Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΝΑΥΤΩΝ
Ψήφος διεκδίκησης και αγώνα

Σε τρεις μέρες κλείνουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλήνια Ενωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) και οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου έχουν ριχτεί στη μάχη του ψηφοδελτίου, για να μην πάει ούτε λεπτό χαμένο, οργώνοντας ολόκληρη τη χώρα, τα καράβια, τα λιμάνια, τα στέκια των ανέργων ναυτεργατών. Ο συνδυασμός Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών (ΑΣΝ) έχει σημάνει ταυτόχρονα γενικό συναγερμό, καλώντας τους ναύτες, τους λοστρόμους, τους μαραγκούς και τα τζόβενα να θεωρήσουν πρώτιστο καθήκον τους τη συμμετοχή τους στις εκλογές, υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο του ΑΣΝ, ώστε η Ενωση Ναυτών να βγάλει από το «σβέρκο» της τους εργατοπατέρες και να ξαναγίνει όπλο αγώνα και διεκδίκησης στα χέρια του κλάδου και όλων των ναυτεργατών.

Ταυτόχρονα, πυρετωδώς δουλεύουν και οι μηχανισμοί του ΥΕΝ και εφοπλιστών, στηρίζοντας ανοιχτά τη σημερινή πλειοψηφία στη διοίκηση της ΠΕΝΕΝ και τον πρόεδρο Αν. Νταλακαγιώργο, ώστε το σωματείο να παραμείνει υπό τον έλεγχό τους. Ο ΑΣΝ, στην ανακοίνωσή του, παρουσιάζει αποσπάσματα από το ναυτιλιακό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία, τα εφοπλιστικά και κυβερνητικά επιτελεία έχουν έτοιμα τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα, για την παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων και το πέταμα των Ελλήνων ναυτών στη στεριά, όμως δεν τα ανακοινώνουν, επειδή ακριβώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογών στην ΠΕΝΕΝ και θα ερχόταν σε δύσκολη θέση ο «εκλεκτός» τους.

Σε ό,τι αφορά τη «δράση» της ομάδας Νταλακογιώργου, όπως καταγγέλλει ο ΑΣΝ, έχει ήδη λάβει το μήνυμα του κλάδου και «με άθλιες κραυγές και σπασμωδικές πρακτικές, προσπαθούν να προετοιμάσουν το έδαφος για προσφυγές και δικαστήρια, μετά το άνοιγμα της κάλπης, όταν θα έχουν απολέσει την πλειοψηφία». Η εν λόγω ομάδα δε διστάζει να παραβιάσει η ίδια το καταστατικό και τη νομοθεσία, προκειμένου, στη συνέχεια, να επικαλεστεί ακριβώς την παραβίαση που έκανε η ίδια, αν το αποτέλεσμα δεν την ευνοεί. Τελευταίο της «κόλπο» είναι η απόφασή της να μην ξεκινήσει η διαλογή των ψήφων αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα, αλλά τη Δευτέρα! Και οι κάλπες να... φυλαχτούν σε... τράπεζα.

Ο ΑΣΝ έστειλε επιστολή προς την εφορευτική επιτροπή, ζητώντας να τηρηθεί το καταστατικό και η νομοθεσία, ώστε να διαφυλαχτεί το αδιάβλητο των εκλογών, ενώ θέτει τον κλάδο σε επαγρύπνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μη νομιμοποιήσουν οι ναύτες τις αρχαιρεσίες - παρωδία στην ΠΕΝΕΝ (9/10/2018)
Ο οργανωμένος αγώνας έφερε αποτελέσματα (31/7/2010)
Συμπαράσταση στο ναυτεργάτη συνδικαλιστή (26/5/2004)
Ταξική συσπείρωση για να καθαρίσει η σαπίλα (2/10/2003)
Μειωμένη σύνθεση με συναίνεση Νταλακογιώργου (13/5/2003)
Ταξικό προσκλητήριο ενόψει εκλογών (29/7/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org