαντικά επιθετικά σχέδια ενάντια στην Κούβα, έχουμε το δικαίωμα και, ακόμα περισσότερο, το καθήκον να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας, αφού αυτό το δικαίωμα είναι νόμιμο σε περιπτώσεις εξαιρετικού κινδύνου. Και είναι αλήθεια πολύ σκληρά τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί εις βάρος μας.

H ιστορία των επαναστάσεων καταδεικνύει ολοφάνερα πόση βία εξασκήθηκε ενάντια σ' αυτές κι, ακόμα περισσότερο, πόση βία απαιτήθηκε για την υπεράσπισή τους.

Η Γαλλική Επανάσταση είναι ένα παράδειγμα. Ωστόσο, μπορούμε να ισχυριστούμε με υπερηφάνεια πως η Κουβανέζικη Επανάσταση είναι η πιο ξεκάθαρη, η πιο διάφανη από όλες.

Βασανιστήρια, παράνομες δολοφονίες ή φυσική βία δεν ασκήθηκε ποτέ σε βάρος κανενός. Για περισσότερα από 40 χρόνια, ποτέ ούτε ένας άνθρωπος δεν εξαφανίστηκε, ούτε ένας άνθρωπος δεν καταδικάστηκε χωρίς να έχει το δικαίωμα να δικαστεί σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους.

Οποιος έχει έστω και ελάχιστες γνώσεις για τον πόλεμο που εξαπολύθηκε ενάντια στο Ιράκ από την πιο μεγάλη δύναμη στην ιστορία, θα καταλάβει ότι η ύπαρξη των νόμων που προστατεύουν την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία ενάντια στα εχθρικά κράτη - που αφιερώνουν όλη τη δύναμή τους για να το καταστρέψουν - είναι αναγκαίοι.

Αυτό που σήμερα θέλουμε να αποφύγουμε είναι να έχουμε στο μέλλον σφαγή του λαού μας, αφού στις ΗΠΑ προετοιμάζουν επείγοντα σχέδια για αποσταθεροποίηση και επιδιώκουν να βρουν προσχήματα για μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στη χώρα μας.

Και σίγουρα δεν είναι η Κούβα εκείνη, παρόλο που μερικοί το λένε πολύ κυνικά, που προκάλεσε τις ΗΠΑ να λάβουν αυτά τα μέτρα, προκειμένου να επέμβουν στη χώρα μας.

Υπάρχουν, ήδη, επιθετικά σχέδια, ενώ την ίδια στιγμή η Κούβα δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο. Πώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι έχουν κατατάξει την Κούβα στη λίστα των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία;

Υποθέτω πως ο γαλλικός Τύπος που έχει δημοσιεύσει πάρα πολλά άρθρα, σχετικά με τα γεγονότα αυτά στην Κούβα, θα έχει επίσης δημοσιεύσει δηλώσεις των αξιωματούχων των ΗΠΑ, που όπως ο Κόλιν Πάουελ, για παράδειγμα, διακήρυξε το δικαίωμα της χώρας του, υπό το πρόσχημα που αυτοί αποκαλούν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, να ανατρέψουν την κουβανέζικη κυβέρνηση.

Τέλος, θα αναφερθώ σε μια πρόταση που αναφέρεται στη δήλωσή σας, που λέει ότι ανάμεσα στους καταδικασμένους υπήρχαν και συνδικαλιστικοί ηγέτες που ανήκαν σε υποτιθέμενα ανεξάρτητα συνδικάτα.

Αυτή η δήλωση απέχει πολύ από την αλήθεια και, ακόμα περισσότερο, πολλοί ηγέτες της CGT το γνωρίζουν. Τα συνδικάτα βρίσκουν τον πραγματικό λόγο ύπαρξής τους στα κέντρα εργασίας.

Εκτός των κέντρων εργασίας, είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από συνδικάτα. Ενα συνδικάτο δεν μπορεί να λέγεται συνδικάτο, αν δεν έχει εκλεγεί από τους εργάτες και δεν έχει μέλη.

Εσείς τουλάχιστον, που είστε ανάμεσα σ' αυτούς που έχουν επισκεφτεί την Κούβα, γνωρίζετε ότι οι εκλογές στα συνδικάτα, στα κέντρα εργασίας της χώρας μας διεξάγονται με ελεύθερο και ανοιχτό τρόπο.

Είναι οι εργάτες που εκλέγουν και ορίζουν, σύμφωνα με τη θέλησή τους, και επί του παρόντος, όπως είμαι σίγουρος και πάντοτε, εξέλεξαν και θα εκλέγουν αυτούς που υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους και οι οποίοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την ίδια την ύπαρξη της Κουβανέζικης Επανάστασης.

Αυτούς που εσείς αποκαλείτε συνδικαλιστικούς ηγέτες, οι εργάτες μας εδώ, που γέμισαν με τις οικογένειές τους τις πλατείες τη Μέρα της Πρωτομαγιάς (περισσότερα από 7 εκατομμύρια), τους αποκαλούν καταδικασμένους προδότες, καθώς και μισθοφόρους, διότι έλαβαν τεράστια οικονομικά ποσά από βορειοαμερικανικά πρακτορεία και άλλες οργανώσεις, όπως η CNV της Ολλανδίας ή η CMT που δαπάνησαν χρήματα και ενέργεια για να δημιουργήσουν στην Κούβα συμμάχους, με αντικειμενικό στόχο να καταστρέψουν τη δουλιά της Επανάστασης.

Αποδείχτηκε στο δικαστήριο πως αυτοί που εσείς αποκαλείτε συνδικαλιστικοί ηγέτες, καθώς επίσης και οι υπόλοιποι που καταδικάστηκαν, συνωμότησαν με την Υπηρεσία Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Κούβα για να συντρίψουν την Επανάσταση και αυτό, σύμφωνα με τους δικούς μας νόμους, είναι έγκλημα.

Είμαστε πάντοτε περήφανοι για την αλληλεγγύη και τη φιλία των Γάλλων εργατών.

Αγωνιστήκαμε για χρόνια μαζί με τη CGT, για να βελτιώσουμε τη ζωή των εργατών στον κόσμο αυτό.

Σ' ό,τι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Περιμένουμε την ίδια στάση και από τους ηγέτες της CGT.

Αδελφικά

Pedro Ross Leal

Γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ενωσης Εργατών Κούβας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ