Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Παγκόσμιος στρατιωτικός νόμος

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συζήτηση που ακολούθησε.

«Η βαθύτατη κρίση του καπιταλισμού έχει γεννήσει την άκρατη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού», τόνισε στη σύντομη παρέμβασή του ο πρέσβης επί τιμή Θ. Στοφορόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι συμφωνεί πλήρως με το πλαίσιο της συγκεκριμένης κινητοποίησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του Π. Γκότση, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, που τόνισε: «Ιμπεριαλισμός και πόλεμος είναι ταυτόσημες έννοιες. Δυστυχώς, σήμερα συμβαίνουν γεγονότα, τα οποία πριν από δέκα και δώδεκα χρόνια είχε θέσει το αντιπολεμικό κίνημα».

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001» Γιάννης Σηφακάκης, που παρευρέθηκε στη χτεσινή σύσκεψη με παρέμβασή του, υποστήριξε ότι «η διοργάνωση δύο διαφορετικών συλλαλητηρίων θα στείλει λάθος μήνυμα στον ελληνικό λαό»...

Παίρνοντας το λόγο ο Θανάσης Παφίλης και απαντώντας στον εκπρόσωπο της «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001», με ιδιαίτερη έμφαση επισήμανε: «Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Το κίνημα διαμορφώνεται δεν είναι σωστό το ενιοποιήσουμε. Εμείς θέλουμε στις 15 Φλεβάρη ο κόσμος, που θα πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις, να απλώνεται από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία». Θεωρούμε, συνέχισε, ότι «για να λες ΟΧΙ στον πόλεμο πρέπει να έχεις και κάποια συγκεκριμένα αιτήματα. Με οργανώσεις που υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική, είναι σίγουρο ότι τα αιτήματα θα είναι διαφορετικά. Ας βγουν να καταγγείλουν τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα του πολέμου, για να μπορεί να υπάρξει κάτι κοινό. Αλλιώς θα δημιουργηθεί ένα θολό κίνημα, το οποίο δε θα έχει προοπτική στην πορεία. Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε συμμέτοχοι στο αισχρό παιχνίδι που παίζουν κυβερνήσεις στις πλάτες των λαών. Δεν πρόκειται να γίνουμε η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τον Ντ' Αλέμα και τους ομοίους του, που θα εξαγνίσει αυτούς που είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών»...

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε εκ μέρους της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας η Ελένη Παπαδοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Κάποιοι επιχειρούν και στις 15 Φλεβάρη να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών. Εμείς πρέπει να μεταφέρουμε το πλαίσιο δράσης και να εξηγήσουμε στο λαό, στους χώρους δουλιάς, παντού, γιατί υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και αιτήματα». Ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας τόνισε: «Εχουμε σαφείς στόχους πάλης δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις ούτε στρογγυλέματα. Οποιοι δε συμφωνούν με τον Λαλιώτη έρχονται στα Προπύλαια».

Ο Ανδριανός Μπούκουρης εκπρόσωπος των Εργαζομένων στον ΟΤΕ υπογράμμισε ότι «Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, γιατί οι ιμπεριαλιστές γίνονται ιδιαίτερα εχθρικοί απέναντι και σ' αυτά».

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας πήρε το λόγο ο Β. Δημόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «οι παράπλευρες απώλειες ενός πολέμου είναι η περιστολή και η κατεδάφιση των λαϊκών δικαιωμάτων. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν παγκόσμιο στρατιωτικό νόμο».

Υπόγραψαν τη Διακήρυξη

Στη χτεσινή σύσκεψη οι φορείς και οι προσωπικότητες που πήραν μέρος, δήλωσαν την παρουσία τους υπογράφοντας τη Διακήρυξη της ΕΕΔΥΕ, σύμφωνα με την οποία μπαίνει το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό πλαίσιο της κινητοποίησης. Συγκεκριμένα: «Δράση Θεσσαλονίκη 2003», ΕΕΔΔΑ, Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων, Ομοσπονδία Οικοδόμων, Σωματείο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, ΟΓΕ, Σωματείο Εργαζομένων «ΠΑΛΚΟ», Εργαζόμενοι στο Δήμο Ταύρου, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Μηχανολόγοι Ανυψωτικών Μηχανημάτων, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού - Δέρματος, Σωματείο Χαρτεργατών και Σωματείο Εργαζομένων στον ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ελληνικού, Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος ΙΚΑ, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Εργαζόμενοι Δήμου Περιστερίου, Εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, στην ΕΥΔΑΠ, Μηχανικοί της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, ΕΙΝΑΠ, ΠΕΚΑΜ, ΠΟΕΜ, Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, 75 παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, Μετανάστες του Κέντρου Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Ελλάδας και Τουρκίας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ