Τρίτη 15 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Θα μας λείψεις σύντροφε... »

Συλλυπητήρια επιστολή από το ΚΚ Τουρκίας για το θάνατο του Θανάση Παπαρήγα

Είκοσι εννιά Μάη 2002. Ο Θ. Παπαρήγας (πάνω αριστερά)ανάμεσα στους απεργούς ναυτεργάτες που έδιναν μάχη με τη βαρβαρότητα
Είκοσι εννιά Μάη 2002. Ο Θ. Παπαρήγας (πάνω αριστερά)ανάμεσα στους απεργούς ναυτεργάτες που έδιναν μάχη με τη βαρβαρότητα
Το ΚΚ Τουρκίας, τη συγκέντρωση του οποίου στην Αγκυρα στις 6 του Οκτώβρη είχε παρακολουθήσει ως απεσταλμένος του «Ριζοσπάστη» ο εκλιπών Θ. Παπαρήγας, απέστειλε μια μακροσκελή συλλυπητήρια επιστολή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύουμε:

«Δημιουργικότητα, περηφάνια, ευφυΐα, επιμονή, ανεξάντλητη ενέργεια, τιμή... Τι παραπάνω πρέπει να γνωρίζει ένας κομμουνιστής για κάποιον ή κάποια που αφιέρωσε τη ζωή του ή τη ζωή της στον αγώνα για το σοσιαλισμό; Σίγουρα περισσότερα...

Αλλά για τον αγαπητό μας σύντροφο, Θανάση Παπαρήγα; Του έλειπε κάτι από τη συγκρότηση του κομμουνιστή διανοούμενου; Σίγουρα όχι... Σίγουρα, είχε πολλά περισσότερα από όσα μπορεί να γράψει κανείς εδώ.

Και σίγουρα αυτό το γεγονός τον έκανε ισχυρό και σεβάσμιο εχθρό της αστικής τάξης από τη στιγμή που ανήκε στους επαναστατικούς κύκλους.

Ο Θανάσης Παπαρήγας ήταν εκτός από επίφοβος εχθρός της αστικής τάξης ένας αναντικατάστατος φίλος και άφοβος μαχητής υπέρ της εργατικής τάξης. Ο θάνατός του, την 11η του Οκτώβρη, σημαίνει την απώλεια ενός από τους πολυτιμότερους γιους του λαού της Ελλάδας, αλλά και για το λαό της Τουρκίας.

Τίποτα, ούτε όταν το ΝΑΤΟ υποστήριξε φασιστικές δικτατορίες, ούτε οι δολοφονίες που διέτασσε η αστική τάξη, δεν μπορούσε να τον κάνει να εγκαταλείψει τον αγώνα για το σοσιαλισμό, ώσπου έχασε τη ζωή του σε αυτό το δυστύχημα. Σε όλη του τη ζωή έκανε ό,τι μπορούσε, ίσως και περισσότερο απ' αυτό, για τη νίκη της εργατικής τάξης.

Αγκυρα, Οκτώβρης του 2002. Πέντε μέρες πριν το θάνατό του ο Θ. Παπαρήγας διαδηλώνει μαζί με τους συντρόφους του ΚΚ Τουρκίας

ΚΚ Τουρκίας

Αγκυρα, Οκτώβρης του 2002. Πέντε μέρες πριν το θάνατό του ο Θ. Παπαρήγας διαδηλώνει μαζί με τους συντρόφους του ΚΚ Τουρκίας
Με γιαγιά γεννημένη στην Τουρκία, γεγονός στο οποίο όφειλε τα τέλεια τουρκικά του, ήξερε όσα κι εμείς ξέρουμε για τη χώρα μας για πολλά θέματα, από τη γεωγραφία ως την ιστορία, τη γλώσσα, ακόμη και το φαγητό.

Χάσαμε έναν από τους πιστότερους αναγνώστες του "Γκελενέκ", του θεωρητικού μας οργάνου, και θα νιώσουμε σίγουρα την απουσία των πολύτιμων κριτικών και συμβουλών που μας πρόσφερε.

Είχαμε την ευκαιρία και την τιμή να μοιραστούμε μ' αυτόν την περηφάνια και την τιμή της πρώτης μας εκλογικής συγκέντρωσης στην Αγκυρα με το όνομα ΚΚ Τουρκίας, μόλις μια βδομάδα πριν.

Ηταν μαζί μας την 6η του Οκτώβρη στην Αγκυρα. Σ' όλη τη συγκέντρωση και την πορεία ήταν μαζί μας, ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη και καταλήγοντας στην Αγκυρα, με ταπεινές συνθήκες, κι όταν προσπαθήσαμε να απολογηθούμε, αστειεύτηκε λέγοντας ότι είχε ζήσει σε "πολύ καλύτερες" συνθήκες προηγουμένως στη ζωή του. Οταν είχε εξοριστεί, φυλακιστεί και βασανιστεί από τη φασιστική δικτατορία...

Οταν ο λαός συναντήθηκε στην Αγκυρα την 6η Οκτώβρη δεν ήταν απλώς ένας επισκέπτης από την Ελλάδα, ήταν ένας από μας, διαδηλώνοντας, φωνάζοντας συνθήματα, τραγουδώντας... Ηταν μαζί μας κάθε στιγμή. Τι τιμή για το ΚΚ Τουρκίας! Τι τιμή για τους λαούς της Τουρκίας!

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης προσπάθησε να μας πει πόσο τυχεροί είμαστε γιατί ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας για τα κομμουνιστικά κόμματα είναι η σχέση ανάμεσα στο κόμμα και τη νεολαία, και η παρουσία της νεολαίας στη συγκέντρωσή μας ήταν μαζική.

Ξέρουμε ότι έχουμε κατακτήσει πολλά προσπαθώντας να αγγίξουμε τη νεολαία στην Τουρκία. Ξέρουμε, ακόμη, ότι το ΚΚΕ είναι ένα πολύ επιτυχημένο κόμμα σε αυτόν τον τομέα.

Ωστόσο θεωρούμε την ανάγκη να πούμε ότι το ΚΚΕ ήταν ένα πολύ τυχερό κόμμα που είχε στις τάξεις του ένα σύντροφο σαν τον Θανάση Παπαρήγα.

Ο σύντροφος Θανάσης άφησε τη ζωή πεπεισμένος για τη μελλοντική νίκη του κόμματός του. Ειλικρινά μοιραζόμαστε τα συναισθήματά του για το ΚΚΕ και ξέρουμε ότι ούτε η δική μας πεποίθηση θα διαψευστεί.

Οπως ο σύντροφος Θανάσης πάντοτε δήλωνε, το μέλλον θα κτιστεί από την κομμουνιστική νεολαία. Ομως ξέρουμε ότι το μέλλον μπορεί να χτιστεί από την κομμουνιστική νεολαία μόνο αν αυτή θυμάται συντρόφους όπως ο Θανάσης Παπαρήγας. Πώς έζησαν, πώς αγωνίστηκαν, τι έκαναν για τις αγαπημένες τους χώρες...

Επιτρέψτε μας να τελειώσουμε αυτήν την επιστολή με το σύνθημά μας που ο σύντροφος Θανάσης, λέγοντάς του ότι του αρέσει, φώναξε πολλές φορές στη συγκέντρωσή μας:

"Το κεφάλαιο έχει την τυραννία του, ο λαός το ΚΚ Τουρκίας!"

Θα μας λείψεις σύντροφε...».

Η ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ