Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θύματα του ανάλγητου κράτους!

Τεράστιες οι ευθύνες της πολιτείας για το τραγικό συμβάν της Κυριακής στον καταυλισμό σεισμοπλήκτων της Πετρούπολης, όπου μάνα έκαψε τα παιδιά της και αυτοπυρπολήθηκε

Ζούσαν τα τελευταία δύο χρόνια στον καταυλισμό σεισμοπλήκτων στην Κηπούπολη. Τρεις άνθρωποι, μια μητέρα με τους δυο ρακοσυλλέκτες γιους της. Μέσα στην παγωνιά που «επιβάλλεται κοινωνικά» σε όσους ανθρώπους έχουν ειδικές ανάγκες, όπως αυτοί. Με ψυχιατρικό νόσημα η μάνα, με προβλήματα νοητικής καθυστέρησης τα παιδιά της.

«Δεν αντέχω άλλο...», έλεγε στους γείτονές της. Κι έτσι το πήρε απόφαση. Προχτές το μεσημέρι, έδιωξε από το κοντέινερ τον αδελφό της, περιέλουσε τον εαυτό της και τα παιδιά της με οινόπνευμα και έβαλε φωτιά. Οι γείτονες προσπάθησαν να μπουν στο κοντέινερ να τους σώσουν, η πόρτα όμως ήταν κλειδωμένη. Η Πυροσβεστική βρήκε την 53χρονη Μαρία Καλογερά και τους γιους της Σπύρο, 31 χρόνων και Αντώνη Γκογκορέση, 30 χρόνων, νεκρούς.

Η Αναστασία Φύτα, δημοτική σύμβουλος Πετρούπολης και πρώην αντιδήμαρχος της πόλης, γνώριζε από κοντά το δράμα αυτής της οικογένειας. Η άτυχη γυναίκα και τα παιδιά της «ζούσαν» πολλά χρόνια σ' ένα εγκαταλειμμένο σπίτι που δεν είχε καν νερό! Απομονωμένη απ' όλους, κατόρθωνε να επιβιώνει χάρη στη φιλανθρωπία του παπα- Αχιλλέα και της ενορίας του Αγίου Νικολάου. Μετά το σεισμό του 1999, το σπίτι που έμενε δεν μπορούσε πια να τους στεγάσει. Ο Δήμος Πετρούπολης της παραχώρησε ένα κοντέινερ στον καταυλισμό και φρόντισε να παρακολουθούν την Μ. Καλογερά κοινωνική λειτουργός και ψυχίατρος. Παρά τις εκκλήσεις του Δήμου προς την πολιτεία, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, κανείς δε μερίμνησε για την άτυχη γυναίκα και τους δύο γιους της...

Ο Γ. Γιώγος, δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Πετρούπολης, δήλωσε στο «Ρ»: «Δυόμισι χρόνια μετά τους σεισμούς του 1999 και διαρκούσης της προεδρίας της χώρας μας στην ΕΕ, αποδεικνύεται η ανυπαρξία κράτους πρόνοιας και το "όπου φτωχός κι η τύχη του". Το τραγικό συμβάν αποδεικνύει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι εκεί που υπάρχει η ανθρώπινη δυστυχία, δεν υπάρχει κράτος να βοηθήσει, να στηρίξει και να εντάξει δημιουργικά στην κοινωνία ανθρώπινα ναυάγια σαν αυτή την τραγική μητέρα που φρόντισε να φύγει απ' τη ζωή, κι αυτή και τα παιδιά της, κάτω απ' το βάρος των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. Η πικρή γεύση της κοινωνικής αναλγησίας του κράτους πρέπει να βάλει όλους μας σε σκέψη για το ρόλο μας απέναντι σ' αυτές τις απάνθρωπες διαθέσεις του επίσημου κράτους μας. Ως πότε θα ανεχόμαστε τέτοιες πρακτικές;».

«Ντροπή και αίσχος»

«Ντροπή και αίσχος! Φτάνει πια. Το ολοκαύτωμα των τριών ανάπηρων του καταυλισμού της Κηπούπολης ας φουντώσει τη φωτιά του αγώνα και της διεκδίκησης των καταπιεσμένων και των αδικημένων για να βρουν τα όνειρα εκδίκηση», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» (ΕΣΚ - ΑμΕΑ).

Η ΕΣΚ - ΑμΕΑ καλεί τους ανάπηρους, τους γονείς και κηδεμόνες, τις λαϊκές οργανώσεις σε γενικό ξεσηκωμό για την καταδίκη της Νέας Τάξης Πραγμάτων, που καίει ζωντανά τα θύματά της στα κοντέινερ των σκουπιδότοπων της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Οι ανάπηροι, οι γονείς και οι κηδεμόνες, μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, θα πάρουν μέρος στις μεγάλες διαδηλώσεις του Ναυπλίου στις 24 Γενάρη, αλλά και στην αγωνιστική διαδήλωση στις 26 Γενάρη στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα πραγματοποιείται η πρώτη εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας για το Ευρωπαϊκό Ετος Αναπηρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ