Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ρεπορτάζ από την ... Καμπούλ

Μόνο τις δύο τελευταίες βδομάδες, οχτώ Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν της ζωή τους. Εξι από αυτούς από πτώση ελικοπτέρου. Οι δύο έπεσαν σε ενέδρα. Ολόκληρη η αμερικανική δύναμη αποτελεί στόχο, δέχεται πυρά, αντιμετωπίζει ενέδρες και την εχθρότητα αυτών που έσπευσε να «απελευθερώσει».

Και σκεφτείτε: Δύο χρόνια πριν, η ...σκηνοθεσία ήταν τέλεια. Η είσοδος των Αμερικανών στην Καμπούλ είχε - και εκεί - συνοδευτεί από τις εικόνες του CNN να τους χειροκροτούν οι «απελευθερωμένοι»...

***

Τελικά, αντί για ...χειροκροτήματα, φαίνεται να επικράτησε η «αχαριστία». Οι Αφγανοί δε φαίνεται να έχουν εκτιμήσει ακόμη τους «απελευθερωτές» τους και τους υποχρεώνουν να ζουν σκυφτοί, μέσα στα καλά φυλασσόμενα και πολυτελή στρατόπεδά τους, με το φόβο κάποιας ξαφνικής επίθεσης όλμων.

Οι 8.500 χιλιάδες Αμερικανοί φαντάροι, που λειτουργούν σαν μπράβοι των μαριονετών που η Ουάσιγκτον έχει εγκαταστήσει στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν, περιπολούν από αέρος και επί 24ώρου βάσεως ολόκληρη την απέραντη χώρα, προσπαθώντας να «εξαρθρώσουν» θύλακες αντίστασης. Οι επίγειες δυνάμεις κινούνται συντεταγμένα, για να αποφύγουν απρόοπτα. Ετσι ζουν οι Αμερικανοί «απελευθερωτές» στο Αφγανιστάν. Ελέγχουν μερικά οικοδομικά τετράγωνα στην Καμπούλ, όσα είναι απαραίτητα για να διασφαλίζουν την ύπαρξη των αχυρανθρώπων τους.

***

Στην περίπτωση του Ιράκ, τα πράγματα θα είναι σαφέστερα. Στην αρχή τουλάχιστον, δεν είναι απαραίτητες ούτε μαριονέτες, ούτε ντόπιοι αχυράνθρωποι. Αμερικανοί στρατηγοί θα αναλάβουν τη διοίκηση του Ιράκ, Αμερικανοί θα αναλάβουν τη χρηστή διαχείριση του πλούτου της χώρας. Για χάρη του ...ιρακινού λαού, θα ακροβολιστούν και καμιά διακοσαριά χιλιάδες στρατιώτες των συμμαχικών απελευθερωτικών δυνάμεων!

***

Η νέα χτεσινή σκηνοθεσία του CNN, με το ...πλήθος καμιά κατοσταριάς Ιρακινών (σε μια πόλη 5 εκατομμυρίων) να συμμετέχουν στις εικόνες του αμερικανόπνευστου «εκδημοκρατισμού», λέτε να κρατήσει περισσότερο;

`Η, μήπως, οι «απελευθερωτές» της Βαγδάτης θα συναντήσουν τόση «αχαριστία», σαν εκείνη που συναντούν καθημερινά οι συνάδελφοί τους στο Αφγανιστάν;..


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ