Τετάρτη 14 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ
Αποφασιστικά στη μάχη του δεύτερου γύρου
  • Οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών
  • Η θέση του ΚΚΕ για το β' γύρο

H ΚΕ του ΚΚΕ συνεδρίασε σήμερα Τρίτη 13 Οκτώβρη 1998, για να κάνει μια πρώτη εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών της 11/10/98 και για την έγκριση της θέσης του Κόμματος στο δεύτερο γύρο (18/10/98).

Τα ολοκληρωμένα συμπεράσματα και ο απολογισμός δράσης του Κόμματος θα γίνει από την ΚΕ μετά το δεύτερο γύρο, αφού πρώτα συγκεντρωθούν οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των Κομματικών Οργανώσεων και των καθοδηγητικών οργάνων.

1. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών περιέχουν πολιτικά μηνύματα και συμπεράσματα γενικότερης σημασίας. Είναι φανερή η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αντιλαϊκή - αντιδραστική και αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης.

Οι ενωτικοί - αγωνιστικοί συνδυασμοί, τους οποίους στήριξε το ΚΚΕ σε πολλούς και βασικούς δήμους, σε νομαρχίες, σημείωσαν σημαντική άνοδο σε ψήφους. Το πιο ελπιδοφόρο στοιχείο είναι η σχετικά μεγαλύτερη άνοδος σε εργατικές λαϊκές περιοχές και σε αγροτικές περιοχές, εκεί κυρίως που έγιναν αγώνες και κινητοποιήσεις, δηλαδή εκεί που δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης της κοινωνικής και πολιτικής πείρας. Ενδεικτικά, οι τάσεις αυτές καταγράφονται σε επίπεδο δήμων και νομών της Αθήνας και του Πειραιά, της Θεσσαλίας, της Αχαϊας κλπ.

Από τον πρώτο γύρο αναδείχτηκαν 30 δήμαρχοι από τους ενωτικούς αγωνιστικούς συνδυασμούς που στήριξε το ΚΚΕ, ενώ πέρασαν στο δεύτερο γύρο 86 υποψήφιοι δήμαρχοι και 1 νομάρχης. Το 1994 από τον πρώτο γύρο αναδείχτηκαν 6 δήμαρχοι από τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ και 18 πέρασαν στο δεύτερο γύρο.

Η άνοδος και η νίκη αυτών των συνδυασμών ανήκει στους κομμουνιστές και στις κομμουνίστριες, στους Κνίτες και τις Κνίτισσες, στους συνεργαζόμενους και φίλους, που δώσαμε από κοινού και με συνέπεια τη μάχη, στους ψηφοφόρους που ανταποκρίθηκαν στα μηνύματα που εξέπεμψαν αυτοί οι συνδυασμοί.

Το ΚΚΕ θα σταθεί με συνέπεια και σεβασμό στην τήρηση των διακηρύξεων και συμφωνιών για κοινή δράση. Θα παλέψει ώστε στο χώρο του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μεγαλώσουν οι αντιστάσεις, να δεχτεί όσο γίνεται ευρύτερο πλήγμα η αντιλαϊκή συναίνεση, να αποκτήσουν πιο ισχυρή φωνή τα λαϊκά στρώματα με τους κατάλληλους εκπροσώπους τους.

Είναι φανερό ότι κερδίζει έδαφος η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ να κτιστεί η λαϊκή κοινωνικοπολιτική συσπείρωση, που αντιπαλεύει με σθένος, τόλμη και αγωνιστική αισιοδοξία τη φιλομονοπωλιακή πολιτική όλων των αποχρώσεων. Η πρόταση, που ανοίγει δρόμο ελπίδας και προοπτικής βαθιών ριζικών αλλαγών και ανατροπών, σε αντίθεση με τις συντηρητικές και μοιρολατρικές απόψεις για το μονόδρομο της ΟΝΕ και της αποκαλούμενης παγκοσμιοποίησης.

Θα χρειαστεί πολύ σκληρή δουλιά από τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τα μέλη της ΚΝΕ, ώστε η πρόταση αυτή να πάρει σάρκα και οστά, μέσα από την ανάπτυξη και όξυνση των αγώνων, με την πλατιά ιδεολογική και πολιτική δράση του Κόμματος, με τη σταθερότητα και ικανότητά μας στην πολιτική των πολύμορφων συσπειρώσεων και συμπαρατάξεων.

2. Μια πρώτη μελέτη των εκλογικών αποτελεσμάτων δείχνει ότι τα κοινά ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ εισέπραξαν αντίτιμο λαϊκής δυσαρέσκειας σε πολλές περιπτώσεις, ενώ ένα μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας καρπώθηκαν ψηφοδέλτια που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ. Τα λαϊκά στρώματα που έχουν άμεση πολιτική και κοινωνική πείρα μέσα από αγώνες και κινητοποιήσεις δεν παρασύρθηκαν - όπως δείχνουν τα αποτελέσματα - από τα απατηλά οράματα της κεντροαριστεράς, τα οποία επιδιώκουν τη συγκάλυψη της πολιτικής σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και τον εγκλωβισμό ριζοσπαστικών δυνάμεων.

Η άνοδος των συνδυασμών που στήριξε η ΝΔ σε ορισμένα αστικά κέντρα, αλλά και σε περιοχές της υπαίθρου, επιβεβαιώνει την πολιτική εκτίμηση που επανειλημμένα έχει κάνει το ΚΚΕ: Η ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε καίριες στρατηγικές επιλογές οδηγεί λαϊκά στρώματα, που δεν έχουν την αναγκαία πολιτική πείρα, να μετακινούνται και να εγκλωβίζονται ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, με γενικότερες αρνητικές επιπτώσεις στην αναγέννηση και ανάταση του λαϊκού κινήματος. Ευθύνες για την καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης και μοιρολατρίας έχει και ο ΣΥΝ, που σημαία του είναι η ενσωμάτωση και υποταγή στην ΕΕ, η κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΝ παρεμπόδισε να εκφραστεί ακόμα πιο έντονα η δυσαρέσκεια και η καταδίκη κατά της κυβερνητικής πολιτικής, με την ευρύτερη συνεργασία που πραγματοποίησε με το ΠΑΣΟΚ σε πολλές νομαρχίες και δήμους. Ευθύνες υπάρχουν και στο ΔΗΚΚΙ, που έριξε από τη μια μεριά το κύριο βάρος του στη συνεργασία με τους λεγόμενους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν έχουν γενικότερες διαφορές μαζί του, ενώ από την άλλη εκτίμησε ως θετικό το σημερινό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το θεσμικό, δηλαδή, πλαίσιο που νομιμοποιεί τις ιδιωτικοποιήσεις, νέα φορολογικά βάρη, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Οι ευθύνες του Κόμματός μας απέναντι στο λαό αυξάνονται σήμερα ακόμα περισσότερο. Οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλία ευρύτερης και μαχητικότερης πολιτικής ενημέρωσης του λαού, των εργαζομένων της πόλης και της υπαίθρου, της νεολαίας, των γυναικών. Ολων εκείνων που δέχονται ιδιαίτερα σκληρή επίθεση από τις συνέπειες που έχει η σύμπτωση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων σε κεντρικές επιλογές, η αντιλαϊκή συναίνεση που κυριαρχεί στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

3. Η ΚΕ εκτιμά ότι το ΚΚΕ σωστά συνέδεσε την εκλογική μάχη με την προσπάθεια συσπείρωσης και συμπαράταξης αγωνιστικών λαϊκών δυνάμεων και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε πολύ περισσότερους δήμους αλλά και σε νομαρχίες η συσπείρωση εκφράστηκε στη σύνθεση των ψηφοδελτίων, στους επικεφαλής, με θετικά αποτελέσματα και στην αύξηση των ψήφων. Σε σύγκριση με το 1994 πραγματοποιήθηκε πιο έντονη και πλούσια πολιτική δραστηριότητα, προβλήθηκαν πιο έντονα οι ιδέες και οι αξίες της αντίστασης, του άλλου δρόμου, της προοπτικής. Αναπτύχθηκε καλύτερα μπροστά στο λαό η στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, στις εντολές των Βρυξελλών και στο θεσμό νομαρχιών και δήμων, που εντέλλονται να γίνουν αποκεντρωμένοι μηχανισμοί της κυβέρνησης, του κράτους γενικότερα.

4. Η ΚΕ εξ ονόματος των μελών, φίλων και οπαδών του Κόμματος και της ΚΝΕ απευθύνεται σε όλους τους ψηφοφόρους, οι οποίοι στον πρώτο γύρο δεν τίμησαν με την ψήφο τους τα αγωνιστικά ενωτικά ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ. Τους καλεί να ξανασκεφθούν την επιλογή τους - στο δεύτερο γύρο - να εκτιμήσουν τη συνολική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τις γενικές τάσεις και συσχετισμούς, πάνω απ' όλα το πολιτικό μήνυμα του πρώτου γύρου. Να δώσουν στο δεύτερο γύρο μαζικά την ψήφο τους στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ μαζί με άλλες λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις, ώστε να γίνει πιο δυνατό το πολιτικό μήνυμα της πρώτης Κυριακής.

Ετσι θα διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει πραγματική και ισχυρή αντίσταση - από προοδευτικές και φιλολαϊκές θέσεις - στα κυβερνητικά μέτρα που θα προωθούνται μέσω των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΚΕ του ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι εδώ και χρόνια παλεύει να καταργηθεί ο αντιδημοκρατικός νόμος των δύο γύρων, να καθιερωθεί η απλή αναλογική και η έμμεση εκλογή του νομάρχη, δημάρχου από τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια. Είναι ο μόνος τρόπος που διασφαλίζει την αποτύπωση της θέλησης του εκλογικού σώματος, παρεμποδίζει το βιασμό συνειδήσεων ανάμεσα σε δύο γύρους, αποτρέπει καιροσκοπικές συναλλαγές.

Το ΚΚΕ θεωρεί υποχρέωσή του να δώσει δημόσια και με υπεύθυνο τρόπο τη θέση του για το δεύτερο γύρο των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, με δεδομένη την πολιτική σημασία τους και με βασικό κριτήριο, ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων, που θα περάσουν και μέσα από τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια.

Το πρώτο και το βασικότερο κριτήριο σήμερα πρέπει να αποτελεί η αδήριτη και υπερώριμη ανάγκη να αρχίσει να φωτίζεται η λύση και ο άλλος δρόμος, που συμφέρει τα λαϊκά στρώματα, την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τη φτωχή αγροτιά.

Η ΚΕ καλεί τα μέλη, τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος, όλους εκείνους που συσπειρώθηκαν και συμπαρατάχτηκαν μαζί μας στις εκλογές και τους αγώνες, να καταψηφίσουν τους συνδυασμούς που υποστηρίζονται είτε από την κυβέρνηση ή και τον ΣΥΝ είτε από τη ΝΔ. Να ρίξουν ΛΕΥΚΟ ή ΑΚΥΡΟ στην κάλπη, ή και να κάνουν ΑΠΟΧΗ.

Να μην υποκύψουν σε εκβιαστικά διλήμματα, να απαλλαγούν από τη λογική του μικρότερου κακού, από αντιλήψεις που έχουν προκαλέσει πολλή ζημιά στον τόπο, στο λαϊκό κίνημα.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να διαλέξει ανάμεσα στον ένα ή τον άλλο υποστηριχτή των μονόδρομων της φτώχειας και της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της εκμετάλλευσης των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, της φτωχής αγροτιάς, όπου και αν ανήκουν ή εντάσσονται πολιτικά. Τον ένα ή τον άλλο κυβερνητικό υπάλληλο ή υποστηριχτή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών υπηρεσιών, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των εργατοϋπαλλήλων.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να διαλέξει κανέναν, όπου και αν ανήκει, από τη στιγμή που είναι υποστηριχτής της μετατροπής των δήμων και των νομαρχιών σε γραφεία ανάθεσης μελετών και έργων σε ιδιώτες επιχειρηματίες, που γεμίζουν τα ταμεία τους με τα διάφορα κοινοτικά ποσά και αναμένουν να ξεκοκαλίσουν το πακέτο Σαντέρ.

Είναι σήμερα η κατάλληλη στιγμή τα πλατιά λαϊκά στρώματα να δείξουν ότι μπορεί να αρχίσουν μαζικά να χειραφετούνται, να απεξαρτώνται από λογικές εγκλωβισμού στο δικομματισμό ή στα διάφορα σενάρια περί κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, που ήδη ξεσκεπάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπάρχει δρόμος, υπάρχει λύση για το λαό, με απαρχή τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού λαϊκού μετώπου. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίζει να δρα το ΚΚΕ μπροστά στους νέους αγώνες που θα έρθουν, στις πολιτικές αναμετρήσεις, στις ευρωεκλογές.

Η ΚΕ θεωρεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως νεοδημιουργημένων δήμων, που στο δεύτερο γύρο δε βρίσκονται υποψήφιοι με εξαρτήσεις ή δεσμεύσεις από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, μπορούν οι ΚΟ να εξετάσουν την τακτική τους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μελετήσουν τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι οι υποψήφιοι θα σηκώσουν το ανάστημά τους στις εντολές και πιέσεις που θα δεχτούν την επόμενη 4ετία.

5. Το ΚΚΕ συγχαίρει τους συνδυασμούς που έδωσαν τη μάχη με τόλμη, μαχητικότητα, αγωνιστική συνέπεια, αξιοπρέπεια και ήθος, με πενιχρά μέσα αλλά και πλούσια επιχειρήματα. Καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ να δώσουν με ακόμα μεγαλύτερη αυταπάρνηση τη μάχη του δεύτερου γύρου.

Οι ευρωεκλογές, που θα γίνουν τον Ιούνη του 1999, αποτελούν καλή ευκαιρία για μαζική πολιτική δράση του ΚΚΕ, για νέες προσπάθειες πλατιάς συσπείρωσης δυνάμεων, που δε δέχονται τη λογική της υποταγής και ενσωμάτωσης στις στρατηγικές επιλογές των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών. Η σημασία τους είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς θα διεξαχθούν σε λίγους μήνες, εν μέσω όξυνσης της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού. Στην εκλογική αυτή μάχη πρέπει να αξιοποιηθούν και τα τελικά συμπεράσματα από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Η ΚΕ είναι βέβαιη ότι η αγωνιστική συσπείρωση θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, θα αποκτήσει νέα δυναμική στους επερχόμενους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Είναι επίσης βέβαιο ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα συμβάλουν σε θετικές διεργασίες στη συνείδηση και στην πολιτική συμπεριφορά των λαϊκών μαζών, με βασική προϋπόθεση ότι και οι αγωνιστικές δυνάμεις που αναδείχτηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βοηθήσουν και θα ανταποκριθούν στην ανάπτυξη της λαϊκής πρωτοβουλίας, της δράσης και των κινητοποιήσεων.

13.10.1998Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ