Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Τούρκοι κάνουν λόγο για δύο κυρίαρχα και ισότιμα κράτη

«Δυο κυρίαρχα και ισότιμα κράτη υπάρχουν στην Κύπρο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας πλήρως τις θέσεις της Τουρκίας, για το Κυπριακό. Την ίδια στιγμή λοιπόν που ο Τ. Ερντογάν προχωρά στις συγκεκριμένες δηλώσεις και ο Γλ. Κληρίδης κάνει λόγο για «διευθέτηση του Κυπριακού βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο», ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ετοιμάζεται να παρουσιάσει «αμερικανοβρετανικό» σχέδιο επίλυσης που θα σημάνει την οριστική διχοτόμηση του νησιού...

Οι εξελίξεις στην υπόθεση του Κυπριακού φαίνεται ότι θα είναι ραγδαίες και τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο φαίνεται ότι γίνονται έντονες διαβουλεύσεις. Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί σήμερα στο Λονδίνο με το Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρόου προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με δήλωσή του χτες είπε ότι όσο πλησιάζει η πλήρης ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο της Συνόδου της Κοπεγχάγης το Δεκέμβρη, «αφιερώνουμε ταυτόχρονα την περισσότερη ενέργεια και τις πηγές μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Ο Γλ. Κληρίδης πρόσθεσε ότι «οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι αυτή την εβδομάδα ο κ. Ανάν θα αποφασίσει αν θα καταθέσει οποιοδήποτε σχέδιο». Ο ίδιος πάντως είπε ότι η διευθέτηση του Κυπριακού ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους να ζήσουν στο νησί με ειρήνη και ευημερία εντός των συνόρων μιας ενωμένης Ευρώπης.

Πάντως, αργά χτες το βράδυ ο Γλ. Κληρίδης εξέφρασε για πρώτη φορά «την επιθυμία το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού να κατατεθεί μετά τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο», κατά τη διάρκεια συνάντησης με Βρετανούς δημοσιογράφους. Εξηγώντας τους λόγους, ο Γλ. Κληρίδης δήλωσε ότι «πρώτον, δε θα ήταν φρόνιμο το σχέδιο λύσης του Κυπριακού να αποτελέσει αντικείμενο προεκλογικών συζητήσεων και, δεύτερον, θα αντιμετωπιστεί πιο ψύχραιμα μετά, παρά πριν από τις εκλογές».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Παπαπέτρου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ότι «το πολιτικοστρατιωτικό καθεστώς στην Τουρκία παραμένει ισχυρό και μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στη χώρα». Αυτό φαίνεται, δήλωσε ο ίδιος, και από τις νέες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τα δύο κράτη, τις οποίες έκανε μετά από πιέσεις των στρατιωτικών. Αναφερόμενος στην υποβολή σχεδίου από τον Κόφι Ανάν ο εκπρόσωπος είπε «πως η Λευκωσία και η Αθήνα έστειλαν τα μηνύματα για το τι δε θα αποδεχτούν». Συμπλήρωσε επίσης πως «όταν υποβληθεί θα συνεκτιμηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και θα γίνουν τέτοιοι χειρισμοί που δε θα δημιουργούν προβλήματα στην ενταξιακή πορεία».

... στην Τουρκία

«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυρίαρχα και ισότιμα κράτη. Αυτός είναι ο στόχος μας», δήλωσε χτες ο ηγέτης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν. Τη συγκεκριμένη δήλωση ήρθε να ενισχύσει και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, Τατζάν Ιλντέμ, ο οποίος δήλωσε ότι «το Κυπριακό είναι μια κρατική πολιτική και υπάρχει συνέχεια στις κρατικές πολιτικές. Από τις δηλώσεις του ηγέτη και των στελεχών του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης καταλαβαίνουμε ότι το γνωρίζουν αυτό».

Ο Τ. Ερντογάν, συναντήθηκε παράλληλα χτες με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αγκυρα Ρόμπερτ Πίρσον, και αμέσως μετά δήλωσε ότι «το κόμμα του επιθυμεί μια δίκαιη, ειρηνική και μόνιμη λύση στο Κυπριακό», προφανώς όπως τη... διατύπωσε παραπάνω και ανέφερε ότι «η επίλυση του Κυπριακού θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι χτες συναντήθηκαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ με τον Ταγίπ Ερντογάν.. Ο δεύτερος στις δηλώσεις του αμέσως μετά δεν έκανε καμία αναφορά για το Κυπριακό, αν και δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, έκαναν λόγο ότι κύριο θέμα συζήτησης των δυο πολιτικών θα ήταν οι εξελίξεις σχετικά με το θέμα.

... στη Νέα Υόρκη

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο είχε στη Νέα Υόρκη δύο νέες συναντήσεις με τον σύμβουλο του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκιούν.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Ε. Ολγκιούν δήλωσε ότι «με τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών συζήτησε όλες τις πτυχές του Κυπριακού προκειμένου να ενημερώσει σχετικά τον Ραούφ Ντενκτάς. Είπε ακόμη ότι ο Αλβαρο ντε Σότο τον ενημέρωσε για τα σχέδια των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό καθώς και για τις πρόσφατες επαφές που είχε με τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη».

Πρέπει να τονίσουμε ότι ο Αλβαρο ντε Σότο πραγματοποιεί εντατικές διαβουλεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ενόψει της αναμενόμενης υποβολής σχεδίου λύσης του προβλήματος από το Γενικό Γραμματέα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ενημέρωσε διάφορους αντιπροσώπους μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα, πάλι με πληροφορίες, η Βρετανία φέρεται ότι υποκίνησε ένα σχέδιο πίεσης - με αποστολή επιστολών διάφορων κρατών - προς τον Κόφι Ανάν, προκειμένου να υπάρξει επίσπευση της κατάθεσης του σχεδίου.

και ο Ντενκτάς

Μέσα σ' όλες αυτές τις εξελίξεις τέλος, ανακοινώθηκε χτες ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα επιστρέψει στις 13 Νοεμβρίου στη βόρεια Κύπρο, από τη Νέα Υόρκη στην οποία σήμερα βρίσκεται και αναρρώνει έπειτα από τις δύο εγχειρήσεις καρδιάς.

Ο Ραούφ Ντενκτάς θα συμμετάσχει στις 15 Νοεμβρίου μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν, «στους εορτασμούς στα κατεχόμενα για την 19η επέτειο της ανακήρυξης της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"». Τρεις μέρες αργότερα ο Τ. Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Πάντως ο Μουμτάζ Σοϊσάλ, σύμβουλος του Ρ. Ντενκτάς δήλωσε ότι «είναι πιθανόν ο ΟΗΕ να υποβάλει εντός δύο εβδομάδων ένα νέο σχέδιο για την επανένωση της Κύπρου. Αλλά, φοβάμαι ότι αυτό το σχέδιο θα είναι πιο κοντά στην ελληνοκυπριακή θέση παρά στη δική μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ