Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στόχος τους η επιβολή εργασιακού μεσαίωνα

Στην ημερίδα με θέμα «Η Ελλάδα στην αυγή του 21ου αιώνα», που έγινε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έκρυψαν τη σύγκλιση - μέχρι και ταύτιση - θέσεων και απόψεων στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών στην Ελλάδα που προωθεί η ΕΕ

Παρουσία «εκλεκτού» μεν, αραιού δε ακροατηρίου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης η ημερίδα με θέμα «Η Ελλάδα στην αυγή του 21ου αιώνα», που επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την ταύτιση απόψεων και πολιτικής ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στα κρίσιμα θέματα της θέσης της χώρας στην ΕΕ, στην ΟΝΕ και την ΚΕΠΠΑ.

Την ημερίδα οργάνωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Ενώ, όπως φάνηκε, ο σκοπός της ημερίδας ήταν να ενημερώσει και να πείσει συγχρόνως τους ενδιαφερόμενους Ελληνες πολίτες για τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της χώρας από την ένταξη στην ΟΝΕ, στο τέλος, ακόμα και σ' αυτό το προσεκτικά επιλεγμένο ακροατήριο ένθερμων οπαδών της καπιταλιστικής ενοποίησης, άφησε πολύ περισσότερα αναπάντητα ερωτηματικά και αμφιβολίες από όσα επιχείρησε να απαντήσει.

Ακούγοντας τους ομιλητές στην ημερίδα, κ. κ. Γιάννη Κουκιάδη, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και καθηγητή του ΑΠΘ, Χρήστο Φώλια , ευρωβουλευτή της ΝΔ και Μανώλη Μαστοράκη, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, εκτός από το χαιρετισμό του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, κ.Γ. Μαγκριώτη, το ακροατήριο μπήκε σε μεγάλη αμηχανία και δυσκολία να κατανοήσει πού υπήρχε η διαφορά πολιτικής ανάμεσα στους ευρωβουλευτές και στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων του ευρωπαϊκού μονόδρομου.

Είπε, για παράδειγμα, ο κ. Κουκιάδης ότι βασικός στόχος της νέας στρατηγικής της ΕΕ είναι να γίνει «αποδοτικότερη η εργασία». Δηλαδή να ικανοποιηθεί το αίτημα των εργοδοτών για μείωση του κόστους εργασίας, μέσω της παραπέρα μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθών με την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την οικονομική πολιτική, τόνισε ο ομιλητής, είναι «η κοινωνική συνοχή» των χωρών της ΕΕ. Για να εξασφαλιστεί δε αυτή η «συνοχή», πρέπει να γίνει «επανεξέταση των ασφαλιστικών συστημάτων». Με άλλα λόγια να κατεδαφιστούν τα ασφαλιστικά συστήματα των εργαζομένων και να πάρουν τα αποθεματικά των ταμείων το δρόμο για τα χρηματιστήρια για να εξασφαλίσουν φθηνά κεφάλαια στις επιχειρήσεις.

Μάλιστα ο ομιλητής υπογράμμισε ότι με την πολιτική αυτή συμφωνούν τόσο τα σοσιαλιστικά κόμματα, που βρίσκονται στις κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών της ΕΕ, όσο και το Λαϊκό Κόμμα. Η πεμπτουσία αυτής της «κοινωνικής» πολιτικής είναι ότι «αφού δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μόνιμη και σταθερή απασχόληση, τότε πρέπει να οργανωθεί καλά ο θεσμός της απασχολησιμότητας». Να μοιράσουμε δηλαδή την ανεργία. Και αυτό είναι το όραμα της Ευρώπης στην αυγή του 21ου αιώνα!

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Φώλιας, χαρακτήρισε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, που θεωρείται βέβαιη, ως «σημαντικό επίτευγμα για τον τόπο και πρέπει να συγχαρώ γι' αυτό την κυβέρνηση Σημίτη». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η μη έγκαιρη ένταξή μας στην ΟΝΕ ευθύνεται για τη μειωμένη ανταγωνισιμότητα της ελληνικής οικονομίας και ότι με την ένταξη θα βελτιωθεί σημαντικά η ανταγωνισιμότητα με τη μείωση του κόστους του χρήματος και θα ισχυροποιηθεί η οικονομία μας, «αφού θα αφήσουμε μια αδύνατη δραχμή και θα μπούμε σε ένα σταθερό και ισχυρό ΕΥΡΩ».

Αν και ομολόγησε πως στην Ελλάδα ανεβαίνει η ανεργία, ωστόσο απέφυγε να εξηγήσει πώς μεγαλώνει η στρατιά των ανέργων. Οπως επίσης απέφυγε να δώσει απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε από μέλος του ακροατηρίου στο τέλος των ομιλιών, για το αν πράγματι είναι σταθερό και ισχυρό νόμισμα το ΕΥΡΩ ή ξεγελούν τον κόσμο όσοι ισχυρίζονται αυτά τα πράγματα.

Ο κ. Μαστοράκης τέλος προσπάθησε να εντυπωσιάσει με σωρεία αριθμών για να πείσει για τον πακτωλό των τρισεκατομμυρίων που εισρέουν στη χώρα από την ΕΕ. Δεν μπήκε όμως στον κόπο να αναφέρει σε ποιανών τσέπες πάνε αυτά τα χρήματα και πόσα είναι τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας με τις χώρες της ΕΕ, που πριν την ένταξη ήταν πλεονασματικά. Απέφυγε δηλαδή να αναφέρει πόσα χρήματα παίρνει από μας η ΕΕ, αρκέστηκε μόνο σ' αυτά που μας δίνει..

Το γενικό συμπέρασμα πάντως από την ημερίδα ήταν ότι δεν υπάρχουν παρά επουσιώδεις μόνο διαφορές ανάμεσα στα δυο κόμματα που μοχθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να κυβερνήσουν αυτοί για να σώσουν τον τόπο από την καταστροφική πολιτική των άλλων!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ανατροπές με πόρισμα - λαγό(2008-04-23 00:00:00.0)
Με μπλε και πράσινο ...Κουκιάδη(2008-04-15 00:00:00.0)
Περί «ευημερίας» των... ανθρώπων(2001-11-29 00:00:00.0)
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για όλα»(2000-05-18 00:00:00.0)
Σκληρό το αύριο της ΟΝΕ(1999-05-26 00:00:00.0)
Είμαστε "σοσιαλιστές" - Ζήτω ο καπιταλισμός!(1998-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ