Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δολοφονούν την ενημέρωση

Υπάρχουν, αποδεδειγμένα, πολλοί τρόποι για να κάνεις ένα δημοσιογράφο να σιωπήσει. Οι Αμερικανοί τους χρησιμοποιούν όλους, αλλά δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στον πιο απλό και αποτελεσματικό, τον δολοφονούν... Το απέδειξαν για άλλη μια φορά χτες στη Βαγδάτη, όπως το είχαν αποδείξει πριν τέσσερα χρόνια με το βομβαρδισμό του κτιρίου της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης.

Είναι προφανές ότι οι επιδρομείς, καθώς ετοιμάζονται για την τελική σφαγή στην ιρακινή πρωτεύουσα, δε θέλουν στα πόδια τους ανεπιθύμητους δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, που θα αποτυπώσουν την εγκληματική τους μανία. Θέλουν, λοιπόν, να επιβάλουν γενικό σιωπητήριο. Θα μεταδίδονται μόνον οι εικόνες του CNN και του FOX, των δύο αμερικανικών καναλιών, και θα ακούγονται οι ανταποκρίσεις των «ενσωματωμένων» δημοσιογράφων, εκείνων, δηλαδή, που με τη στολή του Αμερικανού στρατιώτη ακολουθούν τις δυνάμεις των εισβολέων και μεταδίδουν μόνον όσα εγκρίνει ο στρατηγός Φρανκς.

Ο βομβαρδισμός των δυο αραβικών καναλιών («Αλ Τζαζίρα», «Αμπού Ντάμπι») και του ξενοδοχείου «Παλεστάιν», όπου διαμένουν οι απεσταλμένοι των μέσων ενημέρωσης απ' όλο τον κόσμο, διακρινόταν από χειρουργική ακρίβεια. Ο θάνατος των τριών εικονοληπτών και δημοσιογράφων και ο τραυματισμός άλλων τεσσάρων δημοσιογράφων ήταν ένα μήνυμα προς όλους: «Αν συνεχίσετε, δεν αποκλείεται να έχετε την ίδια τύχη...». Καμιά, βέβαια, δικαιολογία από την πλευρά των δολοφόνων δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Το έγκλημα ήταν προμελετημένο και διαπράχθηκε εν ψυχρώ. Ηταν ένα έγκλημα πολέμου και, μάλιστα, από τα ειδεχθέστερα.

Χτες το πρωί, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης, όταν ρωτήθηκε για τις εικόνες της αμερικανοβρετανικής θηριωδίας στο Ιράκ, απάντησε: «Βλέπετε πολύ "Αλ Τζαζίρα". Αλλάξτε κανάλι. Δείτε CNN..!». Αυτό κι αν είναι ομολογία ενοχής και προαναγγελία του εγκλήματος, που διαπράχθηκε μετά από λίγες ώρες στη Βαγδάτη. Ομως, η φίμωση κάθε ενοχλητικής, για τους Αμερικανούς, φωνής δεν επιτυγχάνεται μόνο με τις βόμβες και τις ρουκέτες. Μόλις προχτές, ένας Ελληνας δημοσιογράφος απολύθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό όπου εργαζόταν, γιατί δε δέχτηκε να «χαμηλώσει τους τόνους», όπως του ζητήθηκε από τη διεύθυνση του σταθμού. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες μέρες ο Τ. Μίλερ μίλησε με ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης - ανάμεσά τους και με τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη - ζητώντας να περιοριστούν οι «αντιαμερικανικοί» τόνοι.

Τα χτεσινά γεγονότα καθιστούν ακόμη επιτακτικότερη την αντιπολεμική κινητοποίηση των εργαζομένων, όλων των πολιτών, ενώ για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης επιβάλλουν ενεργή αντίσταση στα σχέδια φίμωσης και χειραγώγησης, για να εμποδίσουν την επικράτηση της σιωπής του νεκροταφείου, που θέλουν να επιβάλουν οι δολοφόνοι και όσοι θέλουν να κρύψουν τη συνενοχή τους στο έγκλημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προφυλακιστέος κρίθηκε ο δολοφόνος της Καρολάιν(2021-06-23 00:00:00.0)
Ανάκληση λειτουργίας έξι καναλιών(2010-01-26 00:00:00.0)
Κοινή διαδήλωση Σιιτών και Σουνιτών(2005-04-09 00:00:00.0)
Πιο ψηλά συρματοπλέγματα...(2003-04-09 00:00:00.0)
Συνέντευξη με έναν «βρικόλακα»!(2003-04-09 00:00:00.0)
«Δείτε CNN και όχι "Αλ Τζαζίρα"»!(2003-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ