Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Μπλιξ: «Προσχεδιασμένος» ο πόλεμος

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

«Υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτός ο πόλεμος ήταν προσχεδιασμένος. Αυτό εγείρει πολλές αμφιβολίες για τις προθέσεις (των ΗΠΑ και της Βρετανίας) σχετικά με τη συμπεριφορά τους όσον αφορά τις επιθεωρήσεις όπλων». Ο επικεφαλής του σώματος επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ δε μάσησε τα λόγια του σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύτηκε χτες στην «Ελ Παΐς». Ο στόχος του πολέμου, είπε ο Μπλιξ, «είναι να ανατραπεί το δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν», δήλωσε ο 74χρονος Σουηδός. Μπορεί αρχικά να πίστευαν οι ΗΠΑ ότι όντως το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, αν και όπως τόνισε τα «κατασκευασμένα» στοιχεία που παρουσίασε η Ουάσιγκτον του προκαλούν πολλές αμφιβολίες, αλλά τελικά αυτό ήταν απλώς ένα πρόσχημα. «Αρχίζεις να αναρωτιέσαι όταν βλέπεις τα πράγματα που έκαναν για να επιδείξουν ότι οι Ιρακινοί είχαν πυρηνικά όπλα, όπως το ψεύτικο συμβόλαιο με το Νίγηρα», είπε ο Μπλιξ. «Είμαι πολύ περίεργος να δω αν θα βρουν τελικά όπλα μαζικής καταστροφής».

Ο πόλεμος των ΗΠΑ, είπε ο επικεφαλής της UNSCOM που θα αποχωρήσει με το τέλος της θητείας του, προκαλεί «ένα τεράστιο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, στην καταστροφή μιας χώρας, για πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν λυθεί με τη διαδικασία των επιθεωρήσεων».

Το μήνυμα που έστειλε ο Μπλιξ όσον αφορά το μέλλον του κόσμου είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Αντί οι ΗΠΑ να πείθουν για την ανάγκη αφοπλισμού, είπε στη συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα, στην πραγματικότητα η εισβολή τους στο Ιράκ στέλνει το εντελώς αντίθετο μήνυμα. «Ο κόσμος λαμβάνει το αντίθετο ακριβώς μήνυμα. Πάρτε για παράδειγμα τη στάση της Βόρειας Κορέας. Ουσιαστικά λέει πως "αν αφήσουμε να μπουν οι επιθεωρητές όπλων στη χώρα, θα δεχτούμε επίθεση"»! Κάθε χώρα, θα αντιλαμβάνεται πως ο μόνος τρόπος να υπεραμυνθεί της ασφάλειάς της είναι να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ