Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σκληρή γλώσσα προς Ιράκ

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων (ΣΓΥΕΣ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αποφάσισε χτες στις Βρυξέλλες να αποστείλει τελεσίγραφο προς την ιρακινή κυβέρνηση και ένα «μη αμφιλεγόμενο μήνυμα» πως «έχει μια τελευταία δυνατότητα ειρηνικής επίλυσης της κρίσης» εάν υποκύψει στους εκβιασμούς για «πραγματικό και πλήρη αφοπλισμό», ενώ, σε μια κορύφωση ρητορικής υποκρισίας, εκφράζει «υποστήριξη» στην αποστολή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, που λειτουργεί ως εφήμερος μηχανισμός προετοιμασίας του προαναγγελθέντος πολέμου και άμβλυνσης των επιμέρους αντιθέσεων.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, που προεδρεύει του ΣΓΥΕΣ, «εμείς είναι σαφές ότι δίνουμε πλήρη υποστήριξη στην αποστολή Χ. Μπλιξ, αλλά ο ρόλος μας δεν είναι να κάνουμε προβλέψεις, ούτε να θέτουμε χρονικά περιθώρια. Επίσης, δεν κάνουμε λόγο για ένα δεύτερο ψήφισμα, γιατί δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί, δεν έχουμε φθάσει ακόμη σ' αυτό το σημείο και, ενδεχομένως, μπορεί να μη χρειαστεί».

Οπως υποστήριξε ο στρατοκράτης της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, όταν ρωτήθηκε για το τι δήθεν «αποφασίζουν» οι 15 ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που στην Ουάσιγκτον έχουν ήδη αποφασίσει τον πόλεμο, «η ΕΕ είχε, έχει και θα έχει δυνατότητα επιρροής στον πόλεμο κατά του Ιράκ», υπονοώντας ότι η ΕΕ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα περιθώρια συμφέροντος που της αφήνει η αμερικανική αυτοκρατορία. Σύμφωνα με τον Χ. Σολάνα, «είναι μια κοινή θέση της ΕΕ για τις επόμενες μέρες», γεγονός που αληθεύει αφού η ευρωπαϊκή «απόφαση» ισχύει μόνο για (...) τρεις μέρες αφού μεθαύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει για την «έκθεση Μπλιξ». Βέβαια, όταν ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν η χτεσινή «κοινή απόφαση» της ΕΕ δεσμεύει τα τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ που είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τις Βρετανία και Γαλλία (μόνιμα) και τις Γερμανία και Ισπανία (μη μόνιμα), αυτός άρχισε να λέει τα ...δικά του. Πάντως, χτες, για πρώτη φορά υπήρξε μια «συνάντηση συντονισμού» (Γ. Παπανδρέου) των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χωρίς αυτό να προδικάζει κοινή, δεσμευτική στάση.

Από την πλευρά τους οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Γαλλίας κατέστησαν σαφές ότι η χτεσινή απόφαση της ΕΕ αφορά αποκλειστικά στο ερώτημα αν πρέπει να συνεχιστούν οι αποστολές επιθεωρητών του ΟΗΕ, και τίποτα παραπάνω. Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, η ευρωπαϊκή απόφαση «είναι πολύ καλή» γιατί οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ είναι «το καλύτερο εργαλείο» για τον αφοπλισμό του Ιράκ, και «οι επιθεωρητές πρέπει να 'χουν τον απαιτούμενο χρόνο». Πόσος θα 'ναι αυτός ο «χρόνος», που είναι και το κρίσιμο ερώτημα της συγκυρίας, ο Γ. Φίσερ δεν απάντησε, δηλώνοντας ότι «αφορά τη Νέα Υόρκη». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε, όμως, ότι «ο στόχος των επιθεωρήσεων θα πρέπει να 'ναι να μη χρειαστεί ένα δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ». Από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή απόφαση «αντιστοιχεί πλήρως στις βλέψεις» της Γαλλίας, «η οποία εδώ και πολλές βδομάδες κινείται προς την υιοθέτηση μιας κοινής απόφασης της ΕΕ» για το Ιράκ. Το Παρίσι υποστηρίζει ότι «οι επιθεωρήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και κάθε φορά οι επιθεωρητές θα πρέπει να υποβάλλουν τις εκθέσεις τους». Συγκρατημένες ήταν οι σχετικές δηλώσεις του Ιταλού προέδρου της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος την περασμένη βδομάδα είχε σαρκάσει για την έλλειψη πολιτικής ενότητας της ΕΕ στις εξωτερικές της σχέσεις, με αποτέλεσμα «να γελούν πίσω από τις πλάτες μας»!!! Ο Ρ. Πρόντι δήλωσε χτες ότι η απόφαση «συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά, αλλά, παρ' όλα αυτά, πρόκειται ακόμη για προκαταρκτικές κινήσεις που δεν είναι οριστικές, σχετικά με όλες τις επιχειρησιακές πτυχές της υπόθεσης».

Ευρωπαϊκή «ανίχνευση» νέων «κρίσεων»

Οι 15 Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ ήρθαν χτες σε μια «κατ' αρχήν» συμφωνία σχετικά με ενδεχόμενη αποστολή υψηλού επιπέδου στη Βόρεια Κορέα, σε μια προσπάθεια «διαχείρισης» της ξαφνικής κρίσης που έχει ξεσπάσει, μετά την επανάληψη του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ. Δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία και θα πρέπει να υπάρξει «συνεννόηση» τουλάχιστον με Ρωσία, Κίνα και Ιαπωνία. Η αποστολή, αν θα πραγματοποιηθεί, θα είναι σε υψηλότατο επίπεδο με τη συμμετοχή του στρατοκράτη της ΕΕ, Χ. Σολάνα, και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου, Γ. Παπανδρέου. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ δεν κατάφερε να βρει απάντηση στην ερώτηση, κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνέντευξης Τύπου, «γιατί η ΕΕ στέλνει αποστολή στη Β. Κορέα και όχι στο Ιράκ;». Οπως θα 'λεγε και ο Χ. Σολάνα, «η Ευρώπη επηρεάζει», δεν αποφασίζει. Πάντως, για τα μάτια του κόσμου, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε διαθέσιμος για τη Μ. Ανατολή αν (...) αποφασίσει σχετικά ο «μεγάλος αδελφός».

Το χτεσινό ΣΓΥΕΣ αποφάσισε και την πρώτη «ευρωπαϊκή αποστολή με μέσα του ΝΑΤΟ», για τον ερχόμενο Μάρτη, σε αντικατάσταση των 500 ΝΑΤΟικών στην ΠΓΔΜ, με 500 «Ευρωπαίους». Πρόκειται για το περιβόητο ζήτημα των σχέσεων ΕΕ/ΝΑΤΟ, που είχε μπλοκαριστεί για ένα χρόνο εξαιτίας του λεγόμενου ζητήματος του ευρωστρατού, εξομαλύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης (Δεκέμβρης 2002) με αποδοχή όλων των απαιτήσεων της Αγκυρας στην «περιοχή ασφαλείας της Τουρκίας» και τώρα έχουν απομείνει μόνον κάποια «τεχνικά» ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο στρατοκράτης της ΕΕ, Χ. Σολάνα, έκανε λόγο για «ιστορική απόφαση» και τόνισε ότι άρχισε η διαπραγμάτευση με το ΝΑΤΟ για τρία εναπομείναντα ζητήματα:

1) Οτι με τις υποδομές του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, της «ευρωπαϊκής» αποστολής «διαχείρισης κρίσης» θα ηγείται ο Γερμανός ναύαρχος Rainer Frist, ο υπαρχηγός των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο πιο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος στρατιωτικός στο ΝΑΤΟ.

2) Οτι η αποστολή θα εγκριθεί και από το ΝΑΤΟ.

3) Οτι δε θα υπάρξει ΝΑΤΟική αντίρρηση στη χρήση των υποδομών του ΝΑΤΟ από την «ευρωπαϊκή» δύναμη.

Ο στρατιωτικός διοικητής της αποστολής δεν έχει οριστεί και θα ανήκει στη χώρα που θα προσφέρει τις δομές του Γενικού Επιτελείου. Μ' άλλα λόγια, στο χτεσινό ΣΓΥΕΣ συζητήθηκαν όλες οι περιοχές «κρίσης», η Μ. Ανατολή, η Β. Κορέα και τα Βαλκάνια, στις οποίες η ΕΕ «επηρεάζει» (Χ. Σολάνα) τις αποφάσεις των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ