Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
«Πολύμετρη» προεκλογική κοροϊδία

Μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστούν τα περιβόητα μέτρα που εξάγγειλε ο Κ. Σημίτης για τους αγρότες. Ανευ ουσίας και περιεχομένου για τους αγρότες η διαμάχη του κυβερνώντος κόμματος με τη ΝΔ

Εντελώς διαφορετική γνώμη, από τους ανέξοδους δικομματικούς ανταγωνισμούς, έχουν οι αγρότες, που με κλιμάκωση των αγώνων τους διεκδικούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους
Εντελώς διαφορετική γνώμη, από τους ανέξοδους δικομματικούς ανταγωνισμούς, έχουν οι αγρότες, που με κλιμάκωση των αγώνων τους διεκδικούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους
Προκλητική προεκλογική κοροϊδία των αγροτών αποτελούν τα υποτιθέμενα μέτρα που ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός, με σκοπό να ανεβάσει το προηγούμενο «ποντάρισμα» παροχών του αρχηγού της ΝΔ.

Ο Κ. Σημίτης για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων διαλάλησε οκτώ μέτρα, τα οποία με μια πρώτη ματιά γίνονται τέσσερα και επί της ουσίας κανένα.

Το πρώτο, στην κυβερνητική λίστα, υποτιθέμενο μέτρο για τους αγρότες είναι η αύξηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο από 40% στο 50%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να έχουν κανένα όφελος, αφού για κάθε εκατομμύριο τζίρου που θα δηλώνουν, θα εισπράξουν ως επιστροφή ειδικού φόρου άλλες 4.000 δραχμές επιπλέον! Το δεύτερο ημίμετρο που ανακοινώθηκε σχετικά, αφορά την επιστροφή του 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης με βάση τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου για θερμοκήπια, ξηραντήρια, ανεμομείκτες και αντλητικά συγκροτήματα. Με τη σειρά της η ΝΔ, στο θέμα αυτό, επιχειρώντας να προσπεράσει σε προεκλογικές υποσχέσεις το ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για περικοπή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Οι αγρότες όμως ζητούν να αγοράζουν το πετρέλαιο σε τιμή τράνζιτ, όπως συμβαίνει με τους βιομηχάνους και εφοπλιστές, κάτι που το αρνείται και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Αναφορικά με τις αγροτικές συντάξεις πείνας που πάντα προεκλογικά... ανεβαίνουν κατά μερικά χιλιάρικα, ο πρωθυπουργός τσόνταρε άλλο ένα δεκαχίλιαρο, το οποίο όπως είπε θα δοθεί από τον ΟΓΑ μέσα στην επόμενη διετία... Εδώ ο πρωθυπουργός επιχείρησε να συναγωνιστεί την προεκλογική προσφορά της ΝΔ που ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει ΕΚΑΣ 21.000 δραχμές στους συνταξιούχους αγρότες. Δηλαδή, η ΝΔ υπόσχεται 54.000 δραχμές σύνταξη αν γίνει κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ 53.000 δραχμές, συν αυξήσεις ισοδύναμες με το ΕΚΑΣ. Οι αγρότες όμως ζητούν οι συντάξεις του ΟΓΑ να γίνουν τουλάχιστον ίσες με την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ (114.000 δραχμές περίπου). Κάτι που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απορρίπτουν, ενώ παράλληλα και οι δύο δέχονται το ληστρικό σύστημα του νέου ταμείου κύριας ασφάλισης των αγροτών, όπου οι αγρότες εξαναγκάζονται να πληρώνουν δυσβάσταχτες εισφορές για να εισπράξουν πενιχρές συντάξεις. Και το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ερίζουν υποκριτικά για την αύξηση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, όταν είναι γνωστό ότι από το 2003 και μετά, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ θα μειώνεται ετησίως κατά 4%.


Ο πρωθυπουργός επίσης ξαναπιπίλισε την προεκλογική «καραμέλα» της μείωσης των επιτοκίων της ΑΤΕ, εξαγγέλλοντας πρόσθετη μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2000. Εδώ πρόκειται για άλλη μια κλασική περίπτωση προεκλογικού συναγωνισμού και εμπαιγμού των αγροτών από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων αναφέρει ότι τα επιτόκια θα φτάσουν του 5,5%. Μόνο όμως που αυτό το επιτόκιο αφορά μόνο τους νέους αγρότες, δηλαδή ένα απειροελάχιστο αριθμό αγροτών. Οσο για τα πραγματικά επιτόκια αυτά και με την πρόσθετη μείωση που εξείγγηλε ο πρωθυπουργός θα εξακολουθούν να είναι τριπλάσια και τετραπλάσια του πληθωρισμού. Η ΝΔ στο θέμα αυτό ανακοίνωσε γενικώς και αορίστως, επιτόκια για τους αγρότες, μικρότερα από αυτά των εμπορικών τραπεζών, δηλαδή «μια από ίδια» με πιο «πονηρή» διατύπωση. Οι αγρότες όμως ζητούν επιτόκια διπλάσια του πληθωρισμού, κάτι που αποφεύγουν να εξαγγείλουν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Επιπλέον, οι αγρότες ζητούν δίκαια ρύθμιση των χρεών και τιμές που να δίνουν βιώσιμο εισόδημα, αλλά το ζήτημα αυτό το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ το αποφεύγουν, όπως ο διάολος το λιβάνι.

Το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων εξαγγελιών του πρωθυπουργού (οι μισές περίπου) αφορούν στην αύξηση των ορίων απαλλαγής στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και κληρονομιάς, για τους νέους αγρότες, δηλαδή αφορούν επίσης απειροελάχιστες περιπτώσεις. Ακόμα αυξάνονται τα όρια των γεωργικών απαλλαγών μεταβίβασης ακινήτων για όλους τους αγρότες από 20 εκατ. δραχμές σε 30 εκατ. δραχμές και για τις όμορες εκτάσεις από 40 εκατ δραχμές σε 72 εκατ. δραχμές. Με το τελευταίο η κυβέρνηση δίνει ένα ακόμα «κίνητρο» για τη συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών. Η ΝΔ στην προκειμένη περίπτωση προτείνει τα ίδια μέτρα και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι άργησε να τα ανακοινώσει!


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ