Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΒΑΛΑ
Ξεσηκώνονται ενάντια στη λειτουργία του ΝΑΤΟικού ναυστάθμου

Ερώτηση σχετική με τις εργασίες του Ναυστάθμου στη Νέα Πέραμο κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Με συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 15 του Φλεβάρη, οι φορείς του νομού Καβάλας θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία και λειτουργία ΝΑΤΟικού ναυστάθμου στην περιοχή της Νέας Περάμου, αλλά και την καταδίκη τους στα σχέδια των ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών για νέο πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 24 του Γενάρη, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας, καταγγέλθηκε ότι η δημιουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού στην Καβάλα συνδέεται με τα επεκτατικά οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Οι φορείς που συμμετείχαν, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, εργατικά σωματεία κλπ., αποφάσισαν ως πρώτη μορφή αντίδρασης να οργανώσουν κινητοποίηση στις 15 του Φλεβάρη - μέρα πανελλαδικής αντιπολεμικής δράσης - ώστε να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τους συμβιβασμούς και την υποτέλεια και να ταχθεί καθαρά κατά της στρατιωτικής βάσης.

Οπως σημειώθηκε, σε περίπτωση που γίνει το ΝΑΤΟικό λιμάνι στη Ν. Πέραμο του Δήμου Ελευθερών, η περιοχή θα καταστεί στόχος στρατιωτικός - πολεμικός αντιπάλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Επίσης, μίλησαν και για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την κοινωνία της περιοχής η παρουσία Αμερικανών και ΝΑΤΟικών στρατιωτών (ξυλοδαρμοί πολιτών, βιασμοί, διάδοση ναρκωτικών, κλπ.) με δεδομένο το «αμαρτωλό παρελθόν» της δράσης τους σε άλλες περιοχές.

Μπροστά στους παραπάνω κινδύνους, όλοι οι μαζικοί φορείς, οι πνευματικοί άνθρωποι, όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες, πρέπει να αντιδράσουν συντονισμένα, μαζικά και δυναμικά. Γι' αυτό αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι επαφές και με βάση τις εξελίξεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, να καθορίσουν νέες δράσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο δήμαρχος Ελευθερών, ο οποίος δεν πήρε σαφή θέση, δεσμεύτηκε όμως ότι άμεσα θα φέρει το θέμα σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να υπάρξει και επίσημη τοποθέτηση του δήμου για την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ΝΑΤΟικό λιμάνι στην περιοχή.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στο μεταξύ, το θέμα αυτό το έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση του βουλευτή Αγγελου Τζέκη.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ερώτηση σημειώνεται ότι «οι διαδικασίες για την κατασκευή του παραπάνω έργου γίνονται με μυστικότητα, γεγονός που προβληματίζει τους κατοίκους της περιοχής και τους κάνει να πιστεύουν ότι το νέο στρατιωτικό λιμάνι θα χρησιμοποιηθεί από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα και η περιοχή τους θα μετατραπεί σε ορμητήριο για τις πολεμικές τους επιχειρήσεις. Αίτημα των κατοίκων είναι να αναβαθμιστεί με την κατασκευή όλων των απαιτούμενων έργων το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας στη Νέα Καρβάλη».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας, ρωτά «αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης το νέο στρατιωτικό λιμάνι που θα κατασκευαστεί στη Νέα Πέραμο Καβάλας να το παραχωρήσει στο ΝΑΤΟ για τις πολεμικές - δολοφονικές του επιχειρήσεις στην περιοχή μας και ευρύτερα; Θα γίνουν και πότε όλα τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας στη Ν. Καρβάλη, τα οποία και θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ