Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Βαθύτατα απάνθρωπος

Γρηγοριάδης Κώστας

Ακόμη και τη χρήση πυρηνικών όπλων στον επαπειλούμενο πόλεμο ενάντια στο Ιράκ, μελετά το αμερικανικό Πεντάγωνο. Η σοβαρότατη αυτή αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς» και, μάλιστα, από το Ουίλιαμ Αρκιν, ειδικό σε στρατιωτικά θέματα και συνήθως καλά πληροφορημένο, για τα πολεμικά σχέδια των θερμοκέφαλων, που κατοικούν στο Λευκό Οίκο.

Βέβαια, τα πυρηνικά - από τη στιγμή που κατασκευάστηκαν - πάντα αποτελούσαν και αποτελούν τμήμα του αμερικανικού οπλοστασίου. Τούτη τη φορά, όμως, έχουμε ένα βήμα ακόμη παραπέρα. Οπως σημειώνει ο Ο. Αρκιν, το γεγονός πως η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να μελετηθεί ειδικά η χρήση τους στην περίπτωση του Ιράκ -δηλαδή, σ' ένα... προληπτικό χτύπημα - αποτελεί μια σοβαρή κλιμάκωση της τακτικής του πρώτου πυρηνικού πλήγματος. Και θυμίζει, ότι το Δεκέμβρη του 2001 ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντ. Ράμσφελντ, είχε υπογράψει απόρρητο έγγραφο, ανοίγοντας το δρόμο για τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον στόχων που αντέχουν σε συμβατικά όπλα. Στον κατάλογο περιλαμβάνονταν το Ιράκ, η Βόρεια Κορέα, η Συρία, το Ιράν και η Λιβύη.

Και μπορεί, βέβαια, η εκπόνηση των σχετικών σχεδίων να έχει εκφοβιστικό και μόνο χαρακτήρα και επιδιώξεις. Ετσι κι αλλιώς, όμως, αποκαλύπτει ακόμη περισσότερο το πραγματικό και βαθύτατα απάνθρωπο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ