Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γιατί έχει ξεκινήσει η προπαγάνδα γύρω από τη λεγόμενη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων του πολέμου στο Ιράκ και το ποιος διεθνής οργανισμός θα την κάνει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1. Η προπαγάνδα των πολιτικών κομμάτων της άρχουσας τάξης και των επιτελείων της, για το ποιος διεθνής οργανισμός θα «νομιμοποιήσει» τα αποτελέσματα του πολέμου των Αγγλοαμερικανών στο Ιράκ, επιδιώκει να πείσει τις λαϊκές δυνάμεις να αποδεχτούν την επιβολή της θέλησης των ιμπεριαλιστών για την εξασφάλιση των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων, για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

2. Να αποδεχτούν ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η δολοφονία του λαού του Ιράκ, των δημοσιογράφων που κάλυπταν τα γεγονότα, αλλά δεν τα πρόβαλλαν όπως θα ήθελαν οι εισβολείς, τις καταστροφές, την εξαθλίωση, είναι «νόμιμα» μέσα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής και μάλιστα επιβάλλεται όταν κάποια ισχυρά καπιταλιστικά κράτη κρίνουν ότι πρέπει να ανατρέπουν κυβερνήσεις άλλων κρατών.

3. «Νομιμοποίηση» των αποτελεσμάτων του πολέμου, σημαίνει για τους ιμπεριαλιστές νομιμοποίηση της κατοχής του Ιράκ σήμερα, άλλων χωρών αύριο από τις δικές τους δυνάμεις.

4. «Νομιμοποίηση» για τους ιμπεριαλιστές σημαίνει αναγνώριση του καθεστώτος που θα επιβάλουν στο λαό του Ιράκ, της κυβέρνησης που θα σχηματίσουν, από άλλα κράτη. Σ' αυτό το καθεστώς θα εξουσιάζουν άμεσα οι Αμερικανοί. Πολιτικός σύμβουλος του καθεστώτος ετοιμάζεται να τοποθετηθεί ο Τζ. Γκάρνερ, Αμερικανός πρώην στρατηγός, μαζί με άλλους στρατιωτικούς για συμβούλους του νέου καθεστώτος, ενώ στρατιωτικός σύμβουλος θα τοποθετηθεί ο Τ. Φρανκ, ο επικεφαλής στρατηγός του σημερινού πολέμου. Μαζί, βεβαίως, με κάποιους Ιρακινούς, οι οποίοι δουλεύουν για τα συμφέροντα των Αμερικανών. Ηδη έχει δει το φως της δημοσιότητας το όνομα του Τσαλαμπί, Ιρακινού που έχει στενές σχέσεις με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντ. Τσένι, ενώ ήταν σύμβουλος της αμερικανικής εταιρίας «Χαλιμπάρτον», που έχει ήδη κλείσει συμβόλαια για την ανασυγκρότηση του Ιράκ.

5. Το ποιος διεθνής οργανισμός θα «νομιμοποιήσει» τα αποτελέσματα του πολέμου, ενδιαφέρει κυρίως τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρώτ' απ' όλα τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και κράτη εκτός ΕΕ, όπως η Ρωσία, ακριβώς γιατί επιδιώκουν κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας στο Ιράκ, (πετρέλαια, ανασυγκρότηση κλπ).

6. Ηδη αυτά τα κράτη θεωρούν ότι ο μόνος αρμόδιος διεθνής οργανισμός για να «νομιμοποιήσει» τα αποτελέσματα είναι ο ΟΗΕ, παρ' όλο που δεν κατάφερε να αποφασίσει για τον πόλεμο. Αλλά αυτό δε γίνεται για πρώτη φορά. Ούτε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία τον οποίο έκαναν από κοινού ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κλπ., τον είχε «νομιμοποιήσει», δεν είχε αποφασίσει για τους βομβαρδισμούς. Παρ' όλ' αυτά ο πόλεμος έγινε και ο ΟΗΕ «νομιμοποίησε» εκ των υστέρων τα αποτελέσματά του.

7. Υπέρ του ΟΗΕ, τάσσεται για την ώρα και η Αγγλία, παρά τη συμμετοχή της στον πόλεμο, γιατί επιδιώκει να αναβαθμιστεί μέσα στην ΕΕ σε σχέση με το γαλλογερμανικό άξονα, αφού θα εμφανίζεται ως μεσολαβητής ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, ώστε να πάρουν κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας τα κράτη της ΕΕ.

8. Οι ΗΠΑ δε θέλουν τον ΟΗΕ σ' αυτή την υπόθεση, επειδή ακριβώς δε φαίνονται διατεθειμένες να μοιραστούν τη λεία με την ΕΕ και τους Γαλλογερμανούς.

9. Ο λαός μας όχι μόνο δε νομιμοποιεί την ιμπεριαλιστική πραγματικότητα στο Ιράκ, αλλά πρέπει να δυναμώνει την πάλη ενάντια στις ΗΠΑ και την ΕΕ, δυναμώνοντας το μέτωπο ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων στην Ελλάδα για ανατροπή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ