Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Αναγκαία η αλλαγή των συσχετισμών

Πολλά τα προβλήματα των εργαζομένων, επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στις επικείμενες εκλογές το Μάρτη

Ο «κυκλώνας» των αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις σαρώνει και τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας, η οποία επιδίδεται σε μια δυναμική προσπάθεια διατήρησης της ισχυρής της θέσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματά τους. Η κατάσταση και τα προβλήματα των περίπου 15.000 εργαζομένων θα αναδειχτούν συνολικά στην επικείμενη τακτική Γενική Συνέλευσή τους στις 15 Φλεβάρη, που θα προετοιμάσει και τις εκλογές, το Μάρτη, για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογο Εργαζομένων (ΣΥΕΤΕ).

Η Ενιαία σ.α.κ. και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ρίχνονται στη μάχη των εκλογών προτείνοντας στους εργαζόμενους το δύσκολο δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης λύσεων και της αντίστασης. Τη μόνη επιλογή που έχουν για αποτελεσματική υπεράσπιση των κατακτήσεων που έχουν απομείνει και τη διεύρυνσή τους. Τα στελέχη των ταξικών δυνάμεων εκτιμούν ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει αλλαγή των συσχετισμών στη διοίκηση και ενίσχυση της παράταξης έναντι των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Οι εργαζόμενοι έχουν αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα από τις αναδιαρθρώσεις στον τραπεζικό κλάδο, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, μεταξύ άλλων της ΕΤΕΒΑ, της Κτηματικής, της Εθνικής Στεγαστικής. Υπήρξε και μείωση προσωπικού μετά τις συγχωνεύσεις, αλλά και μειώσεις μισθών μέσα από διάφορους τρόπους, όπως το «πάγωμα» επιδομάτων που έπαιρναν οι εργαζόμενοι των άλλων τραπεζών, αλλά όχι και αυτοί της Εθνικής.

Το νέο, μεγαλύτερο, ωράριο λειτουργίας των τραπεζών, το οποίο η ΟΤΟΕ χαιρέτισε ως «κατάκτηση» του κλάδου, όχι μόνο δε μείωσε το ωράριο εργασίας, αλλά οδήγησε σε εντατικοποίηση της εργασίας και απλήρωτες υπερωρίες. Η εντατικοποίηση της εργασίας στην Εθνική Τράπεζα εκφράζεται και προκαλείται επίσης και με τις επιπλέον αμοιβές (μπόνους), που για να τις διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε εξοντωτικά πλάνα δουλιάς.

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και εκατοντάδες υπάλληλοι που δουλεύουν ως έκτακτοι, με μερική απασχόληση και ως «ενοικιαζόμενοι», με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερα δικαιώματα και μεγαλύτερη ανασφάλεια. Ενδεικτική για την πολιτική που ασκεί η διοίκηση της τράπεζας είναι η κατάργηση μιας σειράς ειδικοτήτων, όπως καθαρίστριες και φύλακες ή και τμήματα όπως αυτό της αλληλογραφίας.

Τα τελευταία χρόνια, με την ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) να κατέχει την πλειοψηφία στη διοίκηση του Συλλόγου, αυτά τα ζητήματα όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί, αντίθετα έχουν οξυνθεί. Σε πολλές περιπτώσεις, η πλειοψηφία συντάχθηκε με τη διοίκηση της τράπεζας, υιοθετώντας τις θέσεις της για την «ανταγωνιστικότητα». Η συστράτευσή της με τις «κοινωνικοεταιρικές» δυνάμεις στη διοίκηση της ΟΤΟΕ ολοκληρώνουν την εικόνα για την τακτική της πλειοψηφίας, τη ΔΗΣΥΕ, τη ΔΑΚΕ, τη ΔΑΣ (ΣΥΝ).

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την περίοδο, όπου τίθεται σε εφαρμογή ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος και η ΟΤΟΕ βιάζεται για τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου κάτω από τη βαριά σκιά των ρυθμίσεων αυτού του νόμου, ο Σύλλογος της Εθνικής ανταποκρίθηκε πρώτος από όλους και ήδη υπάρχει απόφαση για συμμετοχή σε σχετική επιτροπή διαλόγου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια και διαγκωνισμοί (2011-02-22 00:00:00.0)
«Αναδιαρθρώσεις» και στην Τράπεζα της Ελλάδος (2007-01-23 00:00:00.0)
«Ευχές» και από τη ΓΣΕΕ (2001-11-13 00:00:00.0)
«Εγκαρδιότητες» πριν τις... απολύσεις (2001-11-06 00:00:00.0)
Απειλή για δικαιώματα και δουλιά (1999-12-11 00:00:00.0)
Στις κάλπες οι υπάλληλοι της Εθνικής (1998-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ