Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Νέα πολεμικά τελεσίγραφα από τις ΗΠΑ

Καινούριες καταστροφές ονειρεύονται οι ιμπεριαλιστές

Associated Press

Καινούριες καταστροφές ονειρεύονται οι ιμπεριαλιστές
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.--

Οσο μοιάζει να βαίνει προς το τέλος της η πρώτη φάση, τουλάχιστον, της αμερικανο-βρετανικής εισβολής στο Ιράκ, τόσο περισσότερο Αμερικανοί επιτελείς στρέφουν την προσοχή τους προς γείτονες, στο Ιράκ, χώρες. Στόχος των αμερικανικών απειλών έγιναν, για άλλη μια φορά, κατά πρώτο λόγο, η Συρία αλλά και το Ιράν και η ΛΔ Κορέας.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και παρά την εμφανή ικανοποίησή του για τις εξελίξεις, δε δίστασε να αναφερθεί και πάλι στη Συρία. «Εχουμε ορισμένες πληροφορίες ότι η Συρία συνεργάζεται στη διευκόλυνση της μετακίνησης ατόμων από και προς το Ιράκ. Ορισμένα από αυτά τα άτομα, που αναζητούμε εμείς, βρίσκουν καταφύγιο στη Συρία και ορισμένα άλλα, με τη συριακή βοήθεια, μετακινούνται προς άλλες κατευθύνσεις». Οι δηλώσεις Ράμσφελντ, απλώς, επισημοποίησαν την έντονη φημολογία που διέρρεε από αμερικανικές πηγές περί πιθανότητας να βρίσκονται στη Συρία υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, χτες, και οι δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα διεθνούς ασφάλειας και ελέγχου όπλων, Τζον Μπόλτον, ο οποίος είχε συναντήσεις με την ιταλική ηγεσία. Ο Μπόλτον, απαντώντας σε ερώτηση για το μεταπολεμικό τοπίο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εξέφρασε «την ελπίδα» οι χώρες που οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει ότι επιδιώκουν να αποκτήσουν ή διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής, να «πήραν ένα μάθημα από το Ιράκ και να κατανοήσουν ότι η επιμονή τους σε αυτήν την τακτική δεν ωφελεί τα εθνικά τους συμφέροντα».

Ο Μπόλτον έκανε ειδική αναφορά στη Συρία, στο Ιράν και στη ΛΔ Κορέας και επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην πρώτη, τονίζοντας ότι «είναι η καλύτερη περίπτωση, για να βγάλει συμπεράσματα που την ωφελούν από τις εξελίξεις, και να αδράξουν τις νέες προοπτικές ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή». Ο Μπόλτον, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, έσπευσε να τονίσει ότι «η Ουάσιγκτον προτιμά οι χώρες αυτές να συμμορφωθούν με ειρηνικό τρόπο». Ανάλογη «ευχή» διατύπωσε, λίαν προσφάτως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», και ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στην ηγεσία ή στην τακτική της ηγεσίας της Συρίας», πάντα φυσικά με «πρώτη επιλογή τον ειρηνικό τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ