Τρίτη 3 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διήμερο συνόδων με αμφίβολα αποτελέσματα

«Σταματήστε την κατοχή» γράφει η πικέτα των Ισραηλινών φιλειρηνιστών

Associated Press

«Σταματήστε την κατοχή» γράφει η πικέτα των Ισραηλινών φιλειρηνιστών
ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ-ΡΑΜΑΛΑ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή επρόκειτο να συναντηθεί ο Κόλιν Πάουελ, που έφτασε, νωρίς χτες το απόγευμα, στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «περιμένει να υπάρξουν θετικές δηλώσεις μετά την αμερικανο-ισραηλινο-παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής της Ακαμπα, την Τετάρτη».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, που αναμενόταν στο Σαρμ ελ Σέιχ χτες βράδυ, δήλωνε ότι «θα δώσει όσο χρόνο χρειάζεται για να επιτευχθεί πρόοδος και να υλοποιηθεί» το όραμά του για δύο κράτη στην περιοχή. Ο Μπους, προϊδεάζοντας κατά πολλούς αναλυτές για τη μάλλον περιορισμένη επιτυχία των αμερικανικών διαμεσολαβητικών προσπαθειών, υποστήριξε ότι «η όλη κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη» αλλά συμπλήρωσε ότι θα ζητήσει από τα εμπλεκόμενα μέρη «να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους». Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προώθησης του «οδικού χάρτη» αναμένεται να ζητήσει ο Μπους και από τους συνομιλητές του στο Σαρμ ελ Σέιχ.

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί απεσταλμένοι είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις τόσο με τον Ισραηλινό όσο και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, προσπαθώντας να εκμαιεύσουν τη συναίνεση των δύο πλευρών στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στην Ακαμπα. Οπως διέρρεε, πάντως, Ισραηλινός αξιωματούχος, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι μάλλον απίθανο αφού οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να αναγνωρίσουν το Ισραήλ «ως εβραϊκό κράτος» γιατί κάτι τέτοιο αποκλείει τελειωτικά το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων. Επίσης, φέρονται να ζητούν από την ισραηλινή πλευρά να άρει τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει και ν' απομακρύνει τις στρατιωτικές της δυνάμεις, έτσι ώστε να πειστούν οι παλαιστινιακές οργανώσεις να σταματήσουν τις επιθέσεις, κάτι για το οποίο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός εμφανιζόταν αισιόδοξος.

Κινήσεις εντυπωσιασμού

Σε μερική χαλάρωση του αποκλεισμού προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, την Κυριακή το βράδυ, επιτρέποντας σε περίπου 10.000 Παλαιστινίους εργαζομένους από τη Λωρίδα της Γάζας και σε άλλους 5.000 από τη Δυτική Οχθη να εισέλθουν στο Ισραήλ για να δουλέψουν. Ανάλογη άδεια δόθηκε και σε 8.000 Παλαιστινίους εμπόρους. Εντούτοις, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι πρακτικά τα ισραηλινά σημεία ελέγχου παραμένουν, οι μετακινήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες και, όπως μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ισραηλινός στρατός ουσιαστικά δεν έχει απομακρυνθεί.

Μόνον ως κίνηση εντυπωσιασμού θα μπορούσε να εκληφθεί και η διαρροή ότι ο Σαρόν θα ανακοινώσει την κατεδάφιση 10 «παράνομων» εποικισμών μετά τη σύνοδο της Ακαμπα, καθώς, όπως καταγγέλλουν ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, το σύνολο των εποικισμών είναι παράνομο και ουσιαστικά δεν κατεδαφίζονται παρά μόνον οι ακατοίκητοι. Παρ' όλα αυτά, οι έποικοι έχουν εξοργιστεί και προγραμματίζουν διαδηλώσεις την Τετάρτη.

Χτες τα ξημερώματα, στο πέρασμα Κισουφίμ, στη Ράφα, ένας Παλαιστίνιος ένοπλος έπεσε νεκρός ενώ άλλος ένας Παλαιστίνιος έφηβος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην Μπέιτ Χανούν, στη Βόρεια Γάζα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ρατσιστικές δηλώσεις κατά των Παλαιστινίων(2023-03-21 00:00:00.0)
Πολλά τα χαμόγελα, λίγη η ουσία(2005-02-09 00:00:00.0)
Αναιρούν το «χάρτη» οι ισραηλινές «επιφυλάξεις»(2003-05-28 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες ισραηλινές επιδρομές(2002-03-06 00:00:00.0)
Αρχισαν οι συνομιλίες για το τελικό καθεστώς(1999-09-14 00:00:00.0)
Η συνταγή της επιβολής μέσω "βοηθείας"(1996-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ