Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ- ΚΑΜΠΙΝΓΚ
Αυξάνονται οι φόροι για τους μικροϊδιοκτήτες

Τι προβλέπει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών

Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν από φέτος και οι επιχειρηματίες, που εκμεταλλεύονται επιπλωμένα δωμάτια, διαμερίσματα και κάμπινγκ, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλλουν φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρσι, σημαντικά αυξημένους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε εγκύκλιο, που δημοσιοποιήθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζονται τα εφάπαξ ετήσια ποσά φόρου, που καταβάλλονται από τους εν λόγω επιχειρηματίες και τα οποία καθορίστηκαν από τον πρόσφατο φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Το νέο σύστημα προβλέπει ότι επιβάλλεται εφάπαξ ποσό καταβαλλόμενου ετήσιου φόρου- με το οποίο εξαντλείται η φορολογική τους υποχρέωση- ως εξής:

  • Για επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, 26.000 δρχ., 23.000 δρχ. και 20.000 δρχ. ετησίως για κάθε δωμάτιο, ανάλογα αν είναι χαρακτηρισμένο ως Α', ή Β' ή Γ' τάξης αντίστοιχα, σύμφωνα με το σχετικό σήμα του ΕΟΤ. Με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, οριζόταν ετήσιο ποσό καθαρού εισοδήματος 204.000 δρχ. για κάθε δωμάτιο, και βάσει του συνολικού εισοδήματος που προέκυπτε υπολογιζόταν ο φόρος. Ετσι, κάποιος που νοίκιαζε ένα επιπλωμένο δωμάτιο δεν πλήρωνε καθόλου φόρου, ενώ τώρα πληρώνει 23.000 δρχ. Αντιστοίχως διαμορφώνεται η κατάσταση και για όσους νοικιάζουν περισσότερα δωμάτια
  • Για επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα μονόχωρα διαμερίσματα (γκαρσονιέρες), 30.000 δρχ., 28.000 δρχ. και 26.000 δρχ. για κάθε διαμέρισμα ανάλογα με το χαρακτηρισμό του (Α', Β' ή Γ' κατηγορίας). Με βάση το φορολογικό καθεστώς που ίσχυε πέρυσι, το ετήσιο ποσό καθαρού εισοδήματος ανερχόταν στις 277.000 δρχ. για κάθε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα. Αρα όποιος νοίκιαζε ένα διαμέρισμα απαλλασσόταν από την πληρωμή φόρου.
  • Για επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δίχωρα διαμερίσματα (δυάρια), 40.000 δρχ., 38.000 δρχ. και 36.000 δρχ. για κάθε διαμέρισμα ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει.
  • Για επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα τριάρια, 60.000 δρχ., 58.000 δρχ. και 56.000 δρχ. για κάθε διαμέρισμα ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει..
  • Για επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται κάμπινγκ και εφόσον στον ίδιο χώρο δεν ασκούνται και άλλες δραστηριότητες, 10.000 δρχ. για κάθε θέση εγκατάστασης σκηνής ή τροχόσπιτου ή αυτοκινήτου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ