Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνονται οι ισραηλινές προκλήσεις

Περιφρονεί επιδεικτικά η ισραηλινή ηγεσία τη νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και επιμένει στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών

Αιματηρή ολιγόωρη εισβολή στην πόλη της Γάζας προϊδεάζει για ευρεία επιχείρηση

ΡΑΜΑΛΑ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Περιφρονώντας προκλητικά, για άλλη μια φορά, τη νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στη στρατιωτική κατοχή και στον ασφυκτικό αποκλεισμό όλων των παλαιστινιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ. Η ένταση πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο από τη νυχτερινή ισραηλινή εισβολή στην πόλη της Γάζας, που στοίχισε τη ζωή σε 9 Παλαιστινίους.

Για «έλλειψη ισορροπημένης στάσης» κατηγορεί τη νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η ισραηλινή ηγεσία, που, όπως είναι γνωστό, ουδέποτε έχει εφαρμόσει κάποια από τις προηγούμενες αποφάσεις που την αφορούν. «Προτεραιότητα είναι η πάταξη της τρομοκρατίας», δήλωνε ο Μαρκ Σόφερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά από 14 ώρες θυελλώδους συνεδρίασης και τα αλλεπάλληλα σχέδια ψηφισμάτων που κατέθεσαν οι αραβικές χώρες, το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε την απόφαση 1435, που ζητά: Την άμεση λήξη κάθε στρατιωτικής επιχείρησης που έχει στόχο πολιτικές εγκαταστάσεις στη Ραμάλα, την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη στις θέσεις που είχαν πριν την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα και την αποφυγή κάθε πράξης που προκαλεί, υποθάλπει, ενθαρρύνει την τρομοκρατία.

Από την ομόφωνη ψήφιση της απόφασης απείχαν οι ΗΠΑ, που, όμως, απέφυγαν να ασκήσουν «βέτο». Ο πρέσβης τους, Τζέιμς Κάνινχγχαμ, αιτιολόγησε την αποχή ως «διαμαρτυρία επειδή η απόφαση δεν εμπεριείχε καταδίκη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας». Λίγο αργότερα, πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωνε ότι «η ισραηλινή πολιορκία του αρχηγείου του Αραφάτ δε βοηθά στην ειρήνη, στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, στις μεταρρυθμίσεις». Η μη άσκηση «βέτο» και η δήλωση Μπους οδήγησαν ορισμένους Παλαιστινίους στο συμπέρασμα ότι «ίσως οι ΗΠΑ αλλάζουν κάπως τη στάση τους».

Την ικανοποίησή τους δεν έκρυβαν οι αραβικές ηγεσίες, οι οποίες συντάχθηκαν πίσω από τη δήλωση του διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ ότι «δεν αρκούν οι αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζονται κιόλας». Την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη πολιορκία του Αραφάτ και την κατοχή των παλαιστινιακών πόλεων εξέφρασαν πολλές ηγεσίες, όπως η γαλλική, η ιταλική, η γερμανική και το Βατικανό.

Αιματοκυλίσματος συνέχεια

Πρελούδιο μιας ευρείας επιχείρησης κατά της Λωρίδας της Γάζας θεωρήθηκε, από πολλούς, η ισραηλινή εισβολή, το βράδυ της Δευτέρας, στην ανατολική συνοικία αλ Σογιαέχια, της πόλης της Γάζας. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα διεθνή πρακτορεία, 90 στρατιωτικά οχήματα βαρέος οπλισμού, καλυπτόμενα από στρατιωτικά ελικόπτερα και συνεχή πυρά, εισέβαλαν στην πυκνοκατοικημένη περιοχή και έφθασαν μέχρι τους κεντρικούς δρόμους.

Κατέστρεψαν τουλάχιστον 13 βιοτεχνίες και δεκάδες σπίτια περνώντας μέσα από τα στενά σοκάκια. Σκότωσαν 9 Παλαιστινίους, εκ των οποίων οι 7 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός 14χρονου, και τραυμάτισαν 24 πολίτες, πριν αποχωρήσουν. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι άνοιξε πυρ επειδή συνάντησε ισχυρή αντίσταση.

Κύριος στόχος εικάζεται ότι ήταν το, ήδη, εγκαταλειμμένο σπίτι της οικογένειας του Μοχάμαντ Φατάχτ, που σκοτώθηκε πραγματοποιώντας επίθεση εναντίον του εποικισμού «Ετσμόνα», το Μάρτη. Τότε, ως αντίποινα, ακολούθησε εισβολή στη γειτονική Κχαν Γιούνις με 16 Παλαιστινίους νεκρούς.

Την ίδια στιγμή, στη Ραμάλα, ο πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινιακών Οργανώσεων Ιατρικής Αρωγής, Μουστάφα Μπαργκούτι, ανακοίνωνε την κοινή απόφαση των περισσότερων πολιτικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων να προχωρήσουν σε «κοινωνική ανυπακοή απέναντι στην ισραηλινή απαγόρευση κυκλοφορίας». «Από τις 24 του Ιούνη, οι περισσότερες παλαιστινιακές περιοχές είναι σε μόνιμη απαγόρευση κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τροφή, ιατρική περίθαλψη, τίποτε. Υπάρχει ένα όριο στο πόση πρόκληση μπορεί να αντέξει ένας λαός». Χτες, φοιτητές της Ραμάλα αψήφησαν την απαγόρευση και μετέβησαν στο Πανεπιστήμιο. Δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλεί και εισβάλλει το Ισραήλ(2003-05-22 00:00:00.0)
Νέα επιχείρηση εξόντωσης της Παλαιστινιακής Αρχής(2002-09-20 00:00:00.0)
Σφίγγει ο κλοιός της κατοχής(2002-07-03 00:00:00.0)
Διπλωματικός αναβρασμός χωρίς προοπτικές(2002-04-25 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κορύφωση της έντασης(2002-01-19 00:00:00.0)
Σε μια κλωστή...(2001-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ