Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα

Μήνυμα αισιοδοξίας για τη λειτουργία και τη δράση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έστειλαν οι εργαζόμενοι από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Η αποφασιστικότητά τους, η μεγάλη συμμετοχή τους και η πολύ καλή συζήτηση αποτέλεσαν ποιοτικό βήμα στη λειτουργία του συλλόγου. Αυτό εκφράστηκε με το πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης που αποφάσισαν οι εμποροϋπάλληλοι, προκειμένου να σφραγίσουν τις εξελίξεις στον κλάδο.

Οι εμποροϋπάλληλοι δεν έμειναν μόνο εκεί, αλλά μέσα από τη γενική συνέλευση έγινε σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθούν σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη που θα δώσουν το σύνολο της εργατικής τάξης και το ΠΑΜΕ, ο ταξικός πόλος συσπείρωσης στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Τα ζητήματα που απασχόλησαν τους εργαζόμενους του κλάδου ήταν η νέα αντεργατική επίθεση που ετοιμάζουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ο επικείμενος πόλεμος ενάντια στο λαό του Ιράκ, καθώς και τα ιδιαίτερα καυτά προβλήματα του κλάδου που είναι η προσπάθεια για περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Πρώτος αγωνιστικός σταθμός των εμποροϋπαλλήλων, όπως αποφασίστηκε, είναι η συμμετοχή τους στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη, συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, μπροστά στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια μαζί με το ΠΑΜΕ καλούν τις ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν στις 14 Φλεβάρη, παραμονή των διαδηλώσεων, 4ωρη στάση εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι με συνελεύσεις και συσκέψεις στους χώρους εργασίας να ενημερωθούν για να προετοιμαστεί καλύτερα η συμμετοχή τους.

Δεύτερος αγωνιστικός σταθμός είναι συγκέντρωση των εργαζομένων τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη, στις 4.30 το απόγευμα, στο υπουργείο Εργασίας με αιτήματα 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής ως αργίας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πικετοφορία και πορεία στη Βουλή, τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη, στις 4.30 μ.μ. και θα επιδοθεί ψήφισμα στα κόμματα της Βουλής. Πανελλαδικός συντονισμός ώστε σε αντίστοιχες ημερομηνίες πρωτοβάθμια σωματεία να έχουν παρεμβάσεις. Αποκορύφωμα όλων των εκδηλώσεων θα είναι η απεργία στις 20 Μάρτη, με αιτήματα: 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής ως αργίας, κατάργηση ωρομίσθιου και μερικής απασχόλησης, αύξηση αποδοχών και κοινωνικών παροχών. Τέλος, εντός των επομένων ημερών ο Σύλλογος με υπόμνημά του θα ζητήσει συνάντηση με όλα τα κόμματα εντός και εκτός Βουλής.

Για την επιτυχία αυτών των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, οι εμποροϋπάλληλοι πήραν οργανωτικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την ανάρτηση αεροπανό με τα αιτήματα του κλάδου στις συνοικίες Περιστέρι, Ν. Ιωνία, Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη, Δάφνη, ώστε να μη μείνει ούτε ένας εργαζόμενος που να μην ξέρει. Καθημερινά ντουντούκα στον πεζόδρομο της Ερμού, για την ενημέρωση των εργαζομένων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η πρόταση που κατατέθηκε από μικρή μερίδα μελών της παράταξης «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εμποροϋπαλλήλων», να μην αποφασίσει η συνέλευση να καλέσει τον κλάδο μόνο στην αντιπολεμική συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 15 Φλεβάρη, έλαβε αποστομωτική απάντηση από την πλειοψηφία των εργαζομένων. Οπως τονίστηκε, το ζητούμενο δεν είναι μια γενικόλογη διαμαρτυρία, αλλά το ουσιαστικό σφυροκόπημα των αιτιών των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και αυτών που τις κάνουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ