Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο λεκτικός «πόλεμος» συνεχίζεται

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.-

Το πολιτικό σκηνικό την επομένη των εκλογών συνεχίζει να μονοπωλείται από την ένταση που παρατηρείται στις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις, αλλά και την κακή πορεία του χρηματιστηρίου, ωστόσο οι αλλαγές που συντελούνται είναι δεδομένες και πολλές.

Κατ' αρχήν υπήρξε η παραίτηση του αντιπροέδρου του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), Γ. Μέλεμαν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη μη επίτευξη του στόχου, δηλαδή ποσοστού 18%, συνεπώς και της συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις οι «αντισημιτικές» δηλώσεις του Μέλεμαν, παρά τη συγνώμη, προκάλεσαν την όχι και τόσο επιτυχημένη εκλογική του παρουσία, παρά την αύξηση του ποσοστού του κόμματος κατά 1,2%.

Το κυριότερο όμως είναι η επιστροφή στο «παρελθόν», δηλαδή σύνθεση της Βουλής μόνο με βουλευτές 4 κομμάτων, όπως πριν την ενοποίηση, αφού το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει πάνω από 5% που είναι το πλαφόν για την είσοδο στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του PDS, τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι για τη μη επιτυχία, καθώς «υπάρχει γενική συναίνεση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δε συνιστά αποτυχία του σχεδίου του PDS να είναι μία μοντέρνα αριστερή δύναμη στα αριστερά των Σοσιαλδημοκρατών σε όλη τη γερμανική επικράτεια», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οσο για τους λόγους: Η πόλωση του εκλογικού σώματος μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών - Χριστιανοδημοκρατών και ειδικά στην Ανατολική Γερμανία, μεταξύ αυτών και ψηφοφόρων του PDS που δεν «μπόρεσαν να ξεχάσουν τις δηλώσεις του Στόιμπερ για οικονομικές κυρώσεις στην Ανατολική Γερμανία που δείχνει εμμονή στο παρελθόν». Η αντιπολεμική ρητορική και «αντίσταση» του καγκελάριου Σρέντερ στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ. Επίσης η παρουσία του Σρέντερ ως «σωτήρα» στην Ανατολική Γερμανία εξαιτίας των πλημμυρών και τέλος όπως τόνισε και η πρόεδρος Γκάμπι Τσίμερ «η αποτυχία μας στον τρόπο που προβάλαμε την πολιτική μας και η μη αντίδραση στις πολιτικές μανούβρες του Σρέντερ».

Ενταση

Στο μεταξύ, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με τον Γιόσκα Φίσερ να έχει αναλάβει το ρόλο του «εκπροσώπου» της κυβέρνησης ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας και τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να μεταβαίνει στο Λονδίνο προκειμένου να συναντηθεί με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, αυθημερόν και με τη δήλωση του αντιπροέδρου του SPD, Γκέρνοτ Ερλερ, ότι «οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούν να είναι αντίθετοι σε επίθεση κατά της Βαγδάτης και μετά τη δημοσίευση των βρετανικών επίσημων στοιχείων για το θέμα των ιρακινών εξοπλισμών» να δίνει το στίγμα της συνάντησης.

«Οι ΗΠΑ είναι οι πιο σημαντικοί σύμμαχοί μας» δήλωσε ο Φίσερ αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά φαίνεται ότι η δήλωση αυτή έπεσε στο κενό... Επισήμως, δηλαδή βάσει του πρωτοκόλλου, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τηρούν σιγήν ιχθύος τη στιγμή που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τον «λεκτικό πόλεμο».

«Θεωρώ ότι κανείς δεν αμφιβάλλει για το γεγονός ότι τα λόγια και οι πράξεις έχουν συνέπειες. Και οι συνέπειες αυτές δεν εξαφανίζονται μετά από τις εκλογές», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία.

Η ένταση στις αμερικανογερμανικές σχέσεις αντανακλάται και στη δήλωση του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, σύμφωνα με την «Washington Post», κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση στο Τρέντον του Νιου Τζέρσι, όπου αν και δεν αναφέρθηκε στον Γερμανό καγκελάριο, τόνισε: «Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλο τον κόσμο, είτε είσαστε μαζί μας είτε με τον εχθρό μας και το δόγμα εξακολουθεί να ισχύει για όλους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επέστρεψε από την κόλαση του Γκουαντάναμο(2006-08-26 00:00:00.0)
Σε τροχιά πρόωρων εκλογών(2005-05-25 00:00:00.0)
Η «ειρηνοποιός» Γερμανία(2003-02-14 00:00:00.0)
Οι Γερμανοί «κοψοχέρηδες»(2002-11-26 00:00:00.0)
Τηλεοπτική «μονομαχία» Σρέντερ - Στόιμπερ(2002-09-10 00:00:00.0)
Ολοι ποντάρουν πάνω του...(1998-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ