Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΑΛΦΑ - ΕΘΝΙΚΗΣ
«Ευχές» και από τη ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ, όπως και η ΟΤΟΕ, αναφέρεται στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά αγνοεί συνειδητά την ανάγκη αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Στα πλαίσια των «αναγνωριστικών» επαφών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, μετά την απόφαση για τη συγχώνευση των τραπεζών Εθνική και ΑΛΦΑ, το προεδρείο της ΓΣΕΕ συναντήθηκε χτες με το προεδρείο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο, όπως και η ΟΤΟΕ, έτσι και η ΓΣΕΕ μιλά για την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κάτω από το πρίσμα της στήριξης του επιχειρηματικού εγχειρήματος, στο πλαίσιο της γενικότερης στήριξής της στην ΟΝΕ.

Οι εργαζόμενοι στις δυο τράπεζες δεν μπορούν να κρύψουν τη δικαιολογημένη ανησυχία τους, αλλά οι πλειοψηφίες στη διοίκηση της Ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων και στη ΓΣΕΕ αποφεύγουν συνειδητά να θέσουν το ζήτημα της αγωνιστικής επαγρύπνησης και της πάλης των εργαζομένων, για να μη διαταραχτεί η «εργασιακή ειρήνη» που επιθυμούν η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των δυο τραπεζών.

Τα άμεσα ζητήματα που «ανοίγει» η συγχώνευση είναι:

- Της απασχόλησης, καθώς η συνένωση και αναδιάρθρωση των δυο τραπεζών μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του προσωπικού, είτε με απολύσεις, είτε με πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου», είτε και με τους δυο τρόπους, που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.

- Της διασφάλισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τόσο επειδή είναι διαφορετικά τα ασφαλιστικά καθεστώτα στις δυο τράπεζες, όσο και επειδή η συγχώνευση θα συγκεντρώσει περίπου τους μισούς τραπεζοϋπαλλήλους της χώρας σε μια τράπεζα. Αυτό διευκολύνει περισσότερο την κυβέρνηση για να ισοπεδώσει προς το χειρότερο τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, όπως και όλων των υπόλοιπων εργαζομένων, μέσα από την επερχόμενη ασφαλιστική «μεταρρύθμιση».

- Των εργασιακών σχέσεων, καθώς το νέο σχήμα θα δώσει την ευκαιρία στην εργοδοσία να αναθεωρήσει τους κανονισμούς εργασίας των δυο τραπεζών και να υιοθετήσει όλες τις «ελαστικές» μορφές που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει θεσπίσει νομοθετικά, από τη μερική απασχόληση και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, έως την «ενοικίαση» εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ, στο δελτίο Τύπου της μετά τη συνάντηση, σημειώνει ότι θα «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαδικασίες συγχώνευσης», αλλά δεν κάνει λόγο για κινητοποιήσεις. Στη συνάντηση, η ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων τέθηκε από την ΕΣΑΚ.

Στα πλαίσια της αγωνιστικής αδράνειας υπονομεύεται ευθέως και η επισήμανση της ΓΣΕΕ ότι «πρωταρχικός στόχος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η κατοχύρωση της απασχόλησης και η διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι σήμερα στο συλλαλητήριο(2005-06-16 00:00:00.0)
Στη σφαγή με «εργασιακή ειρήνη»(2001-11-27 00:00:00.0)
«Εγκαρδιότητες» πριν τις... απολύσεις(2001-11-06 00:00:00.0)
Προκλητική παρέμβαση της εργοδοσίας(2000-06-02 00:00:00.0)
Απειλή για δικαιώματα και δουλιά(1999-12-11 00:00:00.0)
Μπαράζ απεργιών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση(1998-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ