Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Απογειώνεται το κόστος

Συστάσεις για να συγκρατηθεί το κόστος των Ολυμπιακών έργων και δράσεων σε «λογικά επίπεδα», δηλαδή στο όριο του 1,5 τρισ. δρχ., έκανε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής.

Την ίδια στιγμή οι υπερβάσεις στα Ολυμπιακά έργα ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 100% του αρχικού προϋπολογισμού, ενώ όπως παραδέχονται και επισήμως πλέον κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων θα αναθεωρείται συνεχώς μέχρι και το 2004! Οι «αγωνιώδεις» εκκλήσεις του Κ. Σημίτη έχουν να κάνουν με τη δεδομένη αδυναμία του οικονομικού επιτελείου να συγκρατήσει τις δαπάνες, γεγονός που έχει οδηγήσει σε λογιστικές «αλχημείες». Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι και η ίδια η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου ανέφερε πως υπάρχουν καθυστερήσεις στην κατασκευή κάποιων έργων, οι οποίες ωστόσο δε δημιουργούν κάποιο πρόβλημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργός αναφέρθηκε στις υπερβάσεις που παρουσιάζουν ή πρόκειται να παρουσιάσουν πολλά Ολυμπιακά έργα.

Αν και η συζήτηση για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν το βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης, σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν έγινε λόγος για τις δαπάνες της «Αθήνα 2004», εταιρία με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» που αφορά δράσεις και έργα στην περιφέρεια, ενώ ο απολογισμός για όσα έγιναν μέσα στο 2002 κρίθηκε από τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής ως θετικός. Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης - ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «235 έργα κατασκευάζονται, αλλάζοντας την εικόνα της Αθήνας και των άλλων Ολυμπιακών Πόλεων», ενώ χαρακτήρισε ως «καθοριστικό χρόνο της Ολυμπιακής προετοιμασίας» το 2003.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελής είπε ότι το έργο του τραμ δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα σε διαδρομή 11,5 χιλιομέτρων, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα σε εκκρεμότητα που αφορά απόσταση δύο χιλιομέτρων στο ύψος του Π. Φαλήρου. Σχετικά με τον προαστιακό, ο Χρ. Βερελής ανέφερε ότι οι χωματουργικές εργασίες εκτελούνται κανονικά και τον ερχόμενο Απρίλη θα ξεκινήσει η παραλαβή της πρώτης «παρτίδας» του τροχαίου υλικού.

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και του αναδόχου που θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος, ο Τ. Χυτήρης ανέφερε πως «έχει γίνει όλη η προετοιμασία και απομένει η ημερομηνία κατά την οποία θα συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση».

Συνάντηση Σημίτη - Ρογκ

Εκκρεμότητες που αφορούν την Ολυμπιακή προετοιμασία συζήτησαν χτες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ. Το Στάδιο Καραϊσκάκη, οι εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, το τραμ και ο προαστιακός, η Διεθνής Ζώνη του Ολυμπιακού Χωριού και ο προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν τα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση. Στη συνάντηση συμμετείχε η Γ. Αγγελοπούλου, ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντ. Οσβαλντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ