Τρίτη 3 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Περιπλέκεται το διπλωματικό παιχνίδι

ΕΒΙΑΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Ο Πρόεδρος Μπους διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται καν θέμα στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν», δήλωνε, λίγο πριν τελειώσουν οι εργασίες της G-8, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απαντώντας στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων, τη στιγμή που πληθαίνουν οι εκτιμήσεις και τα δημοσιεύματα που φέρουν την αμερικανική ηγεσία να βρίσκεται σε έντονη εσωτερική διαμάχη για το πώς θα προωθήσει την ανατροπή της ηγεσίας της Τεχεράνης.

Στο επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου στο Εβιάν, οι συμμετέχοντες στην G-8 καλούν το Ιράν να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, υπογράφοντας το πρόσθετο πρωτόκολλο ΤΝΡ, το οποίο ανοίγει το δρόμο για απροσδόκητες και λεπτομερείς επιθεωρήσεις των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Η Τεχεράνη, διά στόματος του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, απάντησε ότι δεν αποδέχεται το πρωτόκολλο, όσο η Δύση δεν το σέβεται, αρνούμενη να δράσει και η ίδια στο πλαίσιό του και να προσφέρει την τεχνογνωσία και την επιστημονική της βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες. Παρ' όλα αυτά, προσκάλεσε την Ουάσιγκτον να αποστείλει στο Ιράν ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να συνεργαστούν με Ιρανούς και με Ρώσους συναδέλφους τους στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπουσχέχρ, έτσι ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι δεν τίθεται θέμα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Ανάλογη πρόταση είχε διατυπώσει, την περασμένη βδομάδα, και η Μόσχα. Η Ουάσιγκτον την απέρριψε. Πούτιν και Μπους, στη συνάντησή τους, δήλωναν ότι «μοιράζονται τις ανησυχίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», όμως ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δε θα επηρεάσει τη ρωσο-ιρανική συνεργασία. Χθες, Βρετανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να «παγώσει τη συνεργασία», αν η Τεχεράνη δεν υπογράψει το πρωτόκολλο ΤΝΡ, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιωνόταν.

Ο Ασεφί, από την πλευρά του, δήλωνε ότι η Τεχεράνη θα «απαντήσει σε όλες τις ρωσικές ανησυχίες». Παράλληλα, επαναλάμβανε ότι το Ιράν δεν έχει καμία σχέση με την «αλ Κάιντα» και καλούσε την Ουάσιγκτον να ζητήσει συγνώμη από τη διεθνή κοινότητα γιατί βοήθησε στο παρελθόν την «αλ Κάιντα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ