Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ Τ. ΜΙΛΕΡ
«Δείτε CNN και όχι "Αλ Τζαζίρα"»!

Επίδειξη δύναμης και αλαζονείας αποτέλεσε η χτεσινή συνέντευξη του Τ. Μίλερ, ο οποίος ολοένα και περισσότερο συμπεριφέρεται ως τοποτηρητής του ηγεμόνα του πλανήτη. Επιχειρώντας να βγει από την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνησή του, εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά του Ιράκ, ο Αμερικανός πρεσβευτής δε διστάζει να δείξει την πυγμή του σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους εγχώριους απολογητές της Ουάσιγκτον και να περάσει στην αντεπίθεση.

Με τη χτεσινή του συνέντευξη στον «Φλας», ο ανθύπατος προκάλεσε βάναυσα τα αντιπολεμικά αισθήματα του ελληνικού λαού, ενώ φρόντισε να προειδοποιήσει και... τους «υπεύθυνους» των ΜΜΕ για την ενημέρωση γύρω από τον πόλεμο.

Θεωρώντας προφανώς ότι απευθύνεται σε «Αμερικανάκια» ο Τ. Μίλερ αρχικά δήλωσε... «και εγώ είμαι κατά του πολέμου», για να ισχυριστεί ξετσίπωτα στη συνέχεια ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων από τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη»! Αξίζει να παρατεθεί το σχετικό απόσπασμα:

«- Ερώτηση: Παρακολουθείτε τηλεόραση τις τελευταίες ημέρες; Και βέβαια θα έχετε δει τις εικόνες από τα νοσοκομεία στο Ιράκ. Για ποιο λόγο, αθώοι πολίτες και παιδιά πρέπει να πληρώσουν για όσα έχει κάνει ο Σαντάμ Χουσεΐν;

- Μίλερ: Θα σας έλεγα να αλλάξετε κανάλι, θα έλεγα στους ακροατές σας να αλλάζουν κανάλι και δεν το λέω μόνο για τους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, δείτε για παράδειγμα το CNN, δείτε άλλους σταθμούς και βέβαια πολλά από τα παιδιά που βλέπετε στα νοσοκομεία ρωτούν το ίδιο πράγμα, αντικειμενικά πώς βρέθηκαν αυτά τα παιδιά στα νοσοκομεία. Και δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι τα παιδιά που τραυματίστηκαν σε εκείνη τη φοβερή βομβιστική επίθεση στην Αγορά (της Βαγδάτης), ότι αυτή η ενέργεια ήταν αποτέλεσμα βομβαρδισμού των συμμαχικών δυνάμεων. Υπάρχει πλήθος στοιχείων ότι επρόκειτο για βόμβες ή για πυραύλους που εκτόξευαν οι Ιρακινοί και θα σας ρωτούσα εγώ για ποιο λόγο οι Ιρακινοί θεώρησαν υπεύθυνη τη δική τους αεράμυνα για αυτή την επίθεση από την επόμενη κιόλας μέρα»!!!

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ισχυρίστηκε ότι ήδη «οι πολίτες του Ιράκ βγαίνουν στους δρόμους και καλωσορίζουν τις συμμαχικές δυνάμεις με πολλή χαρά». Στην εύλογη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «δε βλέπω κόσμο σαν αυτό που λέτε στο δρόμο», ο Τ. Μίλερ ξέσπασε: «Παρακολουθείτε ελληνική τηλεόραση. Βλέπετε "Αλ Τζαζίρα". Δείτε λίγο CNN, δείτε "Fox news"»!!!. Ακολούθησε ο εξής ενδιαφέρον διάλογος:

- Ερώτηση: Γιατί κάνετε τη σύγκριση των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και του «Αλ Τζαζίρα»;

- Μίλερ: Διότι βλέπουμε πολύ «Αλ Τζαζίρα» στην ελληνική τηλεόραση. Κατ' επανάληψη μάλιστα.

- Ερώτηση: Πιστεύετε ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν καλύπτουν αντικειμενικά τον πόλεμο;

- Μίλερ: Αυτό το αφήνω στους υπευθύνους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Ας βγάλουν αυτοί το συμπέρασμα...

Δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει «πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει αντικειμενική δημοσιογραφική κάλυψη».

Ταυτόχρονα, απέναντι στον ελληνικό λαό που σύσσωμος είναι αντίθετος στη σφαγή του ιρακινού λαού, αντέταξε τον... αμερικανικό λαό γιατί «το 75% των Αμερικανών είναι υπέρ αυτών που κάνουμε»! «Υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ της ελληνικής κοινής γνώμης και της αμερικανικής», ισχυρίστηκε.

Ο Τ. Μίλερ αντιμετώπισε με κυνισμό ότι ο ιρακινός λαός αντιμετωπίζει τους «απελευθερωτές» ως κυβέρνηση κατοχής, περιοριζόμενος να... διαβεβαιώσει ότι «δεν επιθυμούμε να παραμείνουμε στο Ιράκ ούτε μια μέρα παραπάνω από όσο χρειάζεται», ενώ δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «δεν είμαστε αποικιοκρατική δύναμη»! Αφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κανένας ρόλος του ΟΗΕ στο αμερικανοκρατούμενο Ιράκ, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του Κ. Πάουελ, ενώ αναζήτησε άλλοθι στον ΓΓ του ΟΗΕ που δήλωσε ότι «δεν επιθυμεί ο Οργανισμός να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Μεσοποταμίας». Δήλωσε ότι «δεν έχει ιδέα» αν το μεταπολεμικό Ιράκ θα είναι ομοσπονδία και πότε θα γίνουν εκλογές. Στην ερώτηση αν υπάρξουν κάποια δικαιώματα αυτονομίας για τους Κούρδους, είπε: «Είναι πολύ καλή η ερώτησή σας, αλλά σας διαβεβαιώ δεν έχω απάντηση»...

Ο Τ. Μίλερ δεν είχε κανένα ενδοιασμό να επιβεβαιώσει ότι το Ιράκ είναι απλώς το «πρώτο βήμα» στην αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών πολέμων: «Δεν επεμβαίνουμε. Ενεργούμε σύμφωνα με το εθνικό μας συμφέρον», απάντησε ξερά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το χάσμα ΕΕ - ΗΠΑ, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επανέλθουμε σε μια πιο ισορροπημένη σχέση», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δεχτούν ευρωπαϊκό στρατό εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, αποδοκιμάζοντας τη σχετική πρωτοβουλία τεσσάρων μελών της ΕΕ.

Δεν παρέλειψε βέβαια να εγκωμιάσει τη στάση της κυβέρνησης Σημίτη, λέγοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση και έχει κάνει αξιοθαύμαστη δουλιά από αυτή τη δύσκολη θέση». Για το Κυπριακό είπε ότι χάθηκε μια ευκαιρία, αλλά δε χάθηκε κάθε ελπίδα και γι' αυτό περιμένοντας την έκθεση του ΣΑ του ΟΗΕ «πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε». Σε ερώτηση για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Τ. Μίλερ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ