Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ιστορία, αμαρτία...

Η στήλη μνημόνευσε χτες τον Γεώργιο Παπανδρέου και τις δηλώσεις του περί της Κύπρου, όταν περιέγραφε το «ξεπούλημα», ήδη από το 1950, λέγοντας πως η Ελλάδα αναπνέει με ένα βρετανικό και ένα αμερικανικό πνεύμονα (!) και πως εξ αυτού του λόγου δε θα άφηνε τη χώρα να πάθει ασφυξία λόγω του Κυπριακού!

Δεδομένου ότι από στιγμή σε στιγμή ο Ανάν καταθέτει το περίφημο σχέδιο «λύσης», καλό είναι να έχουμε μια όσο γίνεται ευκρινέστερη απεικόνιση για τον τρόπο που το σύνολο του αστικού πολιτικού κόσμου αντιμετωπίζει το Κυπριακό, εδώ και μισό αιώνα.

Ετσι, πέραν των δηλώσεων του «Γέρου», ας θυμηθούμε τον Καραμανλή: «Δε θα ανατινάξω την Ελλάδα στον αέρα για χάρη τους!» (σσ των Κυπρίων, δηλαδή), έλεγε το '56 και λίγο αργότερα υπέγραφε τις καταστροφικές συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Ας θυμηθούμε τον Αβέρωφ, τότε υπουργό Εξωτερικών, τον πρώτο που «έριξε την ιδέα της διχοτόμησης» (!), όπως σημειώνει ο Μ. Δρουσιώτης στο βιβλίο του «ΕΟΚΑ, η σκοτεινή όψη».

Και κυρίως ας αναλογιστούμε τούτο:

Οι σημερινοί προύχοντες, ομολογώντας ότι πάμε όχι σε δίκαιο αλλά ούτε καν σε έναν έντιμο «συμβιβασμό» στο Κυπριακό, φαίνεται να έχουν κατακυριευτεί από τη «γραμμή» των πολιτικών προγόνων τους...


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ