Τρίτη 15 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ενίσχυση του ριζοσπαστικού πόλου

Είναι αλήθεια πως τόσο οι δυνάμεις του ΣΥΝ, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στήριξαν ευθέως ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο όπως θα κάνουν και στο δεύτερο, όσο και διάφοροι αλληθωρίζοντες προς τα κει, καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να περάσουν ένα μήνυμα περί νίκης των δυνάμεων της «ενωμένης αριστεράς». Επιδιώκουν, πέρα από την προσδοκία και για ειδικά εκλογικά οφέλη στο δεύτερο γύρο, να σβήσουν μία ανησυχητική πραγματικότητα: Οτι σημαντικές δυνάμεις σ' όλη τη χώρα έκαναν και με την ψήφο τους καθαρό ότι χειραφετούνται από το άρμα του δικομματισμού, αρνούνται στην πράξη να γίνουν το αριστερόστροφο άλλοθι μιας δεξιάς πολιτικής. Τους ανησυχεί η καταγεγραμμένη και εκλογικά συσπείρωση αγωνιστικών δυνάμεων που επιτεύχθηκε σε μεγάλη έκταση και πανελλαδικά. Τους ανησυχεί περισσότερο η επίπτωση αυτής της συσπείρωσης: Οτι ήδη δουλεύει στην κατεύθυνση χειραφέτησης και πλατύτερων λαϊκών στρωμάτων από το δικομματισμό και τις παραφυάδες του.

Η αγωνιστική συνεργασία που συγκροτήθηκε από δυνάμεις του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, και άλλες τοπικές συλλογικές δυνάμεις και προσωπικότητες, είναι ήδη καταγεγραμμένο γεγονός και συνιστά από τη σκοπιά των αναγκών του λαϊκού κινήματος ένα από τα μεγάλα μηνύματα της εκλογικής αναμέτρησης. Αυτή η συνεργασία δοκιμάστηκε, πήγε καλά και σε τοπικό επίπεδο. Ακόμα καλύτερα, πέρα από τα εκλογικά ποσοστά, καταγράφει μια σημαντική επιτυχία στο γεγονός ότι κατόρθωσε να πολιτικοποιήσει σε μεγάλο βαθμό μια εκλογική μάχη που διάφοροι άλλοι επεδίωκαν να την παρουσιάσουν σαν μια τοπικού ενδιαφέροντος αντιπαράθεση. Εδειξαν στο σύνολό τους οι δυνάμεις που συσπειρώθηκαν στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, ότι παλεύουν ενάντια στην πραγματικότητα μιας τοπικής αυτοδιοίκησης που ήδη είναι γρανάζι της κεντρικής εξουσίας, ότι παλεύουν κατά συνέπεια και ενάντια στην πολιτική που από κοινού προωθούν στο χώρο μιας τέτοιας αυτοδιοίκησης οι υπόλοιπες δυνάμεις.

Εδωσαν σκληρή μάχη, πήγαν κόντρα στο ρεύμα και κατόρθωσαν σε 31 νομαρχίες να καταγράφεται μια σημαντική άνοδος του αριθμού των ανθρώπων που έκαναν την ίδια επιλογή. Σε μια σειρά δήμους έγινε και πλειοψηφούσα επιλογή των δημοτών η αγωνιστική στάση. Σε ένα μεγάλο αριθμό δήμων αυτή η μάχη συνεχίζεται και στο δεύτερο γύρο. Δε θα είναι περίπατος η μάχη του δεύτερου γύρου. Καθώς παραμένει καθαρό πως δε μας αφορούν ευκαιριακές συμμαχίες, τις οποίες καθένας μπορεί να κάνει για πρόσκαιρα οφέλη. Κύριο παραμένει η συγκέντρωση δυνάμεων. Κύριο παραμένει να υπάρξει αποτέλεσμα τέτοιο που δε θα σκορπίσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα αύριο, αλλά θα δηλώνει συσπείρωση τέτοια που να είναι βάση και για τα επόμενα βήματα. Αυτό δηλαδή που είναι ήδη σημαντικό κέρδος στον πρώτο γύρο, να ενισχυθεί και στο δεύτερο. Να βγουν δηλαδή ενισχυμένες οι δυνάμεις που θα βοηθούν και την επομένη των εκλογών στη διαμόρφωση εκείνου του ρεύματος που θα μάχεται πράγματι και το δικομματισμό και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Την επομένη των εκλογών, το ζητούμενο δε θα είναι το χρώμα στο χάρτη, αλλά ποιον αντίπαλο θα βρίσκει, και στο χώρο της ΤΑ, αυτή η αντιλαϊκή πολιτική.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουμε την πάλη(2006-10-24 00:00:00.0)
Να καταψηφιστεί και στο β΄ γύρο η αντιλαϊκή πολιτική(2006-10-21 00:00:00.0)
Στη μάχη του δεύτερου γύρου(2002-10-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2002-06-29 00:00:00.0)
«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ» ΚΑΙ «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ»(2002-04-30 00:00:00.0)
Αποφασιστικά στη μάχη του δεύτερου γύρου(1998-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ