Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΥΡΕΣ ΣΤΟ ΙΚΑ
Φταίνε οι γέροντες που κάνουν βόλτες!

Προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις του Διοικητή του Ιδρύματος, για τη γενιά που έxτισε το Ιδρυμα με αίμα και το στήριξε με ιδρώτα και αγώνες

Μια ουρά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Νίκαια. Υπάρχει μόνο ένας -κατά την έκφραση του Μ. Νεκτάριου- γέρων. Οι υπόλοιποι είναι νέοι
Μια ουρά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Νίκαια. Υπάρχει μόνο ένας -κατά την έκφραση του Μ. Νεκτάριου- γέρων. Οι υπόλοιποι είναι νέοι
Οι σημερινοί συνταξιούχοι στήριξαν το ΙΚΑ με το αίμα τους, τον ιδρώτα τους και τους αγώνες τους σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο. Και τώρα, στα στερνά του βίου τους, που προστρέχουν σ' αυτό την ώρα της ανημπόριας, έχουν να αντιμετωπίσουν την προσβολή με τις ατέλειωτες ουρές.

Και δε φτάνει αυτό. Εχουν από πάνω και την προκλητική συμπεριφορά του διοικητή του Ιδρύματος Μ. Νεκτάριου, ο οποίος εντόπισε τις αιτίες για τις ουρές στους γέροντες -όπως τους αποκάλεσε πολλές φορές χτες στην έδρα, μάλιστα, της ΓΣΕΕ- που κλείνουν πολλά ραντεβού, γιατί δεν έχουν τι να κάνουν! Για τις ουρές, δηλαδή, δεν υπάρχει καμιά ευθύνη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την πολιτική στον τομέα της Yγείας, ούτε στις διοικητικές επιλογές του ίδιου του Μ. Νεκτάριου, όταν το Ιδρυμα λειτουργεί με ακάλυπτο το ένα τρίτο των οργανικών θέσεων. Μάλιστα, σε ορισμένες κρίσιμες ειδικότητες, όπως το υγειονομικό προσωπικό, τα κενά είναι τέτοια που κάνουν τους υπαλλήλους που υπηρετούν στο ΙΚΑ να αγκομαχούνε μαζί με τους συνταξιούχους.

Αυτούς τους χαρακτηρισμούς ο Μ. Νεκτάριος τους εκστόμισε σε εκδήλωση, που οργάνωσε η ΓΣΕΕ για ενημέρωση σωματείων και Eργατικών Kέντρων. Ε, και δε βρέθηκε ούτε ένας συνδικαλιστής να προβάλει έστω και μια ένσταση σε αυτή την προσβλητική συμπεριφορά απέναντι συνολικά στην Τρίτη Ηλικία.

Επί λέξει ο Μ. Νεκτάριος είπε τα εξής: «Υπάρχουν ασφαλισμένοι γέροντες που επισκέπτονται 25 φορές το μήνα τη μονάδα Yγείας. Προφανώς, δεν έχουν δουλιά να κάνουν κάποιοι και πηγαίνουν εκεί και κάνουν βόλτες!».

Ετσι αντιμετωπίζει ο διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού τους συνταξιούχους, ενόψει μάλιστα της Διυπουργικής Επιτροπής στις 7 Φλεβάρη 2003 και του Υπουργικού Συμβουλίου στις 13 Φλεβάρη 2003 που -υποτίθεται- ότι θα εκπονηθεί σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου τον πρώτο λόγο στο σχεδιασμό -σύμφωνα με όσα διαρρέει η κυβέρνηση- θα τον έχει το ΙΚΑ.

Κατά τα άλλα, ο διοικητής του ΙΚΑ επιδόθηκε σε μια φιλολογία για τη μηχανογράφηση που την παρουσίασε ως πανάκεια για όλα τα προβλήματα του ΙΚΑ.

Στην ομιλία του, προσπάθησε ν' αποδείξει ότι με τη μηχανογράφηση λύνεται το πρόβλημα των αναπόγραφων επιχειρήσεων, λέγοντας ότι με το καινούριο σύστημα απογράφηκαν 336.000 επιχειρήσεις. Απέκρυψε, όμως, ότι το υπουργείο Οικονομικών δίνει το στοιχείο της ύπαρξης 700.000 επιχειρήσεων, κάτι που αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο Κ. Μουτάφης, ένας από τους πέντε εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, στη διοίκηση του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει, ότι δεν έχει απογραφεί σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων (η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ δίνει 1 στους 5 εργαζόμενους ανασφάλιστο). Δηλαδή, το ΙΚΑ δε γνωρίζει τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν, εάν υπάρχει μαύρη εργασία και ποιο μπορεί να είναι το ύψος της εισφοροδιαφυγής. Ενας εργαζόμενος απ' το χώρο των Μουσικών ανέφερε ότι στα μαγαζιά της νύχτας υπάρχουν 2.500 εργοδότες, που παρανομούν σε όλους τους τομείς, σε σχέση με το ΙΚΑ. Μια φαλκίδευση, πρόσθεσε, των εργασιακών σχέσεων των μουσικών, είναι τα δελτία παροχής υπηρεσιών, με τα οποία οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, με αποτέλεσμα να χάνει το ΙΚΑ.

Τέλος, επισήμανε πως ο εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ, «θα θίξει» συμφέροντα που εκμεταλλεύονται το Ιδρυμα (διαγνωστικά κέντρα, συνταγογραφήσεις) και ότι ανοίγει μέτωπα. Μάλιστα, διακήρυσσε τη συγκρουσιακή λογική στο φόντο της εκχώρησης βασικών τομέων του Ιδρύματος στην επιχειρηματική δραστηριότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ