Τρίτη 15 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καθαρές κουβέντες

Την «προοδευτική πλειοψηφία» θυμήθηκε και πάλι, το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός. Κάλεσε, λοιπόν, τους ψηφοφόρους των συνδυασμών που δε συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο να υπερψηφίσουν τους υποψηφίους, που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά, η «έκκληση» του κ. Σημίτη αφορά, κυρίως, τους ψηφοφόρους των συνδυασμών που υποστηρίχτηκαν από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις.

Από την άλλη πλευρά, ο Κ. Καραμανλής, απευθύνθηκε στους ίδιους ψηφοφόρους και ζήτησε από αυτούς να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο τους συνδυασμούς που υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία, για να ολοκληρωθεί έτσι το «μήνυμα» προς την κυβέρνηση.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που οι ηγεσίες των δύο κομμάτων «ανακαλύπτουν» την κρυφή γοητεία της ριζοσπαστικής αριστεράς, του ΚΚΕ. Σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στους δήμους και τις νομαρχίες ανάμεσα στους δύο γύρους συμβαίνει το ίδιο. Στόχος τους είναι η λεηλασία των ψήφων με την προβολή διλημμάτων τέτοιου χαρακτήρα.

Το ΚΚΕ εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι η θέση του είναι ενιαία στον πρώτο και δεύτερο γύρο. Η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, έχει νόημα και αντίκρισμα, όταν συνδυάζεται με την καταδίκη και των δύο εταίρων του δικομματισμού, αφού η πολιτική τους είναι κοινή και αδιαίρετη. Το άκυρο και το λευκό είναι η απάντηση στην περίπτωση της αναμέτρησης, στο δεύτερο γύρο, υποψηφίων του δικομματισμού και των «κεντροαριστερών», ή «κεντροδεξιών» εκδοχών του.

Κάθε εργαζόμενος, ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, οφείλει να γνωρίζει ότι η ενίσχυση των συνδυασμών, που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο την επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση ενάντια στο εισόδημα, στην εργασία, στα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα. Θα δυναμώσει τον αυταρχισμό, τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και την πολεμική εμπλοκή.

Από την άλλη, η ενίσχυση των συνδυασμών που υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία θα δώσει τη δυνατότητα στην ηγεσία αυτού του κόμματος να χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα, πρόκριμα νίκης στις εθνικές εκλογές. Να τη θεωρήσει, δηλαδή, εν λευκώ εξουσιοδότηση για την εφαρμογή της ίδιας ακριβώς πολιτικής.

Για τους εργαζόμενους, και όχι μόνο γι' αυτούς, που ψήφισαν στον πρώτο γύρο τους συνδυασμούς που υποστηρίχτηκαν από το ΚΚΕ, ο δεύτερος γύρος είναι μια ακόμη ευκαιρία να καταδικάσουν το δικομματισμό και τις παραλλαγές του, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή του. Ούτως, ή άλλως, η επόμενη μέρα είναι ένα από τα ασφαλέστερα κριτήρια ψήφου όπως στον πρώτο, έτσι και στο δεύτερο γύρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ