Τρίτη 3 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΟΥΒΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Σε διαρκή ετοιμότητα για την υπεράσπιση της Κούβας

Την αλληλεγγύη τους στο Νησί της Επανάστασης διατράνωσαν εκατοντάδες Καλλιθεάτες το περασμένο Σάββατο

«Οσο η Κούβα βρίσκεται σε κίνδυνο θα είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση, σε θέση μάχης. Θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις το Νησί της Επανάστασης. Για να παραμείνει απόρθητο φρούριο, παράδειγμα επαναστατικής ορμής, φάρος προσανατολισμού και ελπίδας για όλους τους λαούς που μάχονται να αποτινάξουν την ιμπεριαλιστική σκλαβιά και καταπίεση»!

Με τα λόγια αυτά άνοιξε την ομιλία του ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα, που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο η Κομματική Οργάνωση Καλλιθέας του ΚΚΕ, στην πλατεία Κύπρου. Εκατοντάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, βρέθηκαν εκεί για να δηλώσουν παρόντες σ' αυτή τη σπουδαία μάχη, να τραγουδήσουν μαζί με το νεανικό συγκρότημα «Πυραμίδες» μελωδίες αφιερωμένες στο Νησί της Επανάστασης και τον αδούλωτο λαό του. Βρέθηκαν εκεί με την ελπίδα το ανοιξιάτικο αεράκι να σηκώσει και να ταξιδέψει μακριά τις φωνές τους, το «Κάτω τα χέρια από την Κούβα», το σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».

Βρέθηκαν εκεί γνωρίζοντας καλά πως η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι απαράγραπτο χρέος και πως «δεν αρκεί να τυπώνεις μπλουζάκια με τη φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα για να το υπηρετήσεις». Πως χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο. Χρειάζεται «να είμαστε έτοιμοι για πιο αποφασιστικούς αγώνες, αν τολμήσουν να σηκώσουν χέρι πάνω στη σοσιαλιστική Κούβα», όπως τόνισε ο Δ. Γόντικας, αφού «η εξέγερση των λαών είναι και πρέπει να είναι η μόνη απάντηση».


Η υπεράσπιση της επανάστασης στην Κούβα είναι κριτήριο συνέπειας λόγων και έργων, κριτήριο και απόδειξη στην πράξη για κάθε δύναμη με ποιανού τη μεριά είναι, υπογράμμισε ο Δ. Γόντικας: «Με τους λαούς ή τους ιμπεριαλιστές. Με το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει το δικό του δρόμο, να καθορίζει το μέλλον του και να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις και τη γη του ή με τους υποκριτές, που κάτω από τη σημαία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οργανώνουν σταυροφορίες και συμμορίες δολοφόνων για τα ληστρικά τους συμφέροντα».

Αλλωστε σε ό,τι αφορά στα μυθεύματα περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ο ομιλητής παρέθεσε στοιχεία που καταρρίπτουν τα όσα σαθρά προσάπτουν στην Κούβα, ενώ υπογράμμισε πως είναι προκλητικό και εξοργιστικό Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, που κατακρεουργούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να επικαλούνται την παραβίασή τους στην Κούβα.

Ο Δ. Γόντικας στηλίτευσε την ευθυγράμμιση της ΕΕ με τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως πρώτη άνοιξε το χορό των πιέσεων, με δήλωση της Προεδρίας του Κ. Σημίτη και πάγωμα του διαλόγου για τις οικονομικές σχέσεις, καθώς και τη συμπόρευση συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε πως «στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία κατά της Κούβας συμμετέχει και ο "αριστερός ψάλτης", ο Συνασπισμός», επικαλούμενος την κατάπτυστη ανακοίνωση του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ στις 15 Απρίλη.

Τέλος, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τα «γιατί» αυτής της επίθεσης, τόνισε πως ο ιμπεριαλισμός είναι σε βαθιά και μόνιμη κρίση, πως οι ιμπεριαλιστές τρέμουν τις λαϊκές εξεγέρσεις, προβλέπουν νέα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα και αναπτύσσουν τη στρατηγική της πρόληψης. Γι' αυτό - υπογράμμισε - λυσσομανούν κατά της Κούβας, γιατί το παράδειγμά της φωτίζει, εμπνέει, προσανατολίζει.

Ενώ καταλήγοντας, σημείωσε: «Η ηρωική πάλη και αντίσταση του κουβανέζικου λαού αποτελεί την καλύτερη απόδειξη και δικαίωση των αντιλήψεών μας. Να, γιατί ο αγώνας για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού στην Κούβα είναι και δικός μας αγώνας. Οι δυνάμεις που την απειλούν είναι αυτές που καλούν τον ελληνικό λαό να αποδεχτεί μονόδρομους σκύβοντας το κεφάλι. Μπορούμε σήμερα να τους δυσκολέψουμε και αύριο να ανατρέψουμε την πολιτική και την εξουσία τους. Σ' αυτόν τον αγώνα καλεί το ΚΚΕ το λαό και τη νεολαία να συσπειρωθούν. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι εγγύηση ότι αυτός ο αγώνας θα επιταχυνθεί και θα δικαιωθεί».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης Καλλιθέας, των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης, των οικοδόμων, του σωματείου συνταξιούχων, των ΕΒΕ Καλλιθέας, του Συλλόγου Γυναικών, ο Θ. Κούτρας από το ΠΑΜΕ, ο Σ. Αλντογκάν από τη Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο, ο Β. Δημόπουλος από τη «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα», ο Β. Δεδούσης πρώην αντιδήμαρχος Καλλιθέας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ