Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στη σκιά της βίας οι εκλογές στο Κασμίρ

Υπό το φόβο των όπλων. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στο Κασμίρ αμαυρώθηκε και πάλι από επεισόδια βίας

Associated Press

Υπό το φόβο των όπλων. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στο Κασμίρ αμαυρώθηκε και πάλι από επεισόδια βίας
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

«Να πάω να ψηφίσω; Μα δεν ακούτε τις ντουφεκιές;». Αμπντούλ Καντίρ, 60 ετών, κάτοικος του Κασμίρ.

Ενώ τα στοιχεία από το χτεσινό δεύτερο γύρο (επί συνόλου τεσσάρων) των κρατιδιακών εκλογών στο Κασμίρ έδειχναν μια «άνιση» προσέλευση στις κάλπες, με το μέσο όρο συμμετοχής να αγγίζει το 42%, το χαμηλότερο ποσοστό στη θερινή πρωτεύουσα, τη Σριναγκάρ (11%), και το υψηλότερο στο Τζαμού (59%). Αλλά το βασικό χαρακτηριστικό και της χτεσινής ημέρας αυτής της αιματοβαμμένης πολιτικής άσκησης ήταν οι νέες επιθέσεις ενόπλων, μαχητών των οργανώσεων, οι οποίες καλούν για ανεξαρτητοποίηση ή ένωση του Κασμίρ με το Πακιστάν: καθώς οι κάλπες άνοιγαν, σημειωνόταν μάχη σε αστυνομικό τμήμα, όπου είχε σημειωθεί εισβολή ανταρτών, με τέσσερις νεκρούς --δύο αστυνομικούς και δύο αντάρτες.

Πάνω από 120 πολιτικοί, υποψήφιοι και μέλη κομμάτων, ανάμεσά τους κι ο υπουργός Δικαιοσύνης, έχουν χάσει τη ζωή τους στην καμπάνια βίας από τις αρχές Αυγούστου, όταν προκηρύχτηκαν οι εκλογές. Συνολικά, η σύγκρουση έκτοτε ξεπερνά τους 105 νεκρούς.

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Ινδίας, ο Ινδουιστής - εθνικιστής Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, χαρακτήρισε τη διαδικασία «νίκη της ψήφου επί της σφαίρας». Κατηγόρησε, πάντως, και πάλι το Πακιστάν για την απόπειρα «καταστροφής» της εκλογικής διαδικασίας.

Αλλά τέτοιες τοποθετήσεις μοιάζουν να αγνοούν την ένταση των θρησκευτικών εντάσεων στην Ινδία, καθώς πέρα από το Κασμίρ στο δίχτυ της βίας εξακολουθεί να είναι πιασμένο και το κρατίδιο Γκουζαράτ. Σε επίθεση χτες τριών ενόπλων σε Ινδουιστικό ναό στο κρατίδιο υπήρξαν 29 νεκροί, σύμφωνα με ινδικά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανάμεσά τους και γυναίκες και τουλάχιστον τέσσερα παιδιά. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βάτζπαϊ και υπουργός Εσωτερικών, Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, απέδωσε την ενέργεια σε «αντάρτες που απογοητεύτηκαν από την επιτυχία των εκλογών στο Κασμίρ».

Το Γκουζαράτ υπήρξε ο τόπος των χειρότερων και πανθομολογουμένως πιο αιματηρών θρησκευτικών συγκρούσεων της δεκαετίας, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Η σφαγή είχε ξεκινήσει όταν Μουσουλμάνοι έκαψαν τρένο που μετέφερε ινδουιστές προσκυνητές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 59, κι ακολούθησε καμπάνια αντιποίνων που η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ανέχθηκε, αν δε διοργάνωσε, με τουλάχιστον 2.000 θύματα από πλευράς μουσουλμανικής μειονότητας.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η επίθεση συμπίπτει, για άλλη μια φορά, με επίσκεψη εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας, που τυχαίνει να είναι και πάλι η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη νοτιοανατολική Ασία Κριστίνα Ρόκα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι σφαγές δε σταματούν (ακόμα) την «οικοδόμηση εμπιστοσύνης»(2003-05-08 00:00:00.0)
Νέος κύκλος αίματος(2002-11-12 00:00:00.0)
Οξυνση της κρίσης(2002-09-26 00:00:00.0)
Πολιτικά (και πραγματικά) πυρά...(2002-09-24 00:00:00.0)
Στον κύκλο των δολοφονιών(2002-09-19 00:00:00.0)
Πυρά και αλληλοκατηγορίες(2002-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ