Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ
Στην Πολεμική Αεροπορία των Αμερικανών η... ασφάλεια της Συνόδου

Η Τσεχία κάλεσε αμερικανικά μαχητικά να υπερίπτανται του εδάφους της κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οπως μετέδωσε χτες το πρακτορείο «Ρόιτερ», η Κάτω Βουλή της Τσεχίας ψήφισε χτες νόμο, με τον οποίο επιτρέπεται σε αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα να πραγματοποιούν περιπολίες πάνω από το έδαφος της χώρας αυτής της Κεντρικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 21 και 22 του Νοέμβρη, στην Πράγα. Η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να στείλει μαχητικά αεροσκάφη της, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, και δεκάδες άλλοι αρχηγοί κρατών.

Ο νόμος, που πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον Πρόεδρο για να ισχύσει, προβλέπει ότι μέχρι 15 μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να πετούν πάνω από το έδαφος της Τσεχίας ανά πάσα στιγμή από τις 15 μέχρι τις 30 του Νοέμβρη.

«Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την εθνική μας αεροπορική άμυνα με την κοινή δύναμη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η Πολεμική Αεροπορία της Τσεχίας δεν έχει την ικανότητα να καλύψει 100% τον εναέριο χώρο της χώρας εναντίον ενδεχόμενων μη στρατιωτικών από αέρος απειλών», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Τσέχος υπουργός Αμυνας, Γιάροσλαβ Τβέρντικ, λίγο μετά την ψήφιση του νόμου. Περίπου 12.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα επιστρατευτούν για την ασφάλεια των ηγετών 40 χωρών και πλέον. Η Τσεχία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1999.

Παρούσες η ΕΕΔΥΕ και η ΝΔΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των οργανώσεων που αγωνίζονται στην Τσεχία ενάντια στο ΝΑΤΟ, θα πάρει μέρος, μαζί με χιλιάδες αγωνιστές από πολλές χώρες της Ευρώπης, στην αντιΝΑΤΟική διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα στις 20/11/02, με την ευκαιρία της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής.

Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί με πούλμαν που θα ξεκινήσει στις 19/11/02.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη της, που επιθυμούν να πάρουν μέρος στην αποστολή, να επικοινωνούν με τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48, ή στα τηλέφωνα: 210.3844.853 & 210.3844.854.

Επίσης, στη διαδήλωση μετέχει και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» (ΝΔΕ), καλώντας τους νέους της χώρας να δώσουν στην Πράγα το δικό τους αγωνιστικό «παρών». Να βροντοφωνάξουν ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό, ένα νεανικό ΟΧΙ στα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Οι φίλοι της ΝΔΕ μπορούν για περισσότερες πληροφορίες ή δηλώσεις συμμετοχής να απευθύνονται στον Γιάννη Γκιόκα και στο τηλέφωνο 097.3777.847.

Το κόστος της συμμετοχής είναι 115 ευρώ και περιλαμβάνει τη μετακίνηση Αθήνα-Πράγα-Αθήνα με πούλμαν και μια διανυκτέρευση στην Πράγα στις 20/11/02.

Απαραίτητο είναι το διαβατήριο και 2 φωτογραφίες για τη βίζα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ